Monday, May 24, 2010

Denggi tp Dh bAik....

mesti semua org ponx tertanya2 kan kenapalah blog nie dh seminggu sonyap sunyi jer...
oke utk pengetahuan saya adalah kena denggi tapi dh baik..
kenapa saya ckp cam tu?
sbbnye bila saya tahu saya kena denggi everthing goes normal..
mean darah saya semua dh kembali normal waktu tau tu...
platlet dh normal, sel darah putih dh normal...
syukur sgt2 takder apa2 yg berlaku...


oke kita citerlah sket kronologi case...
13/5/2010 (khamis)
blk keja petang..masa tu rasa sejuk sgt, dh lah blk keja ujan lebat...drive dlm ujan dlm keadaan mengeletar...masa tu rasa nak berenti tepi and col mydear..tp kuatkan smngt utk eman...smpt lai amik eman smpi rumah mkn panadol terus tak sedar diri dh...eman semua mydear yg uruskan, dr makan dia, minum dia susu dia, bju dia...smpi mydear sdri tak mkn ponx mlm tu mkn roti jer sian dia...


14/5/2010 (jumaat)
pagi masih lai tak larat..bgn utk siapkan brg eman terus tido blk...mydear atr eman pi nursery and dia pi keja...saya ponx terbaring dr dia pi keja smpi kat kul 3 depan tv tu..gagahkan diri bgn minum air and mandi...dlm kul 4 mydear blk and pi klinik...smpi ke mlm still lai demam tak kebah...kebah kejap and baik, demam blk...diri sdri mmg terabai lah...

15/5/2010 (sabtu)
mcm dh baik sket dh tak demam..tp rasa mcm lemah2 lai...so mydear ckp mgkn sbb dok umah so cam lemah jer wpun bdn tak panas tp badan lemah jer...so mlm tu mydear ajak pi alamanda pi soping2 sket....wpun seronok bersoping tp badan cam tak sedap...laast2 blk umah angkat eman atas katil ngan saya2 sekali tido tak sedar diri..bju ponx tak smpt tukar...brg semua mydear yg kemas...

16/5/2010 (ahad)
badan masih lemah wpun tak demam...mkn ponx tak selera....asik kena paksa mkn jer ngan mydear...eman mmg terabailah kasih sayang dr mama dia...huhu sib lah baba ada tmpt dia bermanja...mama mmg totally out...huhu

17/5/2010 (isnin)
cuti lai sbb rasa mcm tak larat jer nak bgn...kepala and badan semua cam berat jer nak angkat..pelik tul sbb bdn tak demam ponx..ptg pi klinik and doc amik darah utk tgk kot2 denggi...
18/5/2010 (selasa)
berdebar2 tunggu doc col sbb takut ler kena denggi...and tghari doc col ckp drh oke...so saya ponx rasa cam oke sehat dh sket...ari nie dh start gi keja wpun lemah2 sket...

19/5/2010 (rabu)
pi keja cam biasa...tp nak dkt tghari bdn rasa cam lemah jer....kepala berat semacam and rasa loya2...dok terlepek jer kat meja..mkn mmg tak selera lah so mkn buah jer...lepas zuhur terus blk sbb ada appoinmnet ngan doc gigi an-nur..turun dr klinik gigi an-nur terus pi az-zahrra..doc tgk kat tgn ada mintik2 so terus dia suh amik drh...result darah oke cuma sel darah putih cam kurang sket...sptutnye 4 ke atas result saya 3.5 klu tak silap...dia ckp air ponx kurang dlm badan so dia suh saya msukkan air satu pain jer...lepas tu dia suh blk and pagi sok dtg lai amik drh sbb dia takut denggi berdarah sbb tetiba saya period...

20/5/2010 (khamis)
pagi pi amik darah...jenuh gak tunggu result sbb kali nie proses detail sket dkt sejam proses drh bru jmpa doc...jeng2 resultnye denggi primary apa tah cam tulah dia tulis detected...huhu saya denggi rupanye sblm nie..so doc kata tgk result detail drh semua dh normal...so tak yah msk spital pulihkan sdri jer kat umah...huhu tp wpun begitu 2-3 hari gak lah saya rasa cam lemah, pening and nak muntah...

so far sampi ari nie dh bertambah baik wpun kdg2 dtg gak menggong dia...stkt nie dok mantai 100plus jer...sup ketam jer tak mkn sbb dh tak larat nak msk...takkan nak suh mydear plak yg msk huhu....apa2 pun bersyukur sgt2 takder apa2 yg berlaku...

~~end~~

2 comments:

purple_lav said...

lor kena denggi ke? siannye...harap mimie cpt sembuh k

mieoney said...

itulah sdri ponx tak sangka...huhu
tq ek... =)

 
Design with love by Jiji for Zamimie