Wednesday, December 5, 2012

Sabah Trip 2012 ~ Kundasang & Mount Kinabalu Park...

kami ada lebay kurang 2 hari sblm balik ke KL...plan awalnye kitaorg nak ke kundasang hari jumaat lepas lunch hour...tp atas sebab2 tertentu mydear tak dpt abiskan kelas dia awal ari jumaat tu...so konon2 mcm plan cancel sbb takut masa suntuk...dah cancel booking villa dekat kundasang, mula mcm oke tapi esoknye derang call ckp tak bley cancel klu tak burn duit RM500 huhu...nak taknak kenalah pegi gak...

tapi tetap hari sabtu bru kitaorg pegi...konon2 nak bertolak awal2 pagi, tapi tetap juga meleceh2 kul 10 baru bertolak...jarak saya tak perasan brp KM...tp klu ikut jam lebay kurang 2 jam...jln pulak mmg sepanjang masa naik jer, kira mcm jln nak ker genting and cameron lah...tp tinggi dari tu...nnti ada satu part level sama ngan awan...

gunung kinabalu dah tak berapa nmpk dah puncaknya, sbb awan dah meliputi kawasan tu...tp dah smpi part2 atas tu mmg boley rasa dinginnye...org2 kat kwsn sekitar semua pki jaket so bley taulah sejuk...cuma panas terik, so tak merasa lah sejuk melampau... 



spjg perjlnan mcm kat atas nie...mcm cantik sangat2...keindahan ciptaan Allah mmg tak dapat digbrkan....rasa tenang tgk...tp jgn tengok bwh seriau korang nnti...tebing dan gaung yg tinggi...huhu

kitarog smpi kundasang agak awal dlm kul 11 lebay, so klu nak check-in awal lagi...so kita jalan2 dulu kat kawasan kinabalu park....klu sapa2 yg sukakan keindahan alam, hutan2 mmg sini lah tempatnye...tp klu korg jenis suka pegi shopping mall, itu geli, ini kotor so tak sesuai lah ke kwsn begini...huhu


nnti masuk kat jalan kinabalu park lepas bayar tiket drive masuk ke kawasn nie...klu korang nak tau jln dia sempit lah...muat2 klu keta selisih...klu ada satu part tu tak bley selisih ponx...so pit stop kitaorg kat kwsn bangunan dlm kinabalu park nie...ada kafe and ada tempat penerangan tentang gunung kinabalu...



kat luar tu ada board mcm nie so bley tgk org yg stamina kuat kalau dia panjat gunung kinabalu plg lama 3 jam...klu mcm kita yg tak berapa nak fit mau 6 jam kot baru sampi...huhu klu tgk dia tulis jarak adalah 21 km...lebay kurang dari tol sg besi ke opis saya tu...huhu 


bila dah sejuk perut ponx lapar lah...masa tu kul 12 ponx blm tau...tapi sebab cuaca sejuk kita makan dulu...eman plak tangan dah sejuk2 dah...so kenalah salinkan seluar pjg and pkikan jaket...nasib baik dia oke jer, sbb sdri dah terasa sejuklah tu...mkn ponx banyak kot...huhu 



kitarog mkn kat liwagu restaurant nie ha...biasalah klu dah lapar sure mkn nasi...dok bygkna klu sejuk2 best gak  mkn tomyam kan...huhu tp tak bleylah pentingkan diri sdri...so order lah nasi sorang sepinggan...amik satu tak pedas and satu lai pedas...




nasib portion byk...so kenyang lah mkn ber3...nasib biasalah sedap gak...yg plg sedap saya rasa mcm jeruk bwg kot, kira dia punye condiment lah nie...habis dua2 bekas tu saya mkn...sedap + lapar punye pasal balun sampai habis... :p tp nasiblah kitaorg mkn kat situ sbb mcm susah jer nak cari kedai mkn kat kundasang...


lepas makan kitaorg naik lai ke atas...sbb staff kat situ kat bley lai naik kat atas dengan kereta so kitaorg naik smpi kat kaki gunung kinabalu...tp sayang kwsn kecik giler...nak parking sket punye susah...nak u-turn ponx susah...dengan susah payah berjaya gak u-turn and terus turn smpi kat look-point nie...klu dtg pagi2 mmg bley nmpk puncak gunung kinabalu...tp tak dpt tgk ponx takper...sbb byk lai spot yg konon2 kitaorg bley amik esok pagi...view resort yg kitaorg booked tu adalah setentang gunung kinabalu Celyn Resort namanye...



oke esok sambung lai ek ada byk lai entry kat kundasang nie....jenuh nak edit gbr...sbb byk tu yg kena cantum2kan...


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie