Thursday, October 16, 2014

Outdoor Water Filter....

sekarang nie saya tengah mencari outdoor water filter dirumah...klu ada sapa2 yg tau sapa2 yg boleh pasang boleh lah bgtau ek.....tp ada kriteria dia utk saya pasang filter nie....klu ikutkan awal2 dulu nak pasang boleh jer...lagi senang sbnrnyakan sbb blm renovate apa2....so klu korek sana, korek sini, tebuk sana, tebuk sini mesti tak jadi masalah....

yg jadi masalahnya adalah kitaorg...atau lebih spesifik sekali mydear tak suka tong besar gabak tu kat luar rumah....rumah dah cantik2 elok tetiba tertongok tong besar mcm kat bwh nie...agak menyakitkan mata yg memandangkan....rumah besor mcm banglo takper boley sorok tang mana2 jer...nie rumah sekangkang kera jer, tak boleh nak sorok2 sgt...


klu ikutkan dah 6 tahun lebih kitaorg duduk nie, sejak2 nielah yg rasanya keperluan kritikal kenapa kitaorg perlukan filter air nie...korg bygkan eh tak smpi seminggu cuci bilik air, lantai bilik air, sinki, ngan toilet dah berkeladak balik....saya bukan cuci biasa2 eh....1st sekali saya akan spray ngan clorox...berus sekali, lepas tu cuci plak ngan cif...nmpk 2 kali permbersihan...at least seminggu lebih lah bertahan kebersihannya...tp tidak...tu blm lai air tadah dalam baldi, tak smpi 3-4 hari cuci sekeliling baldi tu keruh jer keluar....tak sanggup nak bygkan air dalam tangki haha...nasiblah kitaorg nie takder masalah penyakit kulit...

tapi yg jadi sangat2 kronik sehingga saya tak boleh bersabar adalah time basuh baju...habis baju2 yg color cerah tu jadi berkeladak atau mcm air karat kena...cuci balik mmg tak hilang oke, siap rendam clorox semalaman ponx tak mau juga hilangnya...yg jadi mangsa kebanyakkan baju dani sbb baju dia byk baju putih....baju basahan saya belasah jer klu kotor ponx...baju keja saya so far takder lai...tp tak tahan klu kena kat baju keja mydear...haha tak ponx kena kat kemeja polo dia yg harga lebih rm200 tu mau dia meroyan kot...haha baju yg gitew samada saya suh dia hantar dobi atau saya gonyoh lah sket2....

.:: filter dekat sinki dapor ::.

setakat nie saya cuma pki filter kat sinki jer utk buat masak2 air, masak mknan semua....tu ponx 2 minggu jer bertahan selamat lah keruh jer filter...nak bising byk2 ponx tak gunalah sbb sejak kitaorg duduk kat sini mmg tak pernah bayar bil air....dah duduk selangor kan air free...huhu so jgn byk bising marilah mencari solution yer...

dalam pada saya google2 terjumpa dua jenis filter yg menepati ciri2 yg diperlukan... satu adalah 3M water filter dan satu lai ultrafiltration membrane water filter...tak ramai ponx org share pasal menda2 nie..so tak tau review dia mcm mana...skrg nie just nak tau keberkesanannya dan juga harganya lah kan ofkos...kang klu mahal2 melampau tak mampu lah pulakkan...huhu

 .:: yg nie 3M filter...kecik comei jerkan...cuma dia warna biru tak berapa berkenan sgt huhu ::.

.:: yg nie ultrafiltration membrane...menegak boleh melintang boleh nak letak ::. 

so klu sapa2 tau berkenaan water filter or kenal sapa2 yg ada supply menda nie bolehlah share yer....tq

2 comments:

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam, sy syorkn u g cari elken brnach or stokis..water filter nya sgt bgs..yg dlm n luar..yg paling baik seumur hidup ada perkhidmatan servis..dia org pantau setiap kli smpi befday alat tu..mcm renew roadtax kereta..iya la..brg da pkai hari2 mesti la ada servis..spy mnghasilkan air yg sentiasa terjamin bersih dn berkualiti..x guna beli mhl or murah if kualiti x trjamin n if ada apa2 trpaksa kita sndiri jd mekanik..elken brand u bole mnta servis any tym if ada apa prob..bkn promot tp share my pglmn da guna produk ni 8 tahun..

mdkhairudin hasim said...

dah dapat supplier water filter tu? boleh call/whatsapp saya 012-9775520 utk dapatkan water filter terbaik.

 
Design with love by Jiji for Zamimie