Wednesday, November 28, 2012

Retainer After Braces...

dah masuk dua bulan dah pki retainer barulah sebuk terkedek2 nak citer...gara2 takder kat reader nak transfer pic tu yg jadi terdelay lama tu...hp baru nie leceh tak bley nak direct transfer mcm iphone dulu...tp okeylah janji ada phone bley sms and bley call kira bersyukurlah kan...tp hp baru saya suka sbb bley transfer lagu direct dlm phone...so bley suka2 hati and senang2 hati nak tukar2 ringtone ngan sms tone lagu apa ponx...huhu

berbalik citer pasal retainer nie saya kena pki untuk tempoh lagi 10 bln plg pjg lah nie...plg singkat adalah 6 bln...huhu akan ada 2 kali lai appointment, next month and another 6 month plak lepas tu...so far gigi saya oke jer, cuma a bit yellowish kesan dari pki braces yg lama...nak kena cari alternatif nak putihkan gigi lah gamaknye...nak wat teeth whitening mcm lieyalatif nie agak berkira sket [kedekut sbnrnye huhu]...takper kita guna cara yg murah and mudah jerlah...huhu


masa pi amik retainer mcm dekat atas nie nurse tu bg segedebuk kat saya...sedikit bodoh sombong saya tak tanya kat nurse tu..saya dengar jer apa dia ckp...dia ckp cara penjagaan, mcm mana nak cuci...jgn minum atau rendam guna air panas sbb mudah rosak...lepas tu jgn letak merata2 sbb nnti mudah pecah...jgn letak dlm tisu sbb nnti kita tak perasan and keromot tisu...selalu terjadi mcm nie...saya blur2 lai waktu nie...tgk ngan sample gigi saya tu dok fikir bila nak bg retainernye...terus dia suggest beli bekas simpan RM8, mcm gbr bwh nie...pilih kaler yg striking supaya senang nmpk...


okey dah settle urusan saya yg bodoh sombong nie ponx babai2 nurse tu amik brg2 atas nie turun masuk dlm kereta belek2...barulah saya tau mcm kat bwh nie rupanye retainer tu...dia tersarung elok kat gigi sample tu so tak berapa perasan...dia mcm vacuum mmg betul2 bentuk gigi...huhu balik opis terus sarung...agak sakit sket sbb dekat 2 minggu lebay gigi saya lepas bebas tak terkurung...so derang dah ada gerak2 sket...


saya dok bygkan retainer hawley yg ada sebaris besi tu...huhu yg nie mcm invisalign braces, mula2 pki agak sukar nak bercakap...kecederaan lebay parah lah, saya hampir kena ulser yg pjg sbb retainer tu tak potong betul2 tepi dia, sbb saya amik tak jmpa dentist kan so dia tak bley nak potong...lepas tu dh jmpa dentist suh lah potong sket sana sini...so barulah selesa nak pki and bercakap...huhu

klu pki nie org tak berapa perasan ponx saya pki...klu pki nie ponx bgs tuk kurus nie sbb tiap kali nak mkn kena buka, kena cuci and pki semula...so maknanye kena berulang alik ke toilet agak leceh...jadinye saya akan mkn time mkn jerlah, kudap2an mmg takder...hanya minum air masak jer byk2 utk bg kenyang and utk elakkan ulser...

cara saya jaga retainer nie senang jer

  1. kena make sure time buka kena bersihkan and letak dlm bekas...jgn letak sepah2 sbb dia clear so org tak nmpk nnti...bekas dia kena sentiasa and selalu bawak...
  2. klu kat rumah saya buka and rendam dlm cawan ada air...so time nak cuci nnti senang sbb kita ponx nmpk dekat dlm bilik air...
  3. saya gunakan polident denture cleanser utk cuci.. rendam dengan polident tu dalam 3-5 minit lepas tu amik berus gigi lembut [saya guna berus gigi eman] and berus sket2 bhgn dlm...sbb hgn dlm tu yg susah sket nak bersihkan sbb dia berlekuk2...tp jgn gosok kuat lembut2 jer bersihkan sbb taknak bg dia calar...
dah tu jer cara saya jaga retainer saya...senang sgt...apa2 ponx kena make sure kena pki selalu retainer supaya gigi tak kembali kepada kedudukan yg lama...membazir byr beribu2 kalau begitu...huhu

1 comments:

Yellowishskin said...

Pernah patah tak retainer? Saya rasa retainer saya ada lubang kat hujung sekali mcm patah ,huhu cmne ni bru pkai 4 hari

 
Design with love by Jiji for Zamimie