Monday, July 26, 2010

Rentetan Kisah Eman....

13/7/2010
act mlm tu dia dh demam dh...tp lepas mkn ubat tgk oke jer...btw pagi tu ponx saya gi keja agak lewat sbb nak pantau suhu dia...klu pagi tu panas lai bdnnye mmg saya tak gi keja...tgk dia oke jer ceria, lasak and minum cam biasa saya ponx atr ke skol...pesan dh kat budak tu klu badan dia panas bg ubat and col me..



sampai opis dlm kul 9 lebay wat keja cam biasa...dlm kul 12 cam tu derang bgtau eman demam panas...saya suh bg ubat and tuam2 ngan tuala basah serta pki kool fever...saya terpaksa siapkan keja dulu sblm blk amik dia..tak mau org lain terbeban ngan keja saya...sbb masing2 ada tugas sdrikan...



dlm kul 2.30 saya blk amik dia...rasa bdn dh tak panas..derang ckp dh bg mkn ubat and tuam ngan air semua so dh turun suhu...blk umah siap2 and smbil tgu mydear blk sbb nak bwk pi klinik...tgk dia oke jer...



bwk pi jmpa doc biasa jer tak pi jmpa paed ponx...so dia just bg ubat batuk and ubat demam jer..pas tu kitaorg request utk amik nab sbb ada bunyi2 kat dada dia cam kahak byk...blk mkn ubat semua okelah..dia nak mkn semua..kitaorg just bg ubat demam jer..ubat batuk tu mmg tak sentuh...






~masa nie bdn dia mmg panas sgt tu yg bukakan bju and tuam ngan air~



14/7/2010
demam dia still on and off..mean klu mkn ubat oke pas tu dlm 2-3 jam dia kebah demam pas tu demam blk...so saya akan pastikan dia mkn ubat on time...keja saya mmg tak pegilah...




~kesian tgk waktu nie...merayu jer muka dia...nak nangis ponx tak larat gaknye...cuma merengek jerlah...kdg2 saya ribakan bg dia rasa tenang sket~



15/7/2010
eman still lai demam...skrg nie dh start batuk plak...kesian tgk dia ngan idung tersumbat ngan batuk lai...yg plg kesian time batuk mesti dia menangis...bila dia menangis dgn saya2 sekali menangis...seday ooo sbb rasa dia tanggung kesakitan...hingus tak yah ckp lah meleleh2 jer...mmg sangat byk dr flu biasa...



~waktu nie mmg dia tido jer...bgn kebel2 mata lepas tu saya tgk dia tido balik...saya usap2 and cium dia ponx dia diam jer...waktu nie mmg dh nmpk susut sgt bdan dia..~


lepas cam takder effect jer mkn ubat demam and demam still tak baik2 kami bwk lai sekali pi klinik tu..kali nie jumpa paed plak...so kali nie sama jer cam kami jmpa doc biasa tu...bg nab jugak and additional plak ubat dia bg antibiotik..okelah harap2 pas nie oke...so blk tu bg antibiotik and ubat demam on time...saya mmg risau sgt so siap kunci jam utk bg dia ubat...so progress lepas bg ubat demam and antibiotik nmpk oke...demam dh takder...



16/7/2010
pagi bgn saya tgk bdn dh tak panas dh...walaupun demam dh kebah saya still lai tak gi opis sbb kena pantau jugak.... dia ponx dh ceria cuma tido still lai terganggu ngan hingus...main ponx dh cergas dh....cuma susu jer kurang sgt2..kdg2 kena paksa minum bru dia minum...mkn ajalah mmg berselera...bg satu mngkuk mmg habis dia mkn...


akan tetapi menjelang petang bdn dia mula panas blk...saya dh rasa keciwa dh waktu tu...yerlah risau sesangat sbb bila demam suhu dia akan naik smpi 39 drjh and paling tinggi 39.6 drjh...risau2 sesangat waktu tu...so kami decide klu dia baik ponx kami tetap akan bwk dia pi KPJ specialist kajang...


17/8/2010
mlm tu bdn dia dh tak panas ponx...bgn pagi ponx dh tak panas...cam dh baik demam lah...kami tetap jugak ke kpj dlm kul 9 cam tu...biasalah sabtukan agakramai org so lama lah menunggu...kami jmpa paed doc asmuni orgnye mmg lembut and saya rasa baguslah...patient dia ponx ramai mean dia mmg bsglah...lepas doc check semua and tanya detail ubat and dia suh kami pi x-ray...mula2 pi x-ray, lepas tu pi amik nab plak sbb doc nak cek blk lepas nie masih byk tak lai kahak...bila dh settle semua naik atas and serahkan laporan x-ray kiatorg tgulah..waktu tu dh dekat kul 1 dh...perut ponx dh berkeroncong...



~masa tgu giliran~


masuk2 jer bilik paed dia dh senyum sinis and bgtau eman terpaksa diwarded sbb ada mild pneumonia...dia tunjuk kat kami kwsn paru2 [lupa plak kiri ke kanan tah] ada jangkitan...tak teruk lai sbb tak melepasi diaphragm [lebay kurang cam tulah yg saya phm]...sbb tul lah demam dia panas jer..waktu paed tu ckp cam tu kami berdua mmg tercengang2 lah..cam blur..terkejut ponx ada seday apatah lai...bila ckp ngan paed tu rasa cam bergenang jer air mata...




~terbaring di katil spital...bermulalah episod berumah tangga dia spital...



~masa nie tgh tgu result x-ray~


so bermulalah episod kami berumah tangga di spital...sib dpt dok bilik single mmg kami gunakan sepenuhnye lah...




okelah smbg next time..penat nak fikir and menaip....
[esok eman ada appt utk follow up harap2 dia okelah sbb kami nak cuti2 malaysia]

~to be cont.~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie