Wednesday, November 7, 2012

Japchee ~ Korean Food...


tenggelam timbul, tengelam timbul entry kat blog nie...huhu punyerlah pemalash lipash kan...byk menda2 lain nak wat so nak perah otak cari idea menulis tu jadi malas...lai ponx skrg nie dlm proses buat sesuatu so itu yg agak bz, agak pemalas and agak penat...huhu

so hari nie nak share ngan korang resepi korea lai...skrg nie saya dah tersampuk ngan mknan korea...asik2 google resepi korea, tgk rancangan kimchi chronicles bisa membuatkan air liur menitik2 tau tak huhu...tu yg gigih mencari resepi...spt biasa mknan korea resepinye mudah sahaja...mai kita tgk recipe japchee nie...

Japchee

Ingredients:
Glass Noodles
Slice beef
bayam
cendawan shitake
capsicum
carrot
onion
omelette
kicap cair
minyak bijan
gula  
bijan

cara-cara:
  1. rebus glass noodles smpi jernih, lebih kurang 8-10 minit...klu nak tau dah masak atau blm kita kena amik satu and rasa...bila dah menepati piawaian baru angkat toaskan dan gaul dengan minyak bijan dan kicap cair. ketepikan.
  2. perap daging yg di slice nipis dengan kicap cair, minyak bijan, sedikit gula dan black pepper. ketepikan.
  3. potong carrot dan capsicum ngan potongan julienne. shitake mushroom klu pki yg kering rendam lebay kurang sejam, cuci, dan perah air dia baru slice kan...
  4. celur bayam dlm air panas, angkat dan toskan..perah lebihan2 air...potong ikut suka nak kasar2 atau halus2...sautee carrot, capsicum dan shitake mushroom ngan sedikit minyak, perasakan dengan black pepper dan kicap cair. angkat dan ketepikan...[yg nie kalau rajin korang buat satu2 and asing2...klu malas korang leburkan jer semua..huhu]
  5. tumis bwg besar and masukkan daging yg diperap tadi grg smpi masak. angkat dan ketepikan.
  6. dalam mangkuk yg besar campurkan kesemua bahan yg telah direbus dan di sautee, [glass noodle, daging, sayur bayam, cendawan, capsicum and carrot]. gaul sebati dan masukkan kicap cair and minyak bijan ikut suka...klu rasa tawar lai tmbh lai kicap cair..jgn gunakan garam yer, guna kicap cair jer cukup..
  7. bila dah ngam rasa dia hidangkan dan tabur omelette yg diracik halus dan taburkan dengan bijan yg telah disangai...enak dimkn dengan kimchi...huhu
inilah resepinya mudah sahaja...tp ini kira dah version saya lah nie...klu nak lagi korea and ada sukatan korg google jer sure jmpa...saya suka web maangchi sbb byk resepi korea kat situ... sukatan saya mcm biasa ikut suka..klu korg suka daging lebay letak lebay, klu suka sayur lebay letak lebay...klu glass noodle tu agak2 sbb bila dah masak dia akan jadi berganda byknye huhu pengalaman kat saya tgk cam sket...sekali bila dah masak hamik ko dapat 2 pinggan hidang tu...

glass noodle nie saya beli kat jusco harga klu tak silap saya RM13, tesco ponx ada juga jual...camnielah lebay kurang...saya beli jenama lain..tp isi dalam cam nielah kaler cam kelabu2 sket...glass noodle dgn nama lain adalah sweet potato noodles, klu korea dipanggil dangmyeon, 당면...


kalau kicap cair plak saya cadangkan pki kicap cair yg berkualiti sket...sbb rasa mmg ada beza...saya beli kicap cair jenama tamin...rasa masin jer...lepas tu saya beli jenama knife punye..mahal sket jer tp botol besar...rasa dia ponx ada sedikit manis campur masin2...sedaplah



okeylah selamat mencuba yer kawan2...selain mengenyangkan japchee nie adalah menyihatkan tau... :)

3 comments:

lieyalatif said...

menarik nie....nampak pun sedap n kalerpul....leh try lah...

Lynn Hamzah said...

sedap yer...mana nak cari bahan2 tu semua ek...

mieoney said...

lieya : trylah sbb senang jer...rasa sbb lieya ponx bley mkn mknan jepun rasanye tak masalah dgn mknan korea nie...menyihatkan plak tu...

lynn : cuba cari dekat jusco atau ponx tesco...selalunya dua2 pasaraya nie mmg byk jual barang import...so far dekat dua2 tempat nie jer yg mimie ada nmpk...

 
Design with love by Jiji for Zamimie