Monday, October 22, 2012

Hoddeok [Korean Sweet Pancake]...


pagi2 lai dah share gbr mknan kan...lapar tak korang....lama dah rasanye takder entry masak2 sbb lepas masak malas nak snap gbr...smlm nie ponx dok snap gbr laju sbb dah tak sabar nak mkn...tu yg tissue towel ponx lupa nak alihkan...bila dah simpan kamera baru perasan...dah lah ptg smlm hujan so gelap sket dlm rumah, amik angel yg berlainan sbb ada bayang2 sendiri...kira ini yg debest lah...huhu

hoddeok nie adalah sejenis kuih yg famous kat korea....rasa mmg saya tak pernah tu yang try buat sdri sbb nak tau rasa dia camner...sedap sbb dia ranggup2, garing2 manis2...huhu rupa dah mcm roti canaikan... :p  garang2 byk sangat tengok rancangan korea punye pasallah nie...dari cerita runnging man, kimchi chronicles, rancangan korean street food terus terjebak nak rasa semua mknan tu...nak cari tak tau kat mana so kita cari jerlah resepinye...mana yg mudah bley lah kita buat...yg susah kita skip tepi dulu huhu...

resepi hoddeok nie senang jer buat...dah lah mudah, bahan2 ponx simple jer tau...mkn panas2 mmg sedap...so meh saya share ngan korang resepi hoddeok nie...saya amik dari Maangachi...kat sini klu nak bljr resepi2 korea mmg banyak...siap tunjuk cara masak lai...

Hoddeok

Ingredients:
2 cup Flour
1 cup lukewarm water
2 tsp dry yeast
½ tsp salt
1 tbsp vegetable oil
2 tbsp sugar
1/2 cup brown sugar
2 tbsp chopped walnuts
1 tsp cinnamon powder.

Directions:
1.             Place 1 cup of lukewarm water into a mixing bowl. Add sugar, yeast, salt, vegetable oil, and stir it well.
2.                  Add 2 cups of all purpose flour and mix it with a rice scoop, or by hand.
3.                  Let the dough rise. It should sit with the lid closed at room temperature for 1 hour.
4.                  After an hour the dough will rise to double its size. Knead it to remove the gas bubbles in the dough. Let it rise for another 10-20 minutes.
5.                  to make filling, mix brown sugar, cinnamon powder, and chopped walnuts. Set aside.
6.             Knead the dough again to remove the gas bubbles. Place and spread about ½ cup flour on your cutting board.
7.                  Put the dough on your cutting board and knead it. Make it into a lump, and cut it into 8 equal-sized balls.
8.                 Take 1 dough ball, flatten it, put some filling in the center of the dough, and then seal it to make a ball.
9.                  Repeat this 8 times to make 8 stuffed balls.
*tip: Use some flour from the cutting board to prevent your fingers from sticking to the dough
10.              Heat up your non-stick pan over medium heat and add some vegetable oil.
11.           Place 1 ball on the pan and let it cook for 30 seconds. When the bottom of the dough ball is light golden brown, turn it over and press the dough with a spatula to make a thin and wide circle.
12.            Let it cook about 1 minute until the bottom is golden brown. Turn it over again and turn down the heat very low.
13.            Place the lid on the pan and cook 1 more minute. The brown sugar filling mixture will be melted to syrup.

satu adunan nie boleh hasilkan 8 keping hoddeok yg besar lebay kurang macam CD....saya buat separuh jer adunan nye...smlm kacau2 terus tutup and biarkan, pi naik atas tido petang...bangun tido uli2, gentel2 goreng dah siap bley makan...dlm masa 1/2 jam dah bley makan dah kena mkn panas2 baru best...klu tak suka cinnamon powder tak yah letak ponx takper...klu nak letak kacang lain selain walnut ponx boley...letak byk2 baru best....

dalam 4 keping smlm tu ada satu keping saya letak cheddar cheese + mozzarella cheese...sedap gak eman suka yg ada cheese nie...yg manis2 tu dia tak suka...mydear dua2 ponx suka...siap rebut2 lai pilih gula yg banyak...huhu next time nak buat kena letak gula and walnut lebay...sedap tau makan hoddeok dengan teh o panas lai lah smlm ptg hujan mmmg best...huhu


kalau korang nak lebih faham lagi boleh tengok kat youtube nie lagi mudah faham...

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie