Thursday, February 23, 2012

Cendol is Sayur....

cendol is sayur itewlah kata eman...huhu sbb apa sbb cendol tu kaler ijau so mknan yg kaler ijau mmg dia dah set dlm mind dia yg itew sayur...bila saya ckp eman cepat abiskan nie..terus dia ckp tak nak sayur..dia ckp cendol tu sayur...sbb eman tak suka mkn sayur hijau...klu sayur2 lain dia mknlah...terutama yg putih cth mcm kubis cina tu klu dah cincang2 masuk dlm sup ke, dlm nasi grg ke, dlm mee ke dia sebat jer... coleslaw ponx dia suka mkn...

agaknye sbb sayur yg berwarna hijau nie ada rasa cam pelik2 and pait sket so dia tak nak...klu ponx letak sket dia bley terasa...klu dia kuarkan blk mknan dia mesti ada sayur yg terselit dlm mknan yg saya suap tu...carrot dia mkn lah...tp saya takderlah layankan sgt...kdg2 selit2kan juga...lai satu cmpur dlm mknan...cth mcm eman suka mkn telur dadar so saya hiris halus2 sayur bayam and campur dlm telur yg dah dikocok (kocok lh kan hehe) dan grg mcm biasa...dia belasah jer saya tgk...



dah 3 minggu nie kitaorg dok layan mkn cendol ngan laksa bawah pokok kat depan BSN bdr seri putra....mydear dia dok layan laksa makcik tu...saya kureng sket laksa nie...klu laksa tu betul2 sedap baru saya layan smpi habis kuah dia saya hirup...bg saya ciri2 laksa yg saya suka kena masam dan pedas lepas tu kena ada telur rebus...itu atr ciri utamalah...

laksa yg plg sedap saya penah mkn laksa pakcik kuay teow dekat kafe kolej perwaja...nie masa bljr dekat uum lah nie...klu tak mkn kuay teow mkn laksa...cili padi kena lebay...kat sinilah 1st time saya belajar suka ngan laksa...lepas tu second masa dok kat pandan indah tu...laksa kat satu pasar malam nie...laksa dia mmg best...tp skrg dah susah nak cari laksa yg sedap dan menepati citarasa saya...



sbb saya kureng sket so smlm saya try makcik tu punye mee kari...okelah bley lah kan cuma cam ada kureng sket...eman mmg dah resmi agak kuat makan mee kari tu saya suap kat dia dia belasah jer mkn...sbb tak pedas sgt...bgs eman nie bbysitter ckp..mkn tak memilih, dah ler tak memilih mkn jer apa yg org kasi...so selamat disitu sbb memudahkan...tak yah lah pening2 kepala fikir apa nak masak tuk dia...rasanye klu dia memilih mkn saya hari2 kena masak atr kat rumah bbysitter...kesianlah kan bbysitter nak kena layan kerenah dan tekak lain2 budak...


cendol sudah semestinya sedapkan...huhu yg penting cukup lemak and manisnye...saya lebay prefer cendol biasa jer...saya tgk org dok order cendol kacang ngan jagung...saya tak heran semua tu sbb saya klu mkn cendol saya mkn airnye jer...cendol dia mesti saya tak mkn...mean saya mkn santan ngan air gula merah dan ais jerlah huhu...


jemput mkn cendol semua...sat lai petang2 panas bley lah cari cendol...mkn sejuk2 time cuaca panas mmg sangat heaven...huhu

2 comments:

With Julia said...

cendol oh cendol...
mengidam hbs tgk...ahahha kak mimi pandai pancing ye entry cendol di waktu lunch break...ehehhe apa lai nak pi cari cendol cap gombak pas neh...jeng2. Pandai ye eman layan cendol, mesti sodap! ngeeee :)

mimie said...

ha ah haruslah sedap aunty klu sbb tulah eman taknak share ngan mama...hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie