Monday, April 19, 2010

E-man Solid Food...


eman skrg nie dh start makan solid food dh..since ari tu paed kata dh bleh bg dia mkn so saya just perkenalkan and bg dia makan sket dulu...mengikut wholsomebabyfood.com baby yg baru start makan kita kena perkenalkan dulu mknan tu kat dia...saya bagi dia makan tak byk ponx dlm satu sudu besar jer...susu tetap bg mcm biasa..cumanye utk perkenalkan dgn rasa mknan serta nak tgk reaksi dia ngan mkanan sama ada mempunyai allergic reactions or any digestive issues or else lahkan..


setakat hari nie dh dkt dua minggu kot saya bg dia makan...sblm perkenalkan mkanan dibawah nie saya dh start campurkan quinoa dlm susu eman...yg nie saya akan blog later2 yer nak kumpul maklumat dulu...

1st - start with air nasi
2nd - bagi bubur nasi yg di blend.
3rd - bg puree apple (sdg memberi nie ada dua hari lai)
4th - avocado
5th - sweet potato
6th - green bean or banana
7th - baru start mencampurkan mknan2 lain...


saya menggunakan konsep 4 day wait rule...so lepas 4 hari baru tukar ke mknan lain...skrg nie sbb eman blm lai 6 bln so ada list2 mknan yg eman bleh mkn...tak semua benda dia bleh mkn...so baby jugak adalah dielakkan dr diberi mknan yg mengandungi nitrat...sila baca disini...antara sayur yg mengandungi byk nitrat root vegetable such as carrot, and beets tend to have elevated levels, and leafy green vegetables such as spinach, broccoli, cabbage and kale typically contain the most nitrate.


ramai tak tau kan mkanan yg byk nitrate ni sbb selalu tgk org bg anak mkn carrot and broccoli dgn kerap...tp mgkn klu kita beli yg organic food kandungannye tak tinggi lah kot..sbb nitrat adalah sebatian yg mengandungi nitrogen dan oksigen dan digunakan sbg baja dlm aktiviti pertanian.. so kalau organic food mmg takder guna bajakan mungkin okelah kot....


p/s: sekadar berkongsi pengetahuan dr apa yg saya tau...act 1st tau dr my MIL so bila search2 kat internet byk menda yg kita sdri tak tau rupanye...


~~end~~

4 comments:

cik_ah82 said...

tu la..
aku bg adib makan brokoli, carrot..tp aku beli yg organik la..so far, aku pun tggu dalam 3-4 hari..tgk dia ok je..so, teruskan je la..mudah2an ok..;)

mieoney said...

itulah kan...sib ada jual yg organik tp tulah ragenye mahal lah sket...tp takper anak punye psl i rela you... =p

purple_lav said...

nk tiru resipi bleh tak?skrg tgh pening n tak tahu nk wat camne solid food pertama aleesya...nasiblah...aleesya dapat ibu yang tak reti masak heheheh

mieoney said...

nak resepi bukak jer wholesomebabyfood.com mimie amik kat situ jer...klu rajin pi beli buku huhu..ari tu tgk kat alamanda ada satu buku food for babies dlm RM24 jer...

 
Design with love by Jiji for Zamimie