Wednesday, February 8, 2012

Oatmeal Raisin Muffins


lama dah tak share resepi kat sini kan...masak tu mmglah ada cuma nak snap pic tu malas ler sgt2...hehe so kali nie cuti pjg gigih ler wat satu menda yg bley share ngan korang...muffin nie request dari mydear...dia ckp nak biskut atau kek yg pki oat so google2 and jmpa resepi nie...mudah jer resepinya...kacau semua sekali and jadi dah muffin..huhu

Oatmeal Raisin Muffin

Ingredients


1 cup oatmeal
1 1/4 cups milk
1 egg, lightly beaten
1/2 cup brown sugar
1/3 cup oil
1 3/4 cups flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. baking soda
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. cinnamon
1/4 tsp. ground cloves
1/2 cup raisins


Instruction

  1. In a small bowl, combine the oats with 1/2 cup of the milk. Let soak for 5-10 minutes.
  2. In another small bowl, combine the raisins with 1/4 cup of milk and let soak while the oats are soaking
  3. In a large bowl, combine the egg and brown sugar and whisk until smooth. Add in the vanilla and the oil whisking until it is smooth.
  4. Add in the flours, oat mixture, baking soda, salt and cinnamon. Add in the remaining milk and stir to combine.
  5. Fold in the raisins along with any remaining milk in the bowl.
  6. Fill paper lined muffin cups 3/4 full and bake at 400 for 15-18 minutes or until a toothpick comes out clean. Cool on a wire rack. Makes one dozen.

.:: sblm bakar saya sprinkle ngan gula perang kat atasnye ::.

oke itulah caranye senang sgt huhu...klu suka manis bley letak lebay sket gula tu...saya letak ikut sukatan resepi so cam tak berapa nak manis sgt...lepas tu boh jer dlm cupcake liner sbb takder muffin tray bagai...hehe klu tgk pic kat atas tu ada butter tp sbb butter saya bkn suhu bilik lai malas nak tgu so ikut resepi yg lai satu guna minyak jer...yg lain2 sama jer bahan2...

cuma muffin nie a bit dry mgkn ada silap sana sini kena ubah sket..tp sedap lah klu makan panas2 lai sedap...next time nak buat guna resepi yg butter tu mgkn lagi lembut muffin nye and nak tambah dengan chip chocolate...so enjoylah yer resepi yg sehat nie... :)

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie