Friday, January 18, 2013

Kelas Cikgu Zamimie #Part 2....

lama dah tak citer pasal eman kan...nie ha gbr anak bujang saya nie...dah besar dah dia...ckp ponx dah pndi, dah tahu nak cakap apa dalam situasi yg bersesuaian lah...huhu selasa ari tu dah kul 9 lebih dia nak mkn...selalu dia akan ckp "mama nak nasi, lor (telur)"...tapi kali nie dia cakap "mama laparnya"...haha kelakar kot dengar...

so cerita weekend lepas hari sabtu mydear seharian takder so kitaorg berdua jerlah kat umah...saya mcm biasa menyelesaikan kerja2 rumah....eman plak takder lain, layan tv, layan ipad...tu jerlah...terus dlm hati saya berkata tak bley jadilah mcm nie kena wat sesuatu dan terus ting* kepala otak...hehe menda senang and tak berapa messy...homemade play dough very easy peasy tau...


menarikkan kaler dia rasa nak mkn2 jer...ngeh2 nie ponx pki warna star brand, americolor and wilton...okeylah...klu dapat kaler2 yg lai bright lai menarik rasanye...korang nak tau cara buat senang sangat tak smpi 5 minit buat...yg jadi lamanye nak menguli satu2 doh ngan satu2 kaler...huhu

Homemade Play Dough
1 cup tepung
1 cup air
1/3 cup garam
2 tsp cream of tartar
1 tbsp minyak
pewarna yg disukai
  1. campurkan semuanye kecuali pewarna dan kacau sampai jadi seketul dough...
  2. angkat dan bahagikan ikut berapa bhgn warna yg kita nak dan uli sehingga sebati...tapi hati2 sket sbb panas...
  3. biarkan sejuk seketika dan boleh lah bg anak2 main.
tips:
  • klu doh jadi kering uli balik dengan sedikit minyak.
  • klu terlalu lembik masak balik sekejap
  • klu nak lai mudah setiap adunan buat satu kaler...masa kacau adunan dah sebati campurkan kaler yg kita nak...nak byk2 kaler buatlah byk adunan dan kita akan dpt byklah kuantiti dia.
senangkan nak wat...saya takder minyak sayur so saya letak minyak canola campur dengan olive oil...bau dia agak kureng...klu nak bau sedap saya rasa kena letak vanilla essen kot...huhu sbb klu korg bau yg jenama play-doh kat kedai tu bau dia sedap tul lemak berkerim rasa nak mkn jer...huhu



setelah 15 minit saya tinggalkan eman dengan play dough ini dan pergi memasak hasilnya adalah seperti diatas...habis dia campurkan semuanye....lepas stgh jam saya tengok play dough dah kemana and dia plak dengan voltron...yg nie lai ralit dia main...huhu takperlah at least 30 minit tu takderlah masa dia sia2 sangat...huhu


4 comments:

Zulfadly said...

sekali tengok saya ingatkan macaroon, hehe

With Julia said...

yeyyy resepi tuh bgus lah kak mimi...homemade...nak tiru...nanti Qaiser besar leh main,....jimat x yah beli doh...nanti termakan susah hehhe ;)) emannn dh besarrrrr...dia pandai mintak adik x kak mimi? hehhe

mimie said...

zulfadly ~ ramai yg ckp mcm tu bila sekali pndg...tp idokler termampu nak hasilkan macaroon..pavlova ponx tak berjaya lai...huhu

julia ~ klu doh nie termakan ponx takper sbb rasa masin sangat sure dia akan kuarkan balik nnti...huhu jue tak pndi minta adik ponx...bila offer nak adik memanjang jer dia ckp no...manja tu, klu akak dokong baby lain nnti dia cemburu...huhu

are she queen said...

rajin betul akak kan didik anak dgn permainan yg uji minda nie,

 
Design with love by Jiji for Zamimie