Friday, February 24, 2012

Kimbap Korean Dish..



pagi2 lagi dah letak gbr mknan kan...klu belum bfast lai sure bergelodak perut minta makanan...hehe camner gbr nie nmpk menyelerakan tak? bg saya gbr mmg nmpk menyelerakan cuma rasa dia kureng sket...biasalh 1st time buat tak selalunye berjaya...tp takderlah smpi tak ley mkn cuma dia agak kurang rasa sket...

nie gara2 borink takder menda nak buat ari tu sesorg kat rumah and tetiba ting dlm otak terfikir nak buat...sbb selalu dok review recipe tgk senang jer nak buat...kos ponx tak tinggi sangat so bley lah buat ponx...terus pi tesco cari seaweed tu...yg lain2 semua dah ada kat umah...

oke kat bawah nie saya bg resepi yg ringkas dan mudah cara saya lah kan...klu nak lagi complecated google jer byk jmpa nnti smpi tak tau nak pilih yg mana satu...so klu sapa2 dah lama baca blog saya mesti tau saya akan letak resepi yg plg ringkas dan mudah... :) mcm biasa resepi takder sukatan main agak2 jerlah...

Kimbap Mieoney Style

Bahan-bahan
Nasi
Cuka
Garam
Gula
Timun Jepun
Telur Dadar
Tuna
Mayonis
Seaweed

Cara-cara:

  1. Nasi yang baru masak di gaul dengan cuka, garam dan gula. Gaul rata lepas tu rasa...klu kurang rasa tambah lah lai sana sini...smpi betul2 dapat rasa yg kita inginkan. make sure gaul sebati smpi nasi tu jadi suam2.
  2. bentangkan seaweed dan ratakan nasi atas tu...tp jgn sapu tebal2 sangat and make sure ada space kat penghujung lebih kurang satu inci
  3. letaklah apa filling yg kita nak..macam saya letak timun jepun, tuna, telur dadar dan mayonis. lepas tu gulung padat2..make sure kita lembapkan tangan dgn air tuk mudahkan gulung...
  4. dah siap bley lah potong ikut ketebalan yg kita suka..make sure guna pisau tajam and setiap kali potong lap pisau baru potongan selepas itu tetap cantik.
itu version sayalah cara buat dia dah ala2 kimbap dah ala2 shushi...klu yg betul2 resepi tu derang ada guna sesame oil cmpur dlm nasi tu..lepas tu filling dlm tu letak bayam, carrot, fishcake, daging panggang dan macam2 lagilah...inilah kimbap korean dish...wpun sama rupa dgn shushi tp lain dia punye rasa dan filling...kimbap nie inti dia meriah and macam2...dan semuanye dimasak dulu...tak macam shushi kebanyakkan mentah and filling dia simple2 jer...klu org yg tak bley nak mkn yg mentah2 nie cubalah try buat kimbap...




2 comments:

Sidratul Muntaha said...

tingin gile nak rasa or buat sendiri kimbap yg betul2.
bulgogi dah buat dah.
huhuuh
lapo plak ptg2 nih

mieoney said...

rajin gak yer awak masak2...bulgogi tak try buat lai...nmpk sng cuma nak kena potong daging nipis2 jerlahkan...bulgogi ponx bley jadikan inti kimbap tau...

 
Design with love by Jiji for Zamimie