Tuesday, October 14, 2014

Peach Cobbler...



mieoney kitchen kembali lagi....huhu hari nie busy sket so kita share menda2 simple dan ringkas jer ek...resepi nie saya jumpa masa dok terfikir apa mendalah nak buat ngan setin buah peach lebihan dari buat puding koktail...klu ikutkan nak ratah gitew jer...tapi mknan dalam tin kan., manis plak tu haha...teringat dulu browse internet penah terjumpa resepi nie...tapi dah lama kot dalam 2-3 tahun lepas...tapi tak tergerak hati nak buat lai...yg jadi save tu sbb resepi simple dan mudah....biasalah konsep mieoney kitchen resepi simple dan mudah... :)

meh sini tengok resepi peach cobbler yang ringkas dan mudah...semua bahan ada kat umah nie..bila-bila masa boleh buat...

Peach Cobbler

Bahan-bahan:
1 large can peaches with syrup
1 stick butter 
1 cup self-raising flour
1 cup sugar 
1 cup milk 

Cara-cara

  1. panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius.
  2. cairkan butter dan tuang dalam bekas tahan panas atau loyang bersaiz 9 x 12.
  3. dalam mangkuk lain campurkan tepung, gula dan susu. gaul sebati sehingga tidak berketul. tuang kedalam bekas yang telah diletakkan butter cair tadi.
  4. susunkan buah peach di atas bancuhan tadi dan bakar di dalam oven yg telah dipanaskan selama 1 jam atau sehingga bahagian atas nmpk crunchy atau berkerak...berkerak atau garing yer bukan hangus...huhu

peach cobbler nie sedap makan panas2...padankan pula dengan aiskrim vanila...mmg mabeles kebabom lah...mydear bertambah 3 kali kot huhu termasuk lah saya sendiri...dapat yg kerak2 garing tu lagi sedap oooo...klu nak lagi variety korang boleh campurkan dengan bluberry juga masa bakar tu....mmg sedaplah...


selamat mencuba

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie