Monday, October 15, 2012

Gastrik Bukan Food Poisoning...


pandai2 jer jadi doktor cakap diri sendiri kena food poisoning (FP)...yakin tu siap msg bos ngan colleague lai tuh haha...kisahnye macam nie jumaat pagi tu dalam kul 3 lebay dekat kul 4 rasa tak selesa kat perut...secara kebetulan masa tu eman nak susu...so lepas tu tido balik...rasa dlm kul 4 lebih tu rasa perut menekan2 tak selesa....berpusing sana tak selesa, pusing sini tak selesa...telentang ponx tak selesa juga...tido mmg dah tak boleh dah masa tu....

masa tu lah dok terfikir kena FP sbb mlm sblm tu saya masa nasi grg, nasi yg masak tuk bwk gi opis tapi sbb terbgn lmbt so takderlah bwk...so ptg kamis blk keja goreng jerlah...tp nasi tu takderlah basi ker apa...tp dlm pada tu dok terfikir lega sbb tak bg eman mkn nasi grg, saya grgkan bihun tuk dia so klu kena sorg2 jerlah kena....

dah dekat kul 5 lebay rasa cam tak bley jadi nie sbb tak lega2 perut bgn and pi toilet, so konon bila dah kuar cam lega...sekali amik ko cirit cam tu...terus konfident ckp FP....baring blk nak tido ponx still lagi tak lega...kul 6 lebay bgn blk pi toilet cirit juga and muntah sekali baru lega sket...tapi cam dah tak larat dah waktu tu sbb rasa lemah longlai menahan sakit perut...sakit dia menekan2 dekat tengah bwh rusuk tu smpi rasa sesak nafas...solat subuh dulu, lepas msg org2 berkenaan terus tido..tu ponx tido2 ayam sbb perut masih lai sakit...

dalam tido2 ayam tu dekat kul 10 baru betul2 bangun sbb dah bgn mcm2 yg dia nak....pagi2 cari baba dulu, lepas tu dia turun bwh sorang2 buka pintu dapur cari cici lah, buka peti sejuk nak minum milo...jerit2 panggil saya...ngan longlai2 turun gak layankan...terus ckp dlm diri tak bley jadi nie kena htr dia g umah bbysitter kang tak terlayan saya nie kat dia...tak ponx dlm saya mamai2 tido apa2 menda lai lah dia buatkan...

sblm atr eman singgah dulu petronas pi beli getorade and kena cukai eman dulu baru dia nak pi umah bbysitter...huuuu blk minum sebotol abis getorade tu msk bilik tido smpi lah pukul 3 lebay, tu ponx sbb mydear blk...mmg satu mknan tak masuk dlm perut saya, air ponx minum getorade jer...mydear bwkkan power bar, pisang and chocolate suh mkn baru bertenaga sket...masa nie perut sakit dtg sekejap2 jer....

lepas tu 2 mlm tido perut kembung berangin...mmg kembung dah mcm perut baby tu...mmg tak selesalah...patutlah baby klu kembung perut asik menangis jer...tu blm lai loya2 rasa nak muntah dengan sedawa bergas atau rasa cam masam....kentut mmg kena tahan sbb klu lepaskan kompom tercirit...T____T pi klinik dok sahkan gastrik....so tekaan sdri FP mmg salah lah, mydear plak jd doc sdri ckp perut angin and dia siap suh mkn ubat charcoal lai...huhu

makan mmg tak lalu lah...3 hari turun 1kg berat saya huuhu...tapi kuatkan diri jer sbb ari nie mydear nak pi outsation blk...so kesian plak nnti tak  tenteram dia nak mengajar...blk os dari melaka ari tu ponx dia lah cuci baju sdri, kemas rumah sdri, uruskan eman...saya mmg dah tak terdaya dah...yg dia tak bley buat masak jer...huhu yg lain mmg dia yg uruskan...so hari nie dah bertenaga harap2 okelah nie....nak kena harungi 5 hari bersama eman berdua jer nie...eman skrg dah besar feel ponx dah mcm2...kerenah ponx byk...huhu harap kesihatan pulih sepenuhnya...amin...


3 comments:

Yatie said...

get well soon..jgn mkn benda pedas n oily food

mieoney said...

thanks yatie...oily food bley lah, tp klu pedas2 adoyai susahnye nak elakkan...huhu

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
 
Design with love by Jiji for Zamimie