Tuesday, March 27, 2012

Perlis Trip ~ Makan-makan at Kuala Perlis dan Hari Terakhir...

tak abis lagi citer perlis kan...kan, kan..saya janji ini adalah yg terlast sekali punye entry kat perlis...sbb hari berikutnye saya tak amik apa2 gbr ponx sbb kamera dah terperosok jauh ke bwh and bateri hp dah kong...nnti last nie saya citer ek...

so blk dari mkn jo cendol pulut smpi kat hotel lebay kurang 7.30...mula2 rasa mcm kenyang lah plak...bila fikirkan eman dah mkn so tak kisahlah klu saya tak kuar mkn mlm tu...tanya mydear plak dia ponx ckp kenyang juga...tp saya mcm nak mkn kat kuala perlis tu sbb tah bila lai tah nak kuar...so ckp ngan mydear klu rasa lapar kita kuar jerlah sbb kuala perlis bukak jer smpi 1-2 pagi - kata org hotel tulah kan....

so sbb dah berlengas2 mandi and lepak2 lah smbil tgu vanilla coklat episod akhir...mydear ckp keja dia dah habis so camner nak smbg jln2 ker atau nak blk...terus saya ckp kita blk jerlah esok sbb takder menda nak buat kat perlis ini melainkan mydear nak pi langkawi naik feri so saya on jer...tp saya tau menda2 yg melecehkan nie tak yah lah beria2 ajak sbb jwpnnya adalah no...huhu 

vanila coklat dah habis and perut ponx ada rasa lapar sket...so moh bersiap dan pegi lah kuala perlis...kwsn kat kuala perlis nie dia dah wat tempat mkn baru...saya ponx dah tak ley nak imajin camner rupanye dulu dan skrg...tapi gerai adalah banyak...tak tau nak pilih mana satu...so kitaorg duduk jer kat mana rasa nak duduk and rezeki org tulah sbb kitaorg pilih kedai dia...hehe



kitaorg mkn kat kedai Edah SM 4...tak tau lah apa maknanye hehe...tp itulah kedai yg kami pilih...


masa nak pilih2 mknan tu mydear ckp dia tak nak mkn sgt...dia just teman saya mkn jer katanye...so saya ponx tak amik ikan sbb takkan nak mkn sorg...mydear tak mkn ikan hokey...dia cuma mkn sotong goreng tepung jer...so amiklah sotong...sotong dia besar2 tau...saya amik 2 ekor jer....lepas tu udang yg sekg RM45 klu tak silap saya besar tapak tgn saya tu saya amik 6 ekor jer...lepas tu amik kerang stgh kilo and order tomyam satu


inilah yg kitaorg mkn ari tu....sotong grg tepung, udang masak sweet sour, takder dlm gbr kerang bakar (sbb smpi lmbt), tomyam, ulam dan pencicah...



hasil dia dua ekor sotong buat goreng tepung...banyak gak sepinggan..cumanye seday sotong dia liat mcm getah...kesian kat eman dia suka sotong grg tepung nie...tapi dah liat mcm getah so dia mkn tepungnye...bersungguh2 dia kunyah tak lepas2...mydear yg mmg cerewet kat seafood sbb dia tak mkn sgt mkn 2-3 ketul jer...last2 dekat 5 ketul tak abis...saya ponx tak lalu nak mengunyah sbb liat sgt smpi lenguh pipi...seday sbb tepung salut dia sedap and rangup tp sotongnye liat...


the saver mlm itu adalah udang masak masam manis..sedap sungguhlah..rasa rugi tak amik smpi 20 ekor...haha masak nak abiskan sowg2 mkn...tp surprise nye mydear suka...cuma saya kena kopekkan kulit udang tu...sighhhh 


tomyam okelah mcm biasa...menepati citarasa saya tp takderalh smpi nak ckp wow sedapnye tomyam...hehe yg penting tomyam melayu bkn tomyam thai...tomyam thailand dia cair sket tp rasa tomyamnye...


pencicah nie ponx sedap....nmpk jer mcm cair mair kan...tp cukup pedas and masamnye semua saya cicah ngan pencicah tu termasuklah sotong grg tepung...kerang stgh kilo saya abiskna sorg2 cicah ngan pencicah nie berair idung saya tp sedap...

total saya mkn ngan nasi dua pinggan tak termasuk air adalah RM28 jer...murahkan...sgt murah lah klu nak banding dgn kat kl nie...klu ada peluang pegi lai nak mkn lai puas2...hehe owh yer air kedai lain jual...air ponx bru RM2 jer...air limau ais ngan teh o ais...eman sbb dah mkn ptg tu so dia mkn sotong punye tepung jer...sbg upah kitaorg bwk eman naik kereta kuda...

suka betul dia naik keta kuda nie...naik bertiga RM13...dewasa RM5, kanak2 M3...okelah bg eman seronok2...bila ckp eman horse camner bunyi dia sebut kelekak kelekuk sbb bunyi kaki kuda tu...hehe



esoknye tu lepas bfast dlm kul 10 terus kitaorg check-out sbb nak blk dah...terus ke padang besar jer tak sempat ponx nak cari mangga harumanis...malas lai ponx...ke padang besar ponx tak beli apa...ada mendalah yg saya nak cari tp takder...pusing2 barang yg sama jer derang jual...last2 pi beli toto jer...smpi 5 helai beli...mula2 mcm nak beli byk2 konon sbb nak jual kat kl...tp malas...sekali beli 5 amik ko kena berenti tepi jln dan susun...bonet muat 4 jer sbb ada stroler eman kan...beg letak kat seat depan...kat kerusi tu ada toto yg kelima...eman ngan saya dok kat blkg huhu...kitaorg jadi bos hari tu...



sbbkan sesak padat sumbat barang saya telah tersumbat sekali kamera bwh kerusi kereta and klu nak amik kena punggah barg keluar...leceh...sbb tulah takder gbr hari last huhu...hp dah flat dah mls nak charge... so dlm kul 1 lebay dah bertolak dari perlis dah...lalu ikut ladang chuping, terus ke changlon and terus amik highway utara selatan...masa pegi ari tu masuk ikut alor setar...dah ler tgh hari panas terus jadi mengantok...eman 5 minit kuar dari padang besar dpt air kosong sebotol terus dia lena...saya tersengguk2 gaklah tido kesian kat mydear drive sorg...


area2 nak smpi penang saya dah terbangun and borak2 ngan mydear terus tanya nak mkn kat mana...and kitaorg fikir menda yg sama jom nasi kandar...huhu terus set GPS mkn kayu nasi kandar kat bayan baru kot, dekat blkg hotel vistana tu...cantik lapar, panas dpt mkn nasi kandar ngan ayam grg panas mmg terbaikkk...huhu total kitaorg mkn ayam grg seekor...eman 1, saya 1 and mydear 2 klu cantum jadi 4...tak ker seekor ayam sbb aym grg diakan ker quarter... 

masuk penang just utk mkn jer...dah mkn kuar lah balik dari penang...eman punye seronok dpt tgk kapal dari atas jembatan...next time pegi penang nak ajak mydear naik feri plak...bertolak balik kali nie smpi dua kali berenti...hehe last2 smpi rumah jam 9.00 mlm...

dah tu jer percutian singkat kami 3D2N yg mebawa kami dari selangor - perlis - kedah -penang - selangor...letay tp seronok sgt... :)

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie