Monday, August 13, 2012

Cerita 5 Hari Sebelum Hari Raya...

salam utk semua...lebay kurang 5 hari jer lai dari tarikh hari nie kita nak beraya...kejap jer masa berlalu...minggu terakhir nie semua org dah layu jer nak wat keja...huhu klu ada keja yg punya dateline for sure lah bersemangat nak siapkan sblm raya supaya dapat beraya senang hatikan...

pagi2 nie terkejut masa pi keja sbb dari tol kajang dah start jem...tgk jam baru kul 6.40 siap dlm hati ckp, wah punye smngt org pi keja dah nak raya nie...huhu sekali bknlah, dekat nak masuk tol serdang tu ada keta kehabisan minyak ditepi jlan...sebabkan ada kereta peronda lebuhraya berenti sekali kat tepi tu ngan lampu dia yg terang mcm lampu polis tu semua org jadi slow melow lalu situ utk tgk...huhu nasiblahkan nak wat camner masyarakat malaysia mmg prihatin...

klu nak citer psl, persiapan raya kitaorg stkt baju raya jerlah...brg rumah takder siap apa ponx...langsir bkn stkt tak ganti baru, tak tukar langsung ponx...huhu kemas2 kebas habuk jerlah... :p tak semstinya raya nak tukar semua barukan...klu tak raya ponx bley jer tukar langsir...

citer baju raya plak mmg sempoi giler kitaorg...eman ngan mydear baju melayu tak buat ponx...sbb masa my bil kawin baru2 nie derang dah wat....so pki jerlah baju tu...yg buat saya jerlah ponx...saya ponx buat baju raya 1 thn sekali jer...owh klu fikir2 blk mmg raya yg jimat dan berhemah, konsep wasatiyah kita guna pakai ek...tak membazir namanye...byk lai org susah yg raya takder baju baru, still bley raya...

baju raya saya thn nie tempah 3 jer...tapi 2 pasang disaster... menci sgt sbb sabtu ari tu nak pi amik bila cuba mmg tak puas hati...serious ckp tak menepati piawaian saya...tempah dah lah mahal, lebay mahal dari tempah kat medan mara...dah ala2 butik famous dah harga baju tapi hasilnye keciwa sesangat...baju dah lah besar, lepas tu jahitan plak tak smooth, nmpk mcm org tak pndi jahit atau org yg tergesa2 jahit...alasan dia baju saya kain susah jahit and saya dah kurus...serius klu fikir lojik saya takderlah turun byk ponx spjg ramadhan nie...3 kg jer turun...tp dia punye besar baju tu mcm saya dah turun 10kg...dia ckp kain saya susah jahit...bkn saya guna kain lace ponx...saya punye kain Vietnam and china silk jer...mmg serius pi amik blk baju tu akan kali terakhir saya jejak kaki kat situ...

saya tempah kat situ sbb tgk workmanship dia jahit baju melayu mydear yg kemas and cantik...tp bila tempah baju saya lain plak jadinye...sayang rasa ngan kain baju tu dah jadi mcm tu...saya bkn selalu tempah baju ponz jenis setahun sekali baru tempah, so takder masalah byr lebay kalau workmanship superb...no problem...tp klu jadi mcm nie mmg saya banned lah kedai tu...pi atr bju mydear jerlah kat laki dia dlm warta tu...

ada sepasang lai baju raya saya tempah kat medan mara tak amik lai...harap2 tak jadi disaster lah baju tu, klu tak sure saya jadi monster nnti...huuuu klu disaster juga mmg nak kena cari baju siaplah bagi puas hati lebay sket...takper sanggup jer ronda jln tu janji puas hati...

kuih raya plak beli jer mcm biasa...malas sesangat nak uli2 biskut raya nie...huhu so mcm tahun2 sudah beli yg siap jer...beli kat jj selalunye cari yg kuih nmpk sedap and cantik insya-allah sedap...huhu apa citer sblm raya korg plak?

4 comments:

juelee said...

hehe kami pun tahun ni konsep jimat gak.. sama la tema kite ye dak... persiapan ala kadar je, untuk rayyan je yg over..

kak mimi kalau nak tempah baju, mak saya mmg jahit baju... boleh la tempah.. rm35 sepasang

♥ ROS ♥ said...

Ros pun berjimat gak tahun ni.. Raya biasa jer.. Rasa sedih n sebak lak ila ramadhan dh nk pergi :(

mieoney said...

jue : biasa utk anak mmg lebay2...hehe ya kah...nnti klu mau akak atr kain ngan baju cth jerlah yer...baju kurung aje atau bj fesyen2 ponx boley?

ros : takper ros walau berjimat kita tetap raya jugak kan.. :)

Lina said...

la... cian kak mimi... macam mana la diorg ni jahit... baru ingat lepas raya nak hantar baju kat tempat kak mimi hantar tu... nasib baik baca entry ni...
mekacih kak mimi... selamat kain2 den...

 
Design with love by Jiji for Zamimie