Monday, April 12, 2010

E-man dh 5 Bulan...

yea2 my cheeky lil monster dah 5 bulan...hehe alhamdulilah sekejap jer masa berlalu anak ponx dh besar...rite now eman dh semakin bijak...dh pandi berpusing tp bkn berguling...seronok plak bila tgk dia dr meniarap pas tu terlentang dgn sdrii..mgkn agak lmbt sket tp since ada perkembangan kira okelah...sbb dr pembacaan saya kdg2 ada sestgh bby yg lambat sket tp kira okelah kan..

sejak2 eman dh pndi memusing2 nie bila tido meniarap bila tgk2 balik dia dh terlentang dh...kelakar plak sbb kitaorg tiarapkan blk dia terlentang blk...huhu bkn apa bila tido meniarap tu utk elakkan dr dia terkejut serta dr kembung perut...bila tido meniarap tu bleh tido lama sket...

minum susu ponx eman dh kuat skrg nie..wpun minum 5oz atau 6oz tp tetap kerap jugak dia minum...so ari tu masa jmpa paed kat kpj tu dia ckp dh bleh klu nak bg dia mkn..since apa yg kitaorg ulur depan dia semua nak msk dlm mulut termasuklah jari sdri...hehe so skrg nie kitaorg cmpurkan susu n sejenis bijiran yg dinamakan quinoa..dia bkn jenama tp jenis bijirin lah yg bagus utk baby..yg nie kwn mydear yg bg...

so for the first step utk bg mkn saya cuba dulu dgn air nasi...yg nie my MIL yg ajar...dia kata 1st step utk bg baby mkn start ngan air nasi dulu dlm 2-3 hari pas tu baru start dgn bubur kosong...jgn campur ngan apa2..pas tu perkenalkan baby ngan sayur plak...sayur sahaja, ikan sahaja...menda nie tak perlu dicampur apa2...yg nie my MIL belajar dr program NURY... sbb baby kan suci lai so elok diperkenalkan ngan satu2 jenis mknan sahaja dulu...bila dh perkenalkan semua tu baru lah kita bleh start campur2 kan...so lai satu cara mcm nie bleh kenalpasti klu2 bby ada alergi ngan apa2 mknan kan...

semakin smgt saya nak bg eman mkn lepas nie...huhu since masa bg semalam ternga2 mulut dia..ps tu bila suap lmbt sket nangis ngamuk2 plak huhu...tp saya bg takderlah byk sgt adalah dlm 2 sudu besar...huhu

p/s: gbr terbaru eman takder lah plak sbb lupa nak bwk cable iphone...huhu takper2 esok lusa masih ada...

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie