Tuesday, March 20, 2012

Perlis Trip ~ UUM Here I Come...

lepas kerja dlm kul 5 mydear amik kitaorg kat hotel tak tau nak g mana so saya cdgkan kat mydear nak pi tgk tempat saya bljr dulu kat UUM...lama dah tinggalkan alam kampus almost 7 years..so kali nie dari kangar tu kita ikut jln dalam so lalu lah kat arau bandar diraja semua...

jln nielah yg saya lalu dulu masa mula2 nak daftar kat uum tahun 2001...ingat lai hari pendaftaran tu smpi kul 3.00 pagi kat kawasan nie mmg gelap gelita lah...lampu jln takder lai masa tu...dah lah jln dari pekan changlun masuk ke dlm tu rasa dekat 10 km kot...mak saya berkali2 tanya betul ke jln nie...gelap jer, kg ponx takder...huhu mmg seriau lahkan...



tapi bila dah mendekati tu turun bukit dah nmpk dah cahaya dari uum tu barulah mak saya lega...tp smbil tu dia bebel2 lah ckp jauh lah itulah, inilah...klu korg nak tau saya hampir2 nak tukar U dah dulu...biasalah mak2 kan sapa yg tak concern kat anak...dia risau saya dok jauh2 sana...dia nak g ponx susah...so konon2 mcm nak tukar ke UKM lah tp saya oke jer kat sini...merata berjln, cuma tak smpi ke thailand jer...huhu 

kat sinilah rasa raya haji takder mknan...terpaksa kuar cari mknan kat alor setar tp mkn mcd lah...itu thn pertama sbb kena naik bas segala...lepas2 tu dah merempit ngan motor member cari mknan best...yerlah UUM nie besar giler klu nak cari mknan sedap walau kat dlm uum sdri tak lalu lah saya nak jln kaki...dgn cuaca panas terik ngan tempat jauh mmg kurus dan hitam lah saya kat sana...hehe

dan kat uum jugaklah saya tahu erti kejujuran mengenai segala2nye persahabatan, percintaan...cehh nak citer2 sayu plak hehe...tp masa kat sinilah yg terpaling seronok sekali saya...

lama dah tinggalkan uum byk menda dah berubah...


kolej lama saya dulu yg namanye perwaja dah tukar DPP BSN...DPP tu tak tau plak utk apa...tp seday masa sesi orientasi dulu kolej kitaorg selalu kena kondem...nnti satu kolej sebut perwaja and kolej2 lain sebut bankrupt...luntur semangat...derang semua kolej best2...kolej telekom, EON, proton, petronas, TNB, MAS...yg gempak2 semuanye kitaorg jer huhu...semua ponx tak bersemangat lepas tu...masa orientasi jerlahkan...


sekarang daha ada litar go-kart kat dlm tu...masa sblm saya grad dulu baru ada ura2 jer and derang dah ckp dah kat mana tapaknye...thn berapa dia bina tak perasan plak saya...satu menda lupa nak wat nak pi tgk rusa...tp ak taulah ada lai ke tak gaknye...selalu kitaorg dtg bwk pisau 10 sen tu pi potong rumput area2 kndg rusa tu and bg kat rusa tu mkn...time musim buah plak ada buah durian rambutan melambak2 lah...mangga ponx merata2 ada tak heran dah....


mercu tanda uum gah atas bukit nun Dewan Muadzam Shah...kat sinilah dewan konvo, dewan exam ponx bley gak utk exam teras U kat semua amik mmg penuh lah...kat sini gak wat konsert...selalu konsert nasyid lah sbb kitaorg ada artis kat sini...kumpulan nasyid UUM...rasa derang student kat sini dulu so masa saya masuk tu derang nie lecturer kat sini...klu korg nak tau kumpulan nasyid Firdaus tulah...masa derang lancarkan album baru feat ngan tomok saya lah yg plg tersemangat sekali pi launch album derang kat perkarangan perpustakaan...hehe ada sekali gbr ngan tomok... nnti klu rajin saya scan gbr ek...


bgnan baru yg dulu takder ponx lai...giler besar nie...klu korg tgk nmpk mcm dua tingkat jer...tp dia byk tingkat sbb jln atas bukit tgk dari jauh dah besar lim kok wing dah saya rasa...




masa kat sini ari tu rasa sayu jer...teringat kenangan zaman2 tu...tah bila lagi gaknye saya akan ke sana lai...nie ponx snap dari dlm kereta ngan tgn sebelah sbb sblh lai tgh pangku eman tido...so just lalu mcm tu jer...klu tak mau gak bwk mydear ronda2 dekat tasik, nak ajak pi the mall, nak ajak jenjln and panjat bukit sintok (ada lai ker)...huhu bye2 UUM semoga bertemu lagi...huhu


9 comments:

purple_lav said...

waaaaa mencik ko dpt pegi UUM lagi. suka tau nk mengimbau balik tempat2 kngn dl....bestnyaaa!

eh dh banyak ke berubah skrg? dorang dh tak panggil kolej kediaman ke? rasa nk sgt pegi duk semalam kt kolej muamalat. aku nk duk bilik lama aku dl huhuhuh

klu dpt pegi mall mesti best kan. mesti dh bnyk berubah punyer...rindunyaaaa....dl aku paling benci klu kena jawab exam kt dewan mas sbb aircond dia subhanallah kuat giler.siap terbang lagi kertas soalan.

aku nak pegi jugak, tapi tak tahu bila laaa bleh sampai kt sini plak. tapi bleh masuk gitu je ke?pak guard tak tahan ke?

mieoney said...

banyak sungguh soalan ko...hehe ko takder assignment ke sana ker? klu ada peluang pegilah...byk dah berubahnye aku rasa...

pekan changloon sdri ponx byk menda dah berubah..siap2 dah ada kfc besor tau...huhu

kat guard tu cuak gak aku nak masuk siap dah plan nak jwb apa klu dia tanya...lepas tu dia tahan tgk sekali lalu and terus suh aku masuk jer...laki aku ckp mgkn sbb dia tgk ada budak kecik kan so cam takder nak suspek apa2 lah...

With Julia said...

Tempat jauh lagi di kenang...ini kan pula tmpt menimba ilmu kan kak mimie...for sure tgk je pintu gerbang uum tuh dah rasa sayu je...pintu tulah membawa mcm2 kenangan...dan pintu gerbang itulah juga kita tgglkan bila sudah smpi masanya...cantik betul dah kolej perwaja (BSN)...masih ingat lg nama perwaja wpun nama baru dh ada kan..mesti leh bersaing ngan kolej2 lain...btol ckp kak mimi...selalu org pk buruk2 je pasal kolej kita kan..banckrupt lah...x cantik lah...seram lah apa2 lah yg wat kita rasa nak cekik2 je org yg kutuk kolej kita tuh ehehhe apa2 pun sis, tq sharing pic2 kt UUM...so sweet...nanti nak visit lah UUM kak mimie...for sure nak lepak kt tasik guthrie, dulu suka jog sana...ehehhe :)

purple_lav said...

hahahaha itu tandanya aku teruja dgn cite ko tu pasal bnyk soalan hahahaha

oh senang je kan? nsb baik pak guard tu tak mintak kad matrik ko. eh ada lagi ke kad matrik ko? aku nye dh hilang tapi masih ingt lagi nombor nye. 31425 hehehe (ke salah)

cik_ah82 said...

weh pija ang pun uum jugak ka?laa, jom la wat reunion kat sana..muahaha..bestnya tgk tempat jatuh cinta pandang pertama ngan cik somi..hehe..aku last pi masa aku pegnen 3 bulan adib dulu..wah, dah 2 tahun lebih tu..kad matrik aku simpan lagi..hehe..42722+46456..kikiki

kak suzi said...

u make me miss tis place..tpt knl cnta..kenal kwn sejati..knl keindahan alam..aman damai..knl dunia kematangan...perwaja mmg best...hoping someday I get chance to visit tis place like u...

kak imah said...

as salam Mimi..awat x habaq mai uum?akak kat uum ni, bangunan canselori..DPP tu maksudnya Dewan Penginapan Pelajar..banyak dah berubah mimi..skrg ni byk international student.zaman kita dulu, bas HBR tu kalau masuk, semua nak terkam , skang ni xde dah.mara liner yg masuk..HBR ada jugak, tapi kesian kadang2 keluar kosong je..

mieoney said...

kak imah saya tau akak keja kat sana tp saya takder no akak...so tak tau nak contact camner...huuuu
owh bdk2 skrg dah senang yer dah tak naik bas dah hehe...

noorzie said...

tq share gmbr2 terbaru kt uum, syahdu tul sy tgk...sy ex-uum gak 2004-2007...rindu tul nk jejak kaki ke sna gak mcm akak...huhu...hope 1 ari nnt dpt la ke sna, rindu nk g bukit kachi 2...hehehe...mcm2 kenangan...:)

 
Design with love by Jiji for Zamimie