Tuesday, July 7, 2009

Minggu Ke-21 Kehamilan...



Berapa Besar Bayi Anda?

Bayi anda makin besar pada minggu pertama dari trimester kedua ini. sekarang beratnya sekitar 10.5 ons (300 g), dan panjang dari kepala ke punggung sekitar 7.2 inci (18 cm). Kira-kira seukuran pisang besar. [Last month punye cek mesin ultrasound tu tak leh lai detect berat bby sbb bwh 300g dok tu ckp..takper kita tgu check-up sabtu nie]

Berapa Besar Anda?
Anda dapat merasakan rahim anda sekitar setengah inci (1 cm) di atas pusat anda. Jika dilakukan pengukuran rahim mungkin menghampiri 8.5 inci (21 cm) dari simfisis pubis. Penambahan berat adalah antara 10 dan 15 paun (4.5 dan 6.3 kg). [last month punye timbag berat 55kg..tak taulah kali nie brp kg yg naik..huhu tgk cm maintain lai cuma perut jer smkin membesar sket..]

sumber dr panduan kesehatan.. leceh nak phm sbb dlm bhasa indonesia..jenuh gak bukak kamus..huhu

skrg dh 21 minggu maknanya saya dh mengandung 5 bln..tak ada persiapan apa lai utk menyambut bby baru..bkn tak excited..excited sgt huhu..tp mengikut pantang org tua2 sbb ari tu my mom dh pesan jgn beli dulu brg2..so kitaorg decide mgkn dlm bln depan atau bln ke 7 pregnant kot..tp tu kira all out punye shopping jerlah...

lai ponx we didn't know baby gender lai lah so agak sukar utk membuat pilihan..mana taknye bila time survey2 jer mata asik tertumpu utk brgan baby girl jer...tak kiralah saya ker my dear ke sama jer..huhu buatnye dh beli scan2 tetiba baby boy..tak ke haru..hehe so this week punye check up nak cuba lah suh dok tengokkan gender si kecil nie..kot2 bleh nmpk..

owh yer mlm td rasa mcm ada little tiny movement jer dlm perut..sblm nie dh risau dh sbb org kata dlm bln ke-5 kehamilan dh bleh lah rasa baby kick2 ke movement ker..tp saya plak takder rasa...siap check-up nnti nak pi tanya kat dok tu..tp alhamdulilah mlm td ada rasa sesuatu dlm perut..hehe happy lah so maknanya bby sehat lah kot..hehe pndi2 sndri jer wat ksimpulan..tp doanya begitulah kan..

so apa2 ponx doakan semuanya sihat dan selamat.. amin...

~~end~~

2 comments:

cik_ah82 said...

normal je tu weh..
jgn wisau..besa kalo ngandung sulung, kita mmg lambat rasa..
sebenarnya dlm bulan ke 4 dh rasa, cuma kita tak perasan..ingatkan lapar ke ape..awal 5 bulan mmg rasa la, tp slow2 je..lagipun ruang rumah dia luas lagi..tu yg xrasa..
skang aku dh 7 bulan, siapla weh..nk tido tu ada je menendang..xpuas ati la tu aku tido lasak..haha..mula2 dulu time aku solat kalo bby menendang, mau xkusyuk aku weh..hehe..ye la, excited lebey..tp lama2 dh besa..:)

mieoney said...

owh yer ker..tulah masa aku check-up 4 bln dok tu tanya ada tak rasa mengenyit..pas tu aku ckp ngan dia tah lah dok saya tak prsn plak..huhu mcm tak amik berat lgsg padahal aku tak tau ponx rasa dia cmner..huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie