Wednesday, May 26, 2010

E-man LunchBox...


rasanye semua org ponx dh tau saya start bg eman mkn 5 bulan lai..masa tu saya cuma campurkan cereal dlm susu dia jer and time ptg2 saya akan bg dia mkn puree selalunye apple, pear and kdg2 saya bg gak dia mkn bubur...

so bila dh msk 6 bln saya dh start bekalkan dia dgn mknan ke nursery...so skrg nie dia akan mkn time lunch and ptg blk saya bg gak mkn...eman nie kuat mkn and susu...klu bg dia mkn dlm 3 sudu besar bubur ponx tak cukup...sudu besar tu bkn stkt sket2 mmg penuh2 byk lah..susu mmg minum byk sbb budak kat nursery tu bertukar2 dh penjaganye setiap org ponx akan ckp menda yg sama...huhu

so pagi tadi derang mengadu yg saya letak mknan eman sket sgt...huhu sbb saya rasa saya buh byk dh mknan tu dlm termos tp sket jer rupanye...terlupa yg anak mama nie dh semakin besar and mkn ponx dh semakin byk...haha sorilah yer eman esok mama bg bekal eman byk2..huhu

so inilah lunch box eman wpun bkn dlm box..huhu saya buh dlm uncang jer sng nak bwk, sng nak pack and sng jugak utk derang kat nursery kemaskan masuk dlm beg... so nnti takder lah brg yg tertingal2...


dalam uncang nie ada satu termos mknan, sudu, napkin and botol air eman...lepas nie nak kena bg bip plak lah sbb eman mkn comot2 smpi ke baju...klu kat umah saya tiap kali suap tiap kali lap mulutnye...tangan dia mmg tak bg sentuh sudu..klu tak nnti habis comot smpi ke bantal... termos tu jenama termos beli kat the curve RM60 jer...sudu tu plak saya suka sbb bila mknan tu panas sudu tu akan bertukar kaler..so saya tahu lah mknan tu panas ke tak..sudu nie jenama tommee tippee dua btg RM12...




oke biasanye bekalan eman mmg hari2 bubur nasi lah kan..kdg2 saya campurkan dgn kentang aja...pki russet potato sedap and wangi bubur tu bau...kdg2 saya campurkan jer ngan mknan dr babynat produk organik..yg nie eman suka sbb dlm tu dia campurkan kcg peas, jagung, celery, carrot [nnti saya amik pic dia]...kdg2 saya campurkan ngan labu and carrot...bila takder masa saya pki yg dlm botol jer...bkn jenama heinz tp produk organik babynat...bila byk masa cth cam weekend baru saya campurkan ngan kentang, labu, apple or pear...


baru2 nie saya msk bubur dia campur ngan labu organik...bila dh msk and lembut lenyekkan kat tapis teh tu sng tak yah blender2...yg nie my mil yg ajar mmg sng and mudah..tak yah sebuk2 nak beli blender baru..huhu pas tu saya grg ikan bilis tanpa minyak bila dh garing angkat and blender kering...so campurkan lah dlm bubur tu mmg sedap..mkn smpi licin eman..huhu


mkn bubur borink jugakkan...kdg2 saya bg gak eman mkn biskut farley rusk tu tp jrg2 lah sbb biskut tu manis sket...skrg nie bila bancuh biskut tu smpi 3 keping dia mkn..haha bykkan..tp saya tak bg dia kosong lah sayur campurkan juga ngan puree apple or puree pear ke...kdg2 saya campurkan ngan puree banana + apple...sedap jer saya tgk dia mkn...mmg licin dia habiskan mknan tu...

tak sabar rasa nak tgu smpi eman 8 bln nak start bg mkn ikan, ayam, cheese...huhu pas tu kdg2 rasa tak sabar2 nak beli pasta ABC tu sbb rasa mcm cute sgt rupa pasta tu..




~~end~~

6 comments:

purple_lav said...

masih terkial-kial nk sediakan bubur utk aleesya...hehehe nmpk sgt ibu dia tak pandai masak n malas. untung eman dpt mama pandai masak n rajin huhuhuhu...nk tiru gak le...

Makngah Eman said...

patutla bulat je...manyak makan rupanya si eman ni...kekeke

mieoney said...

fiza - hehe biasalah fiza dtg time rajin mmg ler mcm2 rasa nak sediakan..dtg time malas msk jer semua dlm slow cooker tido..esok pagi2 dh msk and hancur dh bubur tu...
makngah eman - tau takper sat nnti ko cuba lah dokong dia lenguh pinggang..haha

cik_ah82 said...

mimie: yea!sudu tu mcm adib punya..aku pun suka sudu tu..ahha..lembut saja..
ko beli yg babyorganik tu pastu campurkan je dlm nasik ek?aku ni dh buntu ha tatau nk bagi makan apa dah..aku baru nk tanya termos tu ang beli kat mana..kat curve bahagian mana weh?

cik_ah82 said...

eh, weh, tahan lama dak panas makanan dalam termos tu?

mieoney said...

cik ah..aku cmpur jer ngan bubur nasi abis citer..huhu
termos tu beli kat kedai area mothercare kat the curve kedai dia plg kecik kat situ...
panas lama gak lah tp tak smpi 4-5 jam ponx...dh suam2 jer waktu tu..

 
Design with love by Jiji for Zamimie