Thursday, August 16, 2012

Dalina Design - Banned....

nak update citer pasal baju raya nie...smlm rembat baju raya siap kat jusco, lega dah klu tak pening kepala fikir pasal baju raya...bkn lah nak raya beria2 ponx...tp sbb buat baju raya sethn sekali jer lah so bley lah kot bayangkan baju yg ada pi opis hari2 takkan nak pki raya kot...

seperti yg saya citer kat entry 5 hari sblm raya, saya amik dah baju tu...mmg dia dah alter tp nak ckp 80% puas hati tu idaklah...tetap tak puas hati...abis tu nak wat camner kang bukak, jahit, bukak, jahit balik bley hancur lah baju saya tu....pki jerlah dengan separuh rela...

sepasang lai baju saya tempah kat tempat lain...kan ker konon2 isnin tu saya nak gi amik kan...saya tempah kain sari so dapat 2 baju and 1 kain...scra kbtlan ramai plak member2 opis saya nie tempah kat situ...dlm byk2 kedai dalam pasar rakyat medan mara tu kedai tu gak kitaorg pilih...so masa derang pi amik tu ada desas desus tak sedap didengar, tp sbbkan saya nak +ve thinking saya rilex2 jer ngan harapan nnti masa nak amik siap dah baju tu...

so masa saya gi amik isnin baru nie...dia ada dok kat kedai laki bini...dok sambil pegang hp masing2...masa kitaorg dtg tu dia cam nak layan tak layan jer...bila dh tanya barulah dia jwb ckp baju dah siap tp bhgn sembat tak siap lai...sembat dia sub kat org lain lah gamaknye...saya oke jerlah lai sbb itu kira baju tambahan jerlah bkn baju raya betul2 nie...

kesian kat member saya sbb ada atr derang nie tempah baju mmg yg nak pki sedodon di pagi raya...hari2 col tak angkat...msg tak reply...so nak kena pi turut kat medan mara tu hari2....bygkan nak tempuh jem, parking yg mahal, nak pekakkan telinga kena sindir ngan bos sbb kuar waktu opis hour...dgn sbb nak pi amik baju raya...tp stiap kali pegi alasan dia bdk sembat tak siap lai....

berhari2 msg col, msg col takder jwpn...dah ler perkataan maaf takder, msg ngan col ponx tak berjwb....rasa start dari 2 minggu puasa tu derang dah kejar dia nak collect baju raya tp hampa, takder jawapan yg pasti...asik berdolak dalik jer kejanye...

akhirnye tadi suami dia dtg atr kat opis kitaorg baju2 kitaorg nie semua...baju yg kitaorg dapat lai 2 hari nak raya...hasilnye seperti dibawah...


yer baju yang tak siap berjahit lai saya dapat....ada dah potong and jahit tepi tp tak bersambung lai...ada yg dapat dah smbung tp separuh jer...ada plak yg dapat camner hantar, cam tulah dapat balik....bygkan saya atr baju tu 2 bln SBLM PUASA, bkn sblm raya tau, sblm puasa...bila tanya amik tempahan lai...dia jwb amik...kitaorg tak merayu or paksa ponx amik klu dah tak mampu nak jahit...bila dia dah jwb oke so kitaorg on jerlahkan....

tp ini yg kami dapat hasilnye...ada atr member saya dah bayar ponx baju2 mereka...spatutnye tak siap pulangkan lah blk duit..ini tak senyap jer duit ponx lesapkan...masa mula2 tempah tu bkn main bermanis mulut lah kan...ramah tamah bagai sbb nak tarik perhatian customer...siap ckp belajar jait kat bangkok lai...konon pffab$&^&^*^&()


inilah nama kedai dia, tapi tutuplah kot rasa saya lepas nie...berani lai nak bukak kedai ker...tak malu ker ngan makcik2 kedai depan tu...bkn nak berniat nak tabur periuk nasi org dgn pasir tp dia sndri yg tabur pasir dlm periuk nasi sdri...dan juga supaya korang berhati2 dan berjaga2 jerlah...

p/s: tolong ada sapa2 tau org yg bley smbg baju saya nie...potong and jait tepi siap dah...tinggal nak cantum jer...risau takder tailor yg nak terima kerja separuh jalan nie...sbb kdg2 tailor nie cara jait dia lain2...

22 comments:

Anonymous said...

https://www.facebook.com/dalinaema

Anonymous said...

kesiannya, sabar la ye. cube carik kedai2 jahit yg tailor dia cina, kot dia nak buatkkan kejap, tggl nak sambung je kan

Erin-Ibu Marsya Qistina + Marissa Qaisara said...

salam, saya pernah terkena jgk baju tak siap, salah jahitla, kain x cukuplah, bila hantar kat tailor di Medan Mara tu...walaupun bkn tailor yg ni, tp sy ttp kurang yakin dgn tailor disitu, dahlah mahal, buat cincai je...kalau kali pertama hantar mungkin dia akan jahit dgn elok, masuk kali kedua ketiga, siap sedialah kain kita akan ada problem...percayalah...better cari tailor luar...jgn dlm Medan Mara tu..

sarah mohamad said...

Kesian nya kak, memang nak marah kot tengok dia hantar macma tu. Memang patut kena banned la kedai ni.

cik_ah82 said...

weh, aku baca pun bengang kot..kalau aku sure marah2 punya..berani dia selamba je anta baju xsiap?jadi ampa semua bayar je la ek?kalau aku xbayar la de..grrr..ei, geram la.

Anonymous said...

Bodo...tu kes tmak r tu...

mieoney said...

erin : tulah bila dah terkena mcm nie mmg kena berjaga lebay sketlah...

sarah : tulah sedaykan..

cik_ah : dia atr kat opis kat bwh jer..lepas tu gesa2 nak pegi tak dan nak marah or bg setepek kat dia...nasib aku tak byr lai..tp ada member yg dah terbayar lah...dia tak pulang ponx...

mieoney said...

anon : thanks for the link ya...

anon : tulah nak kena cari taylor yg sangup terima...biarlah lepas2 raya nnti baru cari...

anon : mmg kes tamak sbb begitu jadinye baru rasakan...

juelee said...

Ya allah.. apa la org tu.. org nak niaga die nak niaga.. dlu sy pnh kene kat medan mara tu, bj konvo.. nak t kebaya.. mak malas jahit kebaya antar la kat sana, sekali hampehhhhhhh hancur bju ay dikerjanya.. dah la kain mahai.. pastu mmg tobat.. biar la mak yg jahit...

alya de cupcakes said...

Alhamdulillah..dapat jugak kain daripada kitorg anta 4 pasang, baju melayu suami jer yg berjahit...yg lain bayang pun x nampak..smlam mmg husband dia dtg sendiri anta kat tempt kitorg sbb dah gi kedai bnyak kali tutup jer kan tp mcm tulah x bersembat pun plus jahit terkecik plak tuh..yg sedihnya baju anak la yang x siap...sian budak2..so hari ni nak pi pulun carik baju raya anak..harap2nyer ada yang berkenan..smlm masa jupe tailor tuh nak marah pun x guna..marah lah mcm mana pun dia x boleh buat apa2pun..so redhalah akhirnya..Yang Pasti mmg nilah kedainyer Dalina Design.

Anonymous said...

Sy punya Lg truk..si ema ni xsiapkan pon baju nikah sy..sy nk nikah 31/8 ni..anta dr bulan 2..deposit da byr rm950..yg baru dpt hanya baju nikah laki itupun baju panjang mcm jubah..smpi ke lutut pjg baju melayu tu..laki bini bg seribu alasan...Ema pengsan msuk wad la, trpijak buatan org la,kene santau la..pastu die bg date utk fitting dr bln 3,4,5,6... Tp bila dtg kdi suka2 hati ckp baju awk anta sulam la,lg skali pggl fitting kali ni sy dtg lg..dan2 baju anta manik la..pggl lg dtg,kdi ttp la..pastu bg plk alasan baju anta manik kat bangkok..bole trima x?lg 2 mggu ni sy nk nikah..xtau nk pakai ape..baju sanding laki yg kami anta bln 2 laki die baru ngaku td baru anta tailor len 2mggu lepas..padahal kami anta bln 2...btl2 kuarang ajar..say sorry pun xdak bini die tu..

Lina said...

banned! banned kedai tu! orang da nak raya nie pun dia nak buat dajal... tak paham btol org macam nie... da tak leh nak siapkan bagitau awal2... nyusahkan org jer...

Anonymous said...

kalau nak saya tolong jahitkan... lepas raya contact la... tapi saya bukan kedai.... saja suka2.....

mummyadamaina@gmail.com

mieoney said...

alya : mmg mula2 nak redha tp mebara2 plak marah nie ha sbb dia menipu...klu dia berterus terang and ckp sori bley terimalah...tp sbb dia asik berdolak dalik jer tu yg jadi marah...

anon : seday lah klu mcm tu...sbb bju raya bley lah consider lai...baju nikah kuar duit byr mahal2...last2 bju tak siap, lepas tu kena plak kuar duit nak cari baju lain...bley report kat tribunal pengguna minta claim blk..dah ler ego minta maaf ponx tak nak...

anon : bley yer tol jaitkan? nnti saya email awak lepas raya ek..tq

Nur Syaheera Aminuddin said...

Ramainya kne tipu dgn si ema nie...sy pun kne jugak antar bulan 4 3ari nk ry x sp2 lg..mcm2 alasan bg mak mntu operate cncerlah,pkerja blik endonlah..last2 suami cmpur tgn deal dgn suami si ema tu nk tau ape dia bg?bju anak xde rupa bju dia bgnya kain potg2,bju sy pulak stil ade jarum2 pniti lg tu!!

Anonymous said...

mmg sial laki n bini ni.. saya pun dah terkena.. si ema ngan firdaus ni buat hal.. saya nak kawin dah dekat, sampai skrg baju tak siap2.. ada tak cara undang2 boleh kita buat utk diaorg ni? kita report kat MARA ramai2 kasi tarik balik lesen ke.. Saya dah buat laporan polis.. fitting berpuluh2 kali, tiap2 hari menipu.. mmg sumpah laki bini ni kena laknat tuhan.. aminn

Anonymous said...

Ye ke. Baju aunty dan family siap walaupun malam raya. Dan sangat berpuas hati, walaupun lewat. Tapi mmg betul dia msk hospital. Sy pegi malawat selepas dpt info dr pihak mara. sis, kekadang ade benda yg xblh dengar dari sebelah pihak.. Bagi aunty, kita tak boleh menghukum seseorang itu dari cerita orang, biasalah same2 melayu berniaga..

Anonymous said...

Selepas membaca comment semua, sy pun jadi sgt risau pasal dah tempah baju tempat nie,. Alhamdullilah baju kawin sy siap seperti yg dijanjikan, ermm.. Tuan punya blog nie sy ucapkan ribuan terima kasih, rupa yer ramai la org yg kasi comment pasal baju kawin tu akan dapat surat lawyer.. Pesanan saya korg nak kawin xde duit xyah la tempah baju bagai nak riak, time ni ambik tk de duit, pastu buat fitnah kenapa korg x ambik baju korg yg dah siap 2... Hehehe no comment anyway saya sgt suke hasil kerja tangan Dalina Design..

Anonymous said...

betul cakap aunty, i pun pegi melawat dengan muka xpuas ati, tapi alhamdullilah malam raya i dpt baju raya i.

mieoney said...

erm terima kasih kepada anon yg sudi komen...wpun dah 3 bln cerita nie berlalu...gigih ada anon yg komen juga...saya ponx dah terlupa dah kisah nie...smpilah dpt email ada anon yg komen..saya approve jerlah sbb nnti risau ada yg kata saya berat sebelah publish komen yg buruk jer, yg baik delete...

saya cerita dari pihak saya jer yg mengalaminya...tak ada kaitan ngan pihak ketiga yg dengki dengan bisnes dia...cuma nasihat saya klu nak berniaga jujur tu penting, ego perlu ketepikan...maaf perlu sentiasa jadi perkataan yg mudah diungkapkan...klu dia jahit oke, tak ada masalah utk saya htr baju kat dia..tp hasil ponx saya tak nmpk camner kan...

p/s: cepat jer yer melenting nak bg surat lawyer bagai...tp kesalahan sdri tak nak mengaku...ermmmmm

Anonymous said...

salam..sumenye...mmg patot dibanned tailor ni...baju nikah & baju sanding saye xsiap seperti yg dijanjikn..bermcm2 alasan die bagi smpai la hmpir ke date wedding saye...dh la kite dh bt full payment..mmg geram cgt2 mase tu...akhirnye lepas byk kali ditanye, saye dpt baju saye dlm keadaan yg xsmpurna & bkan ikot design yg mase mule2 discus dgn ema tu..baju kawen kott die bt maen2..satu perkataan maaf pon xde kua dari mulut die..semoga ALLAH berikan die petunjuk & hidayah utk berubah...

ROSS DANISH ARMAN ROZAIMI said...

geram sgt baca pasal tailor ni.

 
Design with love by Jiji for Zamimie