Thursday, August 26, 2010

Sudah Pertengahan...

sekejap jer pejam celik, pejam celik dh pertengahan ramadhan...cept sungguh masa berlalu sdri tak sedar....smlm kuar tgk bulan penuh dh cantik jer sbb pndgn sangat clear....





tahun nie saya akan beraya kat perak...1st time nie raya bkn dikg halaman sdri tak tau bgaimanakah perasaanya..huhu tp seronok ponx ada gak sbb boley beraya ramai2...sbb perak nie kira atok mydearlah..anak serta cucu ramai agak meriah jugaklah.....saya plak adik beradik 4 org jer..klu blk beraya kat situ jugaklah..dulu masa arwah atok wak n atok mak ada lai ponx kitaorg tak blk kg sbb derang dok kat umah sebelah jer...klu panggil tok oooo tok nnti terjonggol lah kepala dia dr tingkap....



:: cam nielah tingkap umah atok ::



dulu2 klu raya sblm kdg2 derang blm pi smyg raya kitaorg dh lari2 pi umah dia sbb nak salam...nnti atok bg duit raya RM5...klu kecik2 tu kira banyaklah tu...huhu seday2 lama dh derang pegi rindu plak tetiba....sob2






sebelah abah saya adik beradik semua dok area2 dekat2 situ gak, so klu raya semua raya kat umah sdri jer pas tu bru lah beraya umah adik beradik...my mum plak dua beradik jer....klu dulu2 makcik saya nie beraya gak umah kitaorg..tp lepas dh ada anak menantu and bercucu derang raya umah sdri...ptg raya or raya kedua brulah blk umah kitaorg...masa tu lah baru meriah...skrg meriah ngan cucu2 jerlah...huhu


klu persiapan raya plak mydear ckp kat umah atok dia mesti buat lemang...emm 1st time nie utk saya tgk org bakar lemang...sblm nie tgk dlm tv jer...huhu kitaorg kat johor takder wat2 lemang nie...skrg2 nie jerlah bru nmpk ada org jual...






rasanye org johor mmg takder wat lemang klu tak silap sayalah...kitaorg cuma wat ketupat jer [bkn mengumpat eh] sbb tu saya dr sekolah2 dulu mmg pndi dah anyam ketupat...ikut petua mak saya lepas dh berjaya anyam ketupat pertama pi belah ketupat tu depan pintu agr tak mudah lupa...huhu





apa2 ponx walau dimana kita beraya maaf bermaafan adalh paling penting...yg penting keikhlasan hati...bg saya plak raya thn nie insya-allah memberi pengalaman baru bg saya... =)




*pic credit to mr. google


~~end~~

Tuesday, August 24, 2010

Iftar Day 11 at Marriott Putrajaya...

cam biasalah weekend kami akan berbuka kat luar...biasalah kan bila hari2 weekdays tu berbuka kat umah biasa2 jer...klu masak ponx simple2 jer...so waktu nielah nak mkn ngan sepuas2nya, sesekali lah kan...huhu

so seperti biasa saya juga yg buat pilihan dahnye org suh pilih kita pilih jerlah...so saya pilih marriott putrajaya sbb thn lepas buka kat sana cam best jer...dan pilihan saya mmg tak sia2 mmg best ponx...huhu lebay byk pilihan berbanding shangri-la...



:: atr pilihan makanan dari style melayu, chinese, arab, mexico, italian dll semua ada...pilih jer mana yg anda suka ::



gambar tak byk yg elok...sbbnye kitaorg smpi2 lai 5 minit nak berbuka...org ponx dh ramai kat sana mknan ponx dh rompong sana sini...tak cntik dh gbr mknan saya...huhu so ini kira apa yg adalah...

:: ini atr yg saya mkn gado-gado, ayam grg berempah, tortilla tuna (yg warna putih) adalah mabeles...sedap sgt sbb tuna dia penuh...saya mkn smpi dua kali huhu ::


:: pilihan utama saya dim sum..dim sum biasa2 jer... tp dia punye fried radish cake adalah terbaik...sedap sungguh2222 ::




ini atr menu pilihan saya lah...byk lai gbr pinggan malu lah nak letak kat sini...kui2 dia punye desert plak adalah terbaik...saya tak tau nama dia tp cam kek lapis tp nipis2 jer warna coklat sedap sgt...and lai satu green tea kek ponx sedap...nyum2




:: my cheeky boy ::


:: my dear ::


:: yours truly ::


itu jer kisah berbuka kami...erm minggu nie nak berbuka kat mana plak ek... =)

~~end~~







Monday, August 23, 2010

Cerita Susah Payah...

dengar hot.fm topik psl susah payah....saya ponx bersusah payah gak hari nie sbbnye bersusah payah drive wajunk mydear yg manual ke opis...nebes tu lama tul dh tak bwk keta manual nie....mengaum jugaklah keta tu atas jln pgi tadi...yerlah tak pndi nak balance minyak punye psl...tp takper lama2 oke dh...


sbb apa saya kena bwk wajunk...sbbnye tenggiling ku tayarnye pancit sib lah kat umah klu kat atas jln sana cmner lah saya nak buat...dn bernasib baik sbb mydear pi opis ari nie...selalu dia pi site...mgkn kah tayar itu bocor semula di tempat yg lama bocor...klu kat tmpt lain harus ditukar tayar baru....smlm cam lembik sket tp saya dh pam...mlm td lupa plak nak pi tgk....last2 pagi tadi masa kuar dr porch rasa semacam jer....sekali tgk tayarnye kempish lah...eman ponx pelik tgk mama dia pusing blk...


ada lai satu susah payahnye kena pulang semula ke rumah sbbnye botol eman tinggal kat umah...sian eman sbb babysitter tu ckp dia tak mo botol lain...cmner lah mama lupa nak mskkan botol dlm beg...sib lah dia dh boleh minum guna cawan...so nmpknye kejap lai kenalah pulang semula kerumah...sob2



~~end~~

Thursday, August 19, 2010

Gifted...terbaikkkkk



terbaikk kan bila tgk video nie...klu tak silap budak nie dr dia umur setahun lebay ponx d start main drum so by umur 4 thn for sure lah dh mahir gilerkan...masa kecik2 dulu lai plak main drum yg besar lai tu...huhu comei jer...bygkn klu itu adalah eman... =) selain dr gifted klu kita asah dr kecik mesti boleh jd pro gakkan cuma budak tu kena ada minat jerlahkan...

tpkan tak kisahlah klu bkn stkt gifted dr segi nie...kira boleh bersyukur klu anak2 kita sebesar ini dh boleh hafaz surah2 lazim... =)

~~end~~

Bukit Merah Laketown.....


:: my cheeky boy ::



cam biasa citer lama...sbb takder menda nak citer, citer lah psl menda yg dh lama berlalu....pergi bkt merah masa otw nak ke penang...sbb masa tu kul 12 baru so cam nak msk penang awal nak wat per kan sbbnye check-in ponx pukul 3 ptg...so kitaorg lepak2 and cam biasalah anakanda nak santap so kenalah berenti kat mana2 kan...mula2 nak stop r&r jer tp sbb bkt merah tu cam memanggil2 jer so kesana lah kami....




:: eman ngan baba depan pintu masuk ::



smpi2 ingatkan tak ramai org rupa2nye penuh dah...tp sib dpt parking yg redup...sejuk sket keta...huhu kitaorg tak msk ponx kat taman tema air tu just jln2 kat luar jer...plan nak pi kwsn org utan tp sbb kena naik bot semua cam leceh ngan stroller and baby kan so batalkan aja niat itu...kami lepak2 makan jer...

:: merenung masa depan ngan mama ::


owh masa jln2 kat situ tak tersangka plak terjumpa my fren suzie...dia bwk anak murid dia ada persembahan kat situ...lama gak dh tak jmpa dia last dulu masa bljr kat uum...yerlah dulu kami sekali matrik and belajar sekali kat uum...cuma kami bkn geng and kami bkn berada dlm course yg sama...huhu tp kami agak rapat gaklah sbb dia merangkap roomate kepada my bestfren....


:: mana tah gbrnye tak jumpa plak huhu ::




:: eman ngan mama ::



:: sila jgn terliur tgk air yg besh ini..huhu ::


:: nasi rendang daging ::

rendang nienye mmg mabeles...dh ler byk daging wpun nasi dh habis kitaorg ratah jer daging tu...rasa nak tapau bwk blk ponx ada sbb ada lai tak abis tak larat...hehe siap saya punye tamak tukan masa org tu nak angkat pinggan, saya tak kasi angkat mangkuk rendang tu...padahal tak abis ponx mkn... =p


:: chicken cutlet ::

rasanye nama dia cam nielah lupa plak saya....yg penting sedap sesangat...1st time mkn style cam nie...selalu mkn yg salut2 ngan bread crumb tu...yg nie ngan sayur2 ponx licin kami mkn...


:: eman ngan baba ::


~~end~~

Tuesday, August 17, 2010

Lunch at Amarin Heavenly Thai....

**entry lama yg tidak terpublish sdri..sbbnye sdri lupa nak publish..huhu tp tak kira wpun dh lama nak publish jugak sbb takder entry nak buat..apa2 ponx mintak ampun sbb entry mknan kan... =p


last weekend kitaorg jenjln ke midvallye..bkn sbb nak pi maybank treat fair sbb kami tak pki ponx cc maybank...org sikit punye ramailah..masa mula2 jln2 kat the garden tu rasa aman jer..tp bila dh msk midvalley pergh asik nak berlanggar punggung jer...best gaknye kan sbb org asik dok usung kotak besar2 gabak jer dari convention centre tu..

sampi sana dh kul 12 lebay time eman mkn so kami ponx carilah tmpt mkn yg privacy sket supaya eman tak rimas...serta sbbkan eman tido bglah dia tido ngan aman...



:: bgn dh budak nie..kejanye mengushar org jer huhu ::

1st time saya mkn kat sini..okelah mknan dia sbb ada byk menda yg di suggestkan tp kami tak order spt ikan steam lemon (kami mkn berdua jer mana nak abis mkn ikan seekor), kerabu betik (mydear tak mkn nie..so agak membazir mkn sorg2), ketam apa tah tp mcm sedap lah...tp keciwa sbb ari tu takder...punah hrpn nak mkn ketam... =(




: one family ::


takperlah next time ley mkn lain and order....so for that day kitaorg order menda2 kat bwh nie...



:: Kailan goreng ikan masin ::


:: pandan leaf chicken ::



:: Tomyam Morfai (Spicy Tomyam Seafood Soup) ::



:: Tembikai Laici dan Thai Ice Tea ::


:: Black Pepper Sizzling Beef (nama hentam jer huhu) ::

:: Tauhu Thod (Deep-fried Beancurd Fritters Served with Chilli Sauce) ::



so far mknan dia okelah...tp saya rasa mgkn kena order mknan yg di suggestkan sbb yg tu mgkn yg plg best...huhu tak kira next time nak order siakap steam...mcm melazatkan jer tgk meja sebelah mkn...haha




~~end~~


Iftar Day 6


semalam saya tak masak ponx utk berbuka...mydear msg bgtau jgn masak so ke bazar ramadhan aja kami...1st time nie nak pi seelalu mydear yg pegi time dia blk keja....so takderlah nak sesak2 sgt... so saya sajer nak g and tgk environment dia sbb nnti sng dh tau apa yg ada so order jer ngan mydear...tp itulah bila dh berdua pegi kepalanye berdua keinginan ponx tak sama...tu yg ada terlebay sket mknan tu...

utk kueh talam tu kitaorg beli pukal 5 RM2...so amiklah talam keladi, cendol and jagung...satu lai tu cam puding marble kot saya tak mkn ponx...saya mmg pengemar kerang so nmpk jer kerang terus beli tp takder sedap sgt ponx mmndgkan deria rasa ponx tak berapa sgt so cam hambar jer rasa dia....klu dpt kerang bakar best gakkan...

main dish pulak saya beli nasi kerabu ikan grg tepung...pergh makcik nie punye tepung kat ikan keras ketung...dh lah saya nie kurang keupayaan mengunyah serta mengigit so separuh jer yg abis...nasi kerabu makcik nie mmg best tp tulah bln2 pose nie mkn mknan kering2 nie mmg boleh tercekik...saya asik bersulamkan air jer...last separuh jer abis...





takperlah ari nie kita masak jerlah sng menepati citarasa serta menjimatkan...so abg ari nie you pergi jerlah param tu sorg ek... =)

~~end~~

Monday, August 16, 2010

Iftar Day 4 at Shangri-La Putrajaya...

sbbkan adik kutuk2 kat fb...meh nie aku lompat sket...iftar day 4 huhu...kali nie tak masak sbb mydear ngan bermurah hati membelanja saya yg rajin berbuka di shangri-la putrajaya....niat dihati nak ke nikko tp kena lah ikut kata org yg nak membelanja serta nak drive...hehe bulan2 pose kan nak drive ke kl mgkn agak menguji kesabaran mydear...so ke putrajaya ajer kami...




so far berbuka kat luar masa awal2 ramdhan nie mmg seronok sbb org blm ramai lai berbuka kat luarkan....kat situ ponx tak penuh org very the light2 jer org...nak amik mknan ponx tak yah rebut2...sbb mknan takkan abis punyerlah...hehe










:: atr mknan2nye ada kambing golek seekor, murtabak, roti john, yong tau fu, mskan melayu, kerabu, ikan bakar, serawa durian, kuih muih melayu, mee grg kuali besar (best wpun masin sikit), pasta, kuih muih melayu, dessert omputih dll... ::



ini atr mknan yg ada...tak byk sgt lah mknan kat sini...saya rasa lebay kepada konsep kemelayuan sbb byk mknan2 melayu...sushi takder, oyster takder, dim sum takder...huhu saya klu mkn kat hotel menda2 tu yg saya serbu dulu haha...yolah mknan2 lai cam biasa kita mkn kan...so cari lah mknan yg jrg kita mkn....


gbr mknan ada tp saya cntumkn lah yer sbb klu tak berpinar2 mata korg ngk serta bergelas2 air liur korg keluar nnti...lai ponx boleh mengurangkan pahala puasa korg plak nnti...hahaha

:: eman cam biasa klu kat mana2 ponx mknan mesti homemade porridge by mama huhu ::


:: nyum2 sedapnye ::



:: see how happy are them ::


:: last but no least tuan rumah ::

so far mknan kat sini biasa2 jer...tak sebest mkn kat the gardens hotel thn lepas....kat sana best wpun kwsn mknan kecik...tp sangat padat ngan mknan....dh ler pregnant time tu tapi dok bantai ulang mkn oyster ngan shushi smpi kena tegur ngan member mydear... =p tp takper sbb masa tu dh 7 bln tak brp nak bahaya...hehe apa2 ponx sgt enjoy mkn kat sana..thanks abg.. =)

~~end~~

Iftar Day 2




wah bila senyap 2-3 hari nak update terus pasal makanan...haha kang takder menda nak updatee plak...owh yer kwn2 jgn tension2 yer entry mgkn byk psl mknan jer... =p so utk hari kedua puasa saya still lai masak tp cam biasalah masak simple2 jer janji konyang...tp syukur gak sbb mydear jenis tak cerewet mkn and dia suka mknan yg simple2 jer....


saya adalah nak msk daging kicap wpun tak sedar diri kurang kemampuan mengunyah tetap juga nak mkn daging..huhu and mydear request kubis msk putih...so itu jerlah juadah utama kami...selebihnya mydear beli kat param....and bubur lambuk tu plak jiran sebelah yg bg...


jiran sebelah kami nie mmg bagus klu masak mmg rajin atr umah kami...tp kami jerlah tak terbalas2 ponx...haha selalu blsn kami bg brg mentah mean mcm buah durian, manggis, keladi....tak penah lai rasanye saya balas dgn mknan yg saya msk...huhu mgkn satu hari nnti kot... =p


~~end~~

Friday, August 13, 2010

E-man is Now 9 mon....




sudah besar anak mama nie...dh 9 bulan dh dia....byk dh perkembangan diri dia yg kdg2 tanpa saya sedari...

  • sekarang dia dh ada gigi 2 btg...bhgn bawah yg atas cam ada potensi nak tumbuh gak sbb gusi dh bengkak dh..

  • dh boleh merangkak tp 2-3 lngkh jatuh kedepek pas tu tak mau lai dh merangkak....susah lah nak tgk dia merangkak....lebay suka menyelar lai..

  • sgt suka makan...sekali makan satu mangkuk tu mmg habislah....dn boleh terima apa jua jenis mknan...

  • dh tau mknan sdri...mean klu saya dtg bwk mangkuk mknan dia akan wat mulut cam nyum2...atau klu saya buka biskut depan dia ponx dia dh wat aksi cam kunyah and mata memandang biskut...

  • dulu tak suka naik walker sbb skrg dh cekap ngan walker kedepan kebelakang perginya...tmpt feveret kat dapur nak selongkar brg kat dapur saya huhu...

  • dh boleh pnjt2 tp so far tak pernah dia pnjt meja kerusi org brg2 tak bernyawa lah...selalu yg jadi mangsa kitaorg lah sbb sngkan boleh tarik bju, rantai semua...

  • dh pandi n rajin pegang botol susu sdri...dulu boleh gak tp pemalas lipash..huhu

  • dh boleh minum pki cawan....klu nmpk cawan plastik dia akan amik and suakan kat mulut cam minum...selalu saya bg air msk guna cwn sbb klu bg guna botol dia tak mo minum...

so far ini lah perkembangan2 eman yg seronok kami suami isteri nak ceritakan... =) masa berlalu kejap jer skrg nie eman dh pjg and dh nak sethun dh dia...

:: kat bwh nie kira gbr latest eman yg ada kat hp saya ::

:: pstt mama nak tau tak tdkan baba kentut kat umah tau... ::



:: minum susu sdri lepas tu tido sdri...good boy ::


:: otw nak pi rumah onyang ::

~~end~~

Thursday, August 12, 2010

Iftar Day 1


alhamdulilah sempurna puasa kami sehari semalam...dan ini adalah rezeki saya semalam...lauk2 semua saya masak...kuih2 dan air mydear beli kat param....sib skrg smpi umah awal dlm 5.20 smpi dh so sempat lah nak msk...solat siap terus turun ke dapur...tung tang, tung tang siap dh masak 6.20...so leh lah relax2 lepak smbil bg eman makan smbil tunggu waktu berbuka...


tp dugaan betul puasa semalam sbb adalah amat letih and saya demam ruapanye...patutlah rasa lemah semcam jer..lai ponx dh lama tak posekan....pose ganti ponx ngak ada sbb thn lepas saya puasa penuh...puasa sunat ponx nengak ada... =p berbuka smlm saya cuma mkn sebiji kurma, sekeping kuih cara and nasi tak smpi dua senduk...huhu hebat tak... :p org lain sure pulun mkn..abis nak wat cmner tak lalu nak mkn...


thn lepas seronok berpuasa sbbnye tak miss sehari ponx...wpun pompuan mengandung dibolehkan tidak berpuasa tp saya larat jer puasa...kdg2 ada gak time tak larat tp mydear bg kata2 perangsang and smngt utk saya teruskan...so pregnant 7 bln saya berpuasa penuh...huhu
hari nie nak berbuka apa plak yer....

~~end~~

Wong Solo Again....

rasanye lebay dr 3 kali lah kami mkn kat sini...wpun service agak lembab sket tp kami tetap kesini...haha

so jumaat lepas saya kesana dgn my parents and my-lil-sis sajer jer bwk mak saya sbb dr ari tu dia asik menyebut nak mkn ayam penyet...nyum2 [tetiba melelh plak air liur citer psl mkn nie...dah lah pose2 nie huhu] kbtln derang dtg sbb my-lil-sis konvo so bwk jerlah mkn..

selalunye kami order dua menda jer set ayam penyet ngan set ayam bakar...my-lil-sis plak order empal sapi...dia ckp sedap daging ponx tak keras...saya adalah tidak berani mencuba sbb sejak bergigi besi nie mknan liat serta keras adalah diharamkan...tp klu stkt keras tu saya bedal jugaklah cuma tang liat2 mmg saya tak sentuhlah....



:: gbr kat bwh nie yg masa mydear tapaw mkn kat hospital masa eman warded ari tu...sbb gbr masa hari kejadian tak sempat snap sbb semua org kelaparan ::




:: set ayam bakar ::

:: set ayam penyet ::




:: packagingnya...1 set sekali ngan air mineral RM10.90 [klu tak silap] ::




so far mknan kat sini mmg sedap lah...yg paling mantop sekali ayam penyet tu punye sambal...klu mkn sure korg takkan bole berckp lah..pedas tp sedap..klu dh pedas jgn sesekali sedut air minuman sat lai bertmbh pedas plak jdnye...klu ayam bakar ponx sedap gak sbb ayam dia lembut jer camner tah derang bakar....tp mmg saya suggest lah mkn kat sini...nom...nom...nom...



:: eman yg bambam ngan baba ::

:: kami yg control macho n ayu ::


:: maksyu yg gediks ::


:: my mommy ::



:: atok melayan cucunye ::
dikesempatan ini saya ingin memohon ampun dan maaf sebab menyiarkan entry mknan di bulan puasa yg mulia ini.....ahaks... =p

~~end~~

Wednesday, August 11, 2010

Melantak di Pizza Hut...

Agak kasar bunyi tajuknye ek...takper2 korg teruskan jerlah membaca and lepas tu sure korg akan wat kesimpulan seperti itu...

last friday kitaorg pi beli brg opis kat tesco damsara sbb smlm kami ada jamuan sempena persaraan salah sorg staff serta jamuan menyambut ramdhan...


abis2 jer soping ingan nak mkan madam lim tapi rezeki kami dilimpahkan serta dimurahkan sbb ada org tu nak banjer kami mkn pizza hut...kami apa lai tadah jerlah perut..haha




:: mangsa keadaan...haha terjebak dr nak minum air panas terus minum ice blanded ::




:: tokei senyuman yg banjer kami makan...toce2 ::



:: saya yg seday sbb tak tau camner nak abiskan mknan...kui2 ::



order plak tu yg set for 4 person and ada lah tambah satu set platter...ha amik ko jenuh nak mengabiskan bertiga...dh ler bertiga yg jenis perut kecik jer... mmg nak termuntah kat situ lah...



:: spaghetti olio ::





:: pasta meatball ::



:: 2 cawan mocha ice blanded ::




:: mango lassi yg yumey ::





:: apatah nama dia tp ada perkataan fizz lah..ada jelly, asam boi n limau kasturi ::


:: bekalan makanan tambahan..platter apa tah namanya ::

:: chicken island pizza...sedap and lembut betul kata kak zi...selalu saya order perisa lain jer ::

apa2 ponx sgt berpuas hati...oeh yer ada yg takder dlm gbr nie mushroom soup 4 mangkuk dan breadstick...semua gee yg habiskn kui2...lepas tu jadi ular sawa balik opis...ngeh2









~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie