Thursday, December 6, 2012

Desa Cattle Dairy Farm Kundasang, Sabah...


lepas turun jer dari mt kinabalu tu saya ajak mydear pegi desa cattle farm plak...ini salah satu tempat yg kena korang pegi kalau di kundasang....mula2 mydear mcm nak tak nak jer pegi...tp sbb dekat jer dari mt kinabalu so pergilah ke sana...jln dia mak aih bukit curam jer mendaki....jadi slow melow lah kami sbb keta auto huhu...klu keta manual laju sket gerakkanye...




beginilah jalan dia...menuju ke atas jer...sbb cattle dairy farm nie atas bukit betul2 bley nmpk view kampung2 kat bawah...tp pemandangan mmg indahlah sbb nmpk awan kepuk2 cam tu...and ada satu masa kereta satu level ngan awan...ada tiket masuk cattle dairy farm nie tak, tp kitaorg tak byr ponx...main tuju masuk jer...jahat kot...tp bkn salah kitaorg, sbb kat pintu depan tu takder plak dia tulis itu kaunter tiket, ingatkan pondok guard...huhu ampunkan kami...tp takperlah sbb kitaorg melabur byk dlm tu.. :p


sorilah gbr mmg banyak syok sdri mcm nie...sbb mmg dingin jer cuaca, so feel ponx lain sket...seronok jer rasa...huhu kat blkg saya nie adalah pejabat urusan and kedai jual2 mknan hasil produk tenusu...ada eskrem dan susu fresh lai...lepas tu ada juga kwsn utk kita tgk lembu punya susu diperah...


inilah lembu2 yg tak sabar2 nak susunya diperah...ajaibnye lembu nie sdri datang kat kawasan nie tanpa dipaksa atau dipanggil...sbbnye spjg saya tgk lembu tu ke sini takder lah plak anjing atau gembala yg dok halau2 derang ke sini...mngkin susu dia dah penuh so dah smpi masa nak keluarkan....huhu 



tapi sebelum tu moh kita g tengok anak2 lembu dan kambing yg ada kat sini...bersih2 lembu and kambing kat sini...putih bersih jer....eman seronok jer tengoknya....kat sini bley bg mkn anak2 kambing dan lembu...klu anak lembu bg minum susu RM1.50 sebotol and kambing plak bg dia mkn rumput, secekak RM1.00 jer...okeylah bg kanak2 seronok...


eman lah terpaling seronok sekali sbb selalu ayam jer yg dpt tgk dekat2 cam nie...lembu and kambing plak dok tengok kat tepi2 jalan and dari jauh...yg nie mmg mulut tak berenti2 pot pet2...huhu seronok jer berlari ke sana sini...nmpk mcm panas terik tp cuaca sejuk...tgk jerlah eman tu pki hooded jacket tak nak buka2...perasan handsome lah tu...nasib cuaca sejuk kalau panas sure dah mengelupur suh bukak...


agaknye kalau bg dia berlari kat padang rumput yg luas tu sure lagi dia seronok...dpt lari kat kawasan berumput yg sket tu jer ponx dah seronok...geram plak saya rasa nak terjun jer kat rumput2 belakang tu...huhu betul2 mcm pemandangan dekat oversea tau...byk gbr2 view saya amik tp malas ler nak letak byk2 kat sini...limit 1 entry hanya bley letak 10 pcs gbr jer....huhu


haha jgn muntah tgk pic berangan saya...agak spoil sket dengan plastik popcorn tu...hehe sapa2 nak ke cattle dairy farm nie saya rasa elok dtg pagi sket...nnti bley nmpk view gunung kinabalu...yg ditutupi awan tulah gunung kinabalu...mydear ada snap gbr yg nmpk sket puncak gunung kinabalu tu....


see budak bambam tu ceria jer...pdhal dia letih dah tu...nasiblah mama sama2 bambam larat sketlah nak kendong eman...tu ponx senget2 nak menahan semangatnye anak...huhu so silalh tgk video dibawah nie yer...abaikan suara petir pengarah tu, terlupa sdri pegang shoot, sdri mengarah... :p apa2 ponx Cattel Dairy Farm adalah best...huhu

More Info : DesaCattle FB


2 comments:

Lynn Hamzah said...

cantiknya tempat nie...

Azian Elias said...

mmg best kann..wont forget...

 
Design with love by Jiji for Zamimie