Thursday, August 9, 2012

18 & 19 Ramadhan 1433H...

sbbkan semalam tak share hari nielah kita share yer...takderlah hari2 plak korg tgk gbr mknan huhu...kejap jer dah 20 ramadhan hari nie...tinggal 9 hari jer lai utk kita meninggalkan bulan ramadhan...cepat jer masa berlalu meninggalkan kitakan...


18 Ramadhan 1433H


so yg nie menu berbuka saya 18 ramadhan...asik teringat2 nasi ambang ari tu, so nak cuba buat lah supaya puas hati mkn...huhu mula2 fikir nak beli jer kat hentian sebelah tu...tp bila fikir balik tak cukup klu nak beli 2 jer, kena beli 3 sbb eman ponx nak mkn, itu takperlah tp bila kenangkan portion yg kecik and harganye RM5 sebungkus terus saya putus selera nak beli...kita buat jerlah jadi ker tak belakang kira...


sbnrnye nasi ambang nie cara mkn adalah didalam dulang...mkn ramai2 dlm satu dulang...letak nasi utk portion 4 org lepas tu letak lauk kat tgh2...selalu gaulkan semua tu lepas tu mkn...dlm satu hidang tu ada ayam, sayur, serunding kelapa, mee grg, sayur and ikan masin bulu ayam...ayam selalu derang wat masak kicap atau masak ungkep...klu sayur plak atr sayur kacang atau sambal grg...mee plak mee grg bodo2 jerlah letak cili and kicap....lauk yg plg penting dan klu takder tak jadi nasi ambang adalah serunding kelapa...letak byk2 mmg sedap...

tp serunding kelapa tu bkn saya buatlah, saya panaskan jer...frozen punye...tima kaseh pd my sis bg dulu...lama dah saya simpan sbb tak tau nak wat per...so bila dah teringat bley lah guna...klu buat sdri bley lah letak byk2...eman ponx suka...asik suh saya refill jer dlm pinggan dia...


19 Ramadhan 1433H


ini menu semalam plak...mydear request lai nasi lemak...setakat saya masak bln pose nie nasi lemak adalah masakan ulangan...yg lain2 menu blm pernah masak kali kedua...huhu msk nasi lemak adalah plg senang sekali saya rasa...cuma nak tgu tumis sambal tu jer lama sket...huhu nasi lemak mkn ngan telur grg mmg sedap rasa mcm mkn breakfast pagi2 plak...mydear punye suka smpi ke sahur ponx dia mkn nasi lemak...

bkn stkt telur grg jer saya buat ayam grg tepung...tp yg jenis kecik2...slice dada ayam nipis2 rendam ngan susu hehe sbnrnye rendam ngan buttermilk, malas nak buat so susu ponx bley lah...toaskan celup telur and celup tepung grg...siap dah...

itu jerlah menunye...hari nie tak terfikir nak masak apa lai nie...bila dah hujung2 puasa semangat mkn2 nie dah kurang dah...mkn apa yg ada ponx tak kisah...tp penat gak hari2 nak kena fikir nak masak apa...letih otak sbb klu masak ikut tekak sdri mmg takder masalah, nak fikirkan selera org lain tu yg jadi masalah sket...hehe


1 comments:

purple_lav said...

waaa mencik!!! saje je kan ko tunjuk nasi ambeng dalam blog huhuhu. kesian aku tau, meleleh air liur tengok nasi ambeng ko.

bestnye klu dapat gaul semua bahan dalam pinggan ko tu...(lap air liur tepi bibir)

 
Design with love by Jiji for Zamimie