Wednesday, July 28, 2010

E-man Di Spital...

so nie kira sambgn citer ari tu lahkan...tp sbnrnye tak byk sgt nak citer..sbb malas nak taip byk2 ari tu so konon2 lah buat smbgn...haha poyo2..

e-man di warded sbb kan pneumonia di KPJ kajang specialist...so start dr sabtu berkampunglah kami di KPJ...sib mydear entitled utk single room so bolehlah kami berumah tangga seperti dirumah sdri..klu duk bilik double bed cam tak best sbb kena share ngan org lain..so ngan toto bantal mmg dihangkut dr rumah lah...


~ini lah no bilik eman di ward paediatric~


setiap 4 jam eman akan diberi nebulizer, and 6 jam akan diberi antibiotik dan ubat selsema disbbkan flunye yg teruk...yolah kesian hingus meleleh jer..bygkan masa tgu nak jmpa doc tu dlm masa 2-3 hour tu saya gunakan dua washcloth..end up bila dah lencun ngan hingus terpaksa guna tisu plak...bila doc dtg cek sure dia akan ckp kesianlah hingus byk, kesian lah hidung dia blocking..so solution for that doc bg sterimar and ubat titik idung..


~sterimar nie adalah air garam laut...utk membersihkan hidung dr anasir2 yg melekat2~

~bila dh bersih titikan dgn iliadin nie utk melegakan hidung yg tersumbat~

p/s: menda nie diamalkan oleh paed kat oversea sbb derang mmg takkan bg baby ubat selsema.



so the next day (ahad) pagi2 lai kami dah pi jumpa physio utk wat physioterapi utk eman...caranye adalah dengan menepuk2 dada serta belakang bdnnye agar segala lendir2 serta kahak didalam paru2 itu gugur dr melekat2..lepas itu prosedur yg plg saya seday2 sgt2 adalah menyedut lendir serta hingus dr hidung dan tekak...waktu nie mydear jer yg tenguk and sempat lai dia rekod..tp malas saya nak letak kat sini sbb 6 minit lamanye..and tiap kali saya tgk tiap kali tulah bergenang air mata... =( yerlah sian tgk dia nangis taw...




~ini tgh wat prosedur tepuk2...waktu nie mmg kami sentiasa disisi nak bg dia sokongan~



physio nie e-man buat dua hari jer..sbb bila doc tu cek tgk dia oke dh and doc tu sdri ckp tak perlu sbb cam kesian...tiap kali dtg doc mesti tanya tgk tak dia sedut tadi..huhu sbb ada sekali tu saya tanya doc..



Me: doc nak kena sedut ke?

Dr. Asmuni: Depends pada physiotherapist...kenapa?

Me: takderlah cam kesian and tak sampai hati nak tenguk..

Dr. Asmuni: tak per tak yah tgk..tgu jer kat luar.. [sambil senyum..perlilah tu]



sbbnye before this masa doc nak cucuk kat tgn eman tuk mskan antibiotik serta air ponx kitaorg tak ngk...doc tu suh tgu kat luar klu tak smpi hati...emmm mesti dia phm..hehe

so masa doc kat ward tu rutin harian eman itu jerlah..amik nab, mkn ubat, msk antibiotik and main...itu jerlah kejanye..klu tak tido...huhu saya plak bila time eman main nak kena dok perati dia sbb lasak sgt..klu tak msk air mmg saya biar jer dia melasak janji tak terjun katil..kdg2 kesian gk sbb dia skrg tgh aktif..waktu dlm ward tu demam ponx takder mmg lah dia cergas semacam jer...cuma sbbkan dia tak mo minum susu sgt so doc suh mskkan air lah sbb tkt dehydrate...cuma masa hari kedua ptg tu dh dh cabut dh air tu since dia ponx nak minum susu blk dh....




~memanjat jer kerjanya tak reti dok diam...~



kdg2 tu masa pi wat physio menda tu dia cabutlah, bila blk bilik mandikan dia saya biar jer tak panggil ponx nurse utk psg blk...haha sbb bg dia bebas so bila dh tido baru psg...cuma kesian jerlah bila dh bukak lama tu kena flush blk sbb takut blocking nnti mesin2 tu bunyi2...owh yer klu sapa2 yg penah msk air kena flush mesti tau kan ada rasa sakit apatah lai baby cam eman mestilah meraung...


genap 3 mlm kat sana eman ponx boleh kuar dr spital sbb doc ckp since dia tak demam, bunyi dr paru2 tu cam dh kurang...so blh blk and habiskan antibiotik kat umah jer dlm masa 5 hari...so total mkn antibiotik dlm 10 hari jugaklah..lepas tu cek balik tgk condition atau progress eman...

~nak blk dh waktu nie..posing2 dulu~

total kami berkampung disana selama 3 hari adalah RM3k lebay2 and terima kasih kepada TM sbb kami hanya perlu kuar duit minyak jer haha... =) mkanan adalah tak best..huhu biasalah mknan hospital...menu mmg adalah klu nak pilih..tp sbb nak bg eman mkn saya order bubur jer...tak smptlah nak merasa chicken chop ke fish n chip hospital style..huhu tp tv best sbb ada astro semua ada star movie ponx ada..mmg bestlah tak bosan...


oke habis dh entry spital..alhamdulilah eman dh sembuh harap sepenuhnyelah dia sembuh...entry nie tak byk gbr sbb spjg dok kat sini bila saya nak snap gbr dia jer gedik jer dia nak dtg kat saya...huhu lai ponx mmg menjaga dia sepenuh masa kan mmg semua tu tolak tepi jerlah...

~~end~~

1 comments:

viruspadu said...

alhamdulilah sihat dah :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie