Friday, November 30, 2012

Sabah Trip 2012 ~ Seafood Galore..

biasalah klu ke sabah sure tak lepaskan peluang utk rasa kesegaranya dan kemurahan seafoodnya of course...kitaorg ponx tak ketinggalan juga...wpun mydear tak mkn sgt seafood tp saya beruntung member mydear mkn seafood...so bley lah share2 mkn sekali dengan dia kan...huhu

1st day smpi tu nak cari seafood dekat2 pasar filipine...tp biasalah baru smpi2kan teraba2 nak cari tempat...wpun mydear penah ke sini, dia tak tau tempat yg nak dituju tu...yg dia tau satu restaurant life seafood...klu life harap maklum lah harga...sbb last 3-4 years masa dia kat sini derang mkn kat tempat yg sama total adalah RM1k...haha brp org mkn saya tak taulah kan...tp rasa mcm dlm 3-4 org jer...tp redah jerlah sbb hari ponx hujan...klu mkn kat area2 pasar filipine tu sure tak selesa...


ada mcm jenis klu nak mmg semua jenis hiduplah...klu tak nak yg hidup2 nie dia ada juga yg biasa2 punye yg nie saya rasa yg dah mati lah, fozen senang kata...and harga lebay murahlah sket dari yang nie...rasa sedap jer manis tetap ada...mgkn tak mati berhari2 lai...tp korg kena rajin tanya harga jgn bantai jer amik tu amik nie...klu masa kitaorg pegi aritu mmg tanyalah harga brp setiap 100 gram lepas ckp nak yg kecik jer sbb mkn berdua jer...so mcm udang and ikan tu dia bg 500grm...order tak byk ponx...sket2 jer.. 

eman seronoklah kat sini sbb dia excited tgk semua menda2 nie hidup lai kot...huhu sekali nampak lobster yg besar ngan sesungut tu semua terus dia ckp "eee raksaksa" boley...terlebay tgk ultraman mcm nielah...buruk sket jer panggil raksaksa...huhu cer korg tgk kerang kat bwh nie besar penumbuk eman kot...haha saya nak amik ponx tak lalu...1 takut nak mkn, kedua sbb klu besar2 mcm nie sure liat sket...


gbr tuan blog kena letak sbb nie blog dia...haha sajer lah utk kenang2an huhu


korg tgklah punye luas kawsan akuarium dia...mcm2 jenis hidupan air ada...pilih jer korg nak apa...mantis prawn yg besar ponx ada...yg tu kitaorg tak amik sbb mahal kot...dia ckp klu amik 2 ekor harga lebay kurang 300 - 400...takperlah sekian terima kasih jer...huhu tp ada org ckp mantis prawn nie rasa lebay kurang lobster jer...ikut2 lobster ponx lebay kurang lah rasa dia mcm udang kot...huhu


tema baju nak kena sama ngan alas kerusi baru ada feel nak mkn...haha see org blkg saya tu bkn main semangat korek gigi...huhu eman posing peace mmg tak tinggal...byk mknan sedap dia tetap dengan telur juga...haha



meh tgk apa yg kitaorg order...


ayam adalah khas utk org tak berapa fan ngan seafood and pndg seafood sblh mata jer...ayam klu nak mkn ada 5 jenis cara masakkan klu tak silap saya...tp saiz 1/2 ekor atau 1 ekor...takder maknanye nak minta 1-2 org mkn, itu jer saiz yg ada..huhu


korg tgk atas nie...adalah 1/2kg udang...punye byk 1/2kg...tak taulah dia salah timbang ker apa...tp giler punye byk tak larat saya nak abiskan...tp sayang punye psl saya mkn smpi habis...sedap ponx sedap...serdak tu garing and halus jer...mcm manalah derang masak saya tak taulah...owh klu nak tau harga udang diatas nie adalah RM45...huhu murahkan...udang agar besar...dua kali ganda jari saya tau...

saya lupa nak snap lai satu lauk...ikan kerapu merah stim with soy sauce jer...ikan nie agak mahal sket 1/2 kilo RM90 huhu...tp ikan dia masak mcm tu ponx sedap giler kot, manis...mkn ikan tu rasa mcm mkn telur separuh masak...berlemak and manis ikan tu...perghh nasib baik lupa nak snap gbr klu tak terliur jerlah kejanye...so total mkn mlm tu butter prawn, kerapu merah stim, ayam, sayur, nasi, air teh cina and durian sebiji RM200 lebay2 sket...huuu murah jugaklah kiranye klu nak ikutkan ngan portion yg byk, serta seafood yg fresh tu...thanks mydear sbb banjer...huhu

mlm kedua mkn seafood juga...sbbkan cuaca elok jer, tak ujan...so kitaorg jln jer blkg hotel mkn dekat gerai2 tepi laut sebelah pasar besar tu...eloklah dekat jer dh smpi...kat sini survey2 juga harga sblm mkn...msk tengah sket dptlah harga murah sket...dia bley jer masak wpun kita amik sket2...huhu


mlm tu kitaorg mkn agak byk sket...amik ikan, udang, sotong and mantis prawn nie...lepas tu gedik nak try rumpai laut...so amiklah set dia...ckp ngan kakak tu nak sket jer kak...sekali punye byklah dia kasi...set dlm tu ada 2 jenis rumpai laut...yg mcm biji2 telur ikan tu tak masak ponx...dia ckp just cuci2 jer rasa dia mula2 okey tp bila bulat2 tu dah pecah dia ada rasa pelik2 sket cam kelat2 gitew...huhu last2 saya cuma mkn mangga and rumpai laut yg jenis satu lai tu jer...


kali nie amik udang yg jenis besar2 tu...tak mampu nk amik tiger prawn masa mlm sblmnye kali nie kita amik...tp bkn tiger prawn ponx...udang biasalah tp jenis besar2 tu...yg nie dia kira seekor RM8 klu tak silap saya...tp tips jgn amik yg besar2 sgt sbb liat...amik jer yg sedang2 saiz dia...lai satu sotong grg tepung lupa nak amik pic...sbb smpi lmbt sgt...

akhirnya tercapai hajat member mydear nak mkn mantis prawn...yg nie murah jer sbb dia kira 100grm RM4 jer...so dua ekor dlm 200 grm so RM8 jerlah...saya mula2 tak mo, tp sbb kakak penjual tu provoke ckp sedap nie, rasa mcm lobster lah...terus teracun and bersetuju...huhu amik jugaklh...mgknlah betul rasa lobster...sbb dia rasa udang tp isi tebal punye...tp kulit jer yg tebal, isi takderlah byk mana...spesis lobster lah tu, sepupu lobster mungkin... :p


kitarog mkn seafood, see budak berdua nie mkn apa...fastf ood yaw, kfc and burger king haha...total mkn mlm tu RM67 klu tak silap saya...ngan air 3, nasi putih 2, butter prawn, mantis prawn, sotong grg tepung, ikan sweet sour and rumpai laut...murah tak?

hari ke-3 saya mkn seafood juga...kali nie kitaorg mkn kat pantai tanjung aru...gi gerai yg plg hujung sekali mengadap laut...mmg saya takder amik gbr sbb 1st kepala cam tingtong2 pening, lepas tu gerai tu plak hazab tgu...lambat mcm siput vavi taw, dah lah lmbt mknan tak sedap langsung...masa amik order sket punye laju, sekali mknan nak smpi punyelah lmbt...sorg2 meja sblh kitaorg mengamuk, ada yg blah mcm tu jer...saya ponx naik hangin jadinye...dah lah tak bley order mknan dari kedai lai...kena kedai dia jer wpun gerai2 kat situ mcm food court jer...

bila smpi2 jer mknan mmg hampeh lah rasa...kitaorg amik ketam seekor taw...masa timbang amik ketam tu mmg hidup mengeletik2 kakinya...tp bila dah msk and saya mkn rasa mcm ketam dah lama...saya suspect mcm dia letak ketam yg dah lama, and bkn yg fresh tu...yg fresh tu mgkn tuk display jer...bila nak masak amik yg lain...bila dah masak and potong kita ponx tak tau rupanye kan...huhu 

hari ke-4 tidak lai seafood sbb mydear dah sound dha...wpun dia tak mkn ponx :p...so kitaorg mkn pizza hut jer mlm tu...bg semua org puas hati and kenyang dan suka hati...huhu

4 comments:

With Julia said...

sedappp ye butter prawn tuh sis mimi...i love lobster too...waahhh had really fun kt sabah sis..seronok tgk eman kata lobster tuh mcm raksasa hahhahaha..kena panggil ultraman selamatkan cepat2 hehehe

Lynn Hamzah said...

gi sabah kalau x makan seafood macam x best plak...

mieoney said...

jujue ~ klu panggil ultraman habislah kitaorg tak dpt mkn nnti...suh eman jer jadi ultraman...aci kan? :p

lynn ~ kurang lengkap percutian kat sana klu tak mkn seafood tu...huhu

mieoney said...

jujue ~ klu panggil ultraman habislah kitaorg tak dpt mkn nnti...suh eman jer jadi ultraman...aci kan? :p

lynn ~ kurang lengkap percutian kat sana klu tak mkn seafood tu...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie