Thursday, February 9, 2012

Lama Tak Citer Pasal Eman..

lama dah tak citer psl eman kan...hehe asik citer psl diri sdri jerkan... eman dah 2 tahun 2 bulan dah...klu ikut tahun, 2012 nie eman dah 3 tahun dah...erm rindu eman masa dia baby2 dulu...skrg asik tgk gbr masa dia kecik2 jer...eman ponx sama suka tgk gbr2 tu semua dan dia akan sebut baby...bila tanya nie sapa nie eman dia jwb huhu...mcm dah pandai ckpkan..

so far eman dia dah boley lah cakap sket2 cumanye kadang2 ckp tak berapa nak clear...kdg2 eman nie pandai2 ubah satu perkataan kepada maksud yg lain...contoh pedas kan pedas utk mknan panas dan juga air gas...lepas tuk diam dia tau utk senyap, lagi satu dia gunakan perkataan diam tu untuk sandar....c0mel jer diam2, lepas tu tolak badan kita sandar kat seat kereta...

lai satu dulu klu kita marah mula lah cebik2 nak nagis skrg klu saya marah dia tak heran dah...klu saya marah suka ubah ke topik lain...cuba klu mydear yg marah sure dia cebik2 nak nangis...lepas tu kan dia sukalah baling2 barang nie klu terkena saya sure saya akan buat2 nangis...lepas tu dia akan datang kat saya cakap dah, dah, dah...hehe pujuk cam tu bley kan... :P

makan plak dah banyak skrg nie...klu mkn kat kedai tu satu pinggan nasi mmg dia mkn 3/4 saya cuma mkn 1/4 jer...feveret mknan adalah kfc pantang nmpk hata papan tanda sekalipun sure nak ayam, nak ayam...smpikan ada satu hari tu mengigau tido mlm sebut nak ayam siap nangis2...hehe mesti dlm mimpi tu ayam dia kena rembat ngan baba... :p

saya tak start mengajar secara formal lai ponx kat dia...kebanyakkan tak formal lah...contoh mcm naik tangga tu saya akan ajak dia kira one, two three....lepas tu bawak dia pi pasar raya bhgn2 yg barang dapur tu and tunjuklah kat dia sayur, telur, ayam ikan and dia dah bley kenal...so klu ada kuar kat tv saya akan tanya apa tu eman so dia dah bley jawablah...ajar mkn sdri tp kena guna sudu lah klu mkn ngan tangan harap maklum lepas tu kerja saya berganda2...mana taknye suap nasi dlm mulut lepas tu kebas tangan kat baju ngan seluar...dia geli ngan mknan yg lekat2 kat tangan tu...huhu


cuma skrg saya nak kena ajar dia kurang2kan diri berjinak2 dengan gadjet2 nie...ipad ngan iphone mmg dia dah mahirlah cuma tulah mcm tak brp elok sgtlah kan...mainan2 yg kitaorg beli mainnya kejap jer selebihnya ipad, iphone tu jerlah..

maybe tahun depan nak atr dia g sekolah lah kot tgk keadaan camner...sbb selalunya ramai org atr anak pegi tadika umur 3 thn...klu dia diaper-less ngan dah bley cakap banyak sket kena hantar gak dia g sekolah...tak ponx saya nak cari kelas yg ada weekend jer utk ajar and biasakan diri dengan sekolah...sbb eman nie dia tak berapa suka sgt tempat2 yg ramai org dia mudah rimas...yerlah kat rumah bbysitter tu ponx derang berempat jer so cam tak challenging kan...takper akan difikirkan dari masa ke semasa...huhu

1 comments:

With Julia said...

yey...:) x lama lagi eman akan ke sekolah...mesti ramai kawan2 eman nanti ;D belajar rajin2 ye eman...
auntie juju doakan yg terbaik buat eman...all the best :D

 
Design with love by Jiji for Zamimie