Tuesday, February 28, 2012

Panik di Petang dan Pagi Hari...

panik oooo sapa yg tak panik klu tetiba enjin keta mati kat tengah2 jem di lane plg kanan...korang panik tak huhu..panik 2 saat jer lepas tu bley fikir waras blk...rupa2nye enjin overheat patutlah mati keta saya kat tgh2 jem tu....yg tu masa balik keja jumaat ari tu...nasiblah masa tu keta blkg jauh lai and keta yg depan tak gerak lai...so apa lai tutup aircond and radio semua dlm masa 5 saat bru start blk...nasib meter temperature tu terus turun kembali ke normal...so spjg jln balik tingkap bukak, aircond tak pasang smpi lah ke rumah...

blk kat rumah diagnose lah sama2 ngan mydear cek air semua ada, kipas pusing jer...on engine lama2 bukak aircond full blast tgk temperature oke jer...so mcm takder masalah lah kelihatan...sekali pagi semalam jadi blk...dari lepas tol sg besi tu dah start jem dah rasanye  tak smpi 1 km lai gerak sekali tgk meter temperature dah naik...doa2 dia turun blk sbb lai 500 meter petronas tu nak stop lah...sekali tak smpi 3 meter gerak dia dah mati dah...panik sbb kena honk ngan org blkg, panik sbb gelap pagi, panik sbb cahaya kesilauan lampu disana sini...terus mati2 enjin nak start...

patutnye saya off dulu biar kejap baru start keta blk klu tak enjin rosak nnti...tp sbb dah panik punye pasal saya start juga...lepas tu bru teringat nak on hazard lamp...2-3 kali start baru oke gerak laju sket sbb nak stop kat petronas tgk temperature tu turun dah ponx...



so apa lai lunch smlm terus ker pusat service shell risau plak klu jadi blk...sekali cina tu cek sana, cek sini dan setelah di diagnos rupanye thermostat keta tu rosak...sbb tu kadang2 dia bley detect kepanasan kdg2 tak bley...




sempat lai nak snap2 gbr...mydear lah yg rajin sgt nie...dah ler panas membahang bley plak dia suh saya posing...sbbkan bosan saya ponx layankan jerlah...huhu tp nasib tak lama sgt tgu 1 jam lebay sket jer...




total lost cost adalah RM111 campur ngan tukar bulb lampu reverse...sblm tu lunch nasi yg murah sbb mkn nasi utk dua org plus air cuma RM8.90 terkejut mydear sbb dia yg byr...siap tanya utk dua org ker..hehe lepas tu desert eskrem magnum baru yg sedap...try lah magnum choco-cappuccino mmg sedap...nyum2 





2 comments:

sawaNiLa said...

heheheh last 2 week dah merasa keter takleh jalan masa jem kat depan sekolah... heheh panik gak lah sbb dgn jem dgn budak 3 orang... apa lagi call husband la..

mieoney said...

panik waktu tu mesti terlebay kan yatie sbb bdk ber3 tu...klu derang dh besar2 okelah kan...hehe nasib lah mimie sorg jer..

 
Design with love by Jiji for Zamimie