Wednesday, October 3, 2012

Langkawi 2012 ~ Langkawi Duck Tours...

cerita hari kedua di langkawi...kitaorg ke oriental village utk naik cable car again...last year dah naik...tiba kat luar tu nmpklah langkawi duck tours...pernah baca dlm satu forum tu ada forumer tu ckp klu dah smpi sini kena naik duck tours nie...mula2 mydear cam tak nak, saya ponx takderlah memaksa, tetiba dia ubah fikiran nak naik plak...okelah sesekali try menda baru...


tiket saya tak ingat rasanye RM38 utk dewasa...kanak2 lupa plak sbb eman free jer...perjalanan lebay kurang 40 minit jer...duck tours nie perjalanan dua alam mcm itik, berenang boley berjln ponx boley...jln atas darat dan atas air...pergerakkan dari oriental village ker perdana quay...dekat perdana quay tu dia masuklah dlam air...


mcm biasalah klu naik menda2 mcm nie dia mestilah ada tourist guide...dia akan citer sejarah boat tu dulu...so korg kenalah dengar sbb nnti dah last2 nak balik tu dia akan tanya soalan...klu bernasib baik dpt jwb dpt lah souvenir dari pihak langkawi duck tours...dia ckp klu beli kat duck shop tu RM5...tp pada saya takderlah klu nak belinye...huhu nak tau apa dia...


inilah dia duck wisel...bila tiup tu sebijik mcm bunyik itik quack2...eman sukalah tp dia tak pndi tiup smpi menyembur2 air liur ponx takder bunyi...haha klu dpt bunyi sesekali tu satu kejayaan lah bg dia...hehe


dlm perjlanan ke pantai kok tu akan lalu the danna nie...hotel 5 bintang nie, harga semalam USD600 ke atas okey...klu bukak website dia korg tgklah kat website dia tak pki dah RM terus ke USD terus....tp menariklah bilik hotel dia...aim customer rasanye pemilik boat dekat perdana quay...dah ada boat cam tu surelah kayakan...apa ada hal stkt 1k - 2k satu mlm...huhu


masa nie nak transform menjadi boat plak...nasihat saya klu tak nak basah jgn duduk depan...klu nak rasa basah duduk jerlah...itu ponx pakcik driver tu sket punye slow dia masuk, tp tambah ngan ombak sekali tu yg jadi membuang terlebay air dia...mmg basah lah org duk kat depan...kitaorg tempias2 sket jer....


dlm air dekat jer pusingnye ponx tp sbb melawan ombak jadi mcm lambat pergerakkan boat...dia akan bwk korng lalu kat tengah2 man made island tu jer...ada dua buah pulau buatan kat pantai kok sebagai penghadang ombak...derang buat lepas tsunami dulu... lepas tu pusing rumah api dan lalu lah kat depan perdana quay tu...klu nak rasa adventurous duk belakang yg part open air...eman semangat dia nak naik atas tu...


 kat bawah nielah kapal jalur gemilang yg azhar mansor punye yg digunakan utk keliling dunia...dia buat display kat situ untuk tatapan korg...masih elok terjaga lai kat situ...klu korg tgk kapal layar tu korg mesti terfikir camnerlah dia habiskan masa duk dalam kapal tu hehe...


kat dlm nie dia ada supply satu teropong utk korg share ramai dptlah guna mcm jakun kejap sbb tetiba tengok melalui teropong tu nmpk org tengah cuci bot dlm jarak dekat...nasib lah bkn topless elok jer pki baju...hehe tp pening lah kejap sbb tak biasa guna, lepas tu bot plak bergoyang2...dia ronda2 kat situ korang nmpklah dgn jarak dekat bot2 yg ada tu... 

klu korg nak tau kat perdana quay tu ada sewakan boat cruise klu kamu nak...sehari RM42k harap maklum...tp klu kamuorg kaya yg tak tau duit nak wat apa bley lah kamuorg sewa...sekadar mengkagumi boleylah...tp adalah juga kapal2 kecik tu ponx RM10k ke atas lah klu mau...huhu


sblm balik naik dari air dia akan cuci dulu sekeliling boat sbb tak nak nnti lekat and mengering air garam kat boat...jadi cepat karat lah nnti...so balik lalu dekat tapak set pengambaran anna and the king tp saya lupa amik gbr...tapi kesian lah dah terbarai dah, bersemak samun dah kawasan tu...dah jadi tempat persinggahan dan perlindungan lembu dah...klu dijaga and dipelihara elok2 mesti bley jadi salah satu tempat yg perlu kita lawati kat langkawi...


oke nak bg review sketlah pasal duck boat tours nie bg saya tak berbaloi lah...tp klu nak rasa and try tak salah...sbb perjalanan singkat dan takderlah berapa menarik sgt...lepas tu mahal plk tu...lebay baiklah korang pi island hopping...tp itu pandangan saya, terpulang pada diri masing2....klu tanya saya berbaloi atau tak saya akan jwb tak... :)

3 comments:

Lynn Hamzah said...

tak pernah cuba lagi duck tour tu...tp kalau mahal sangat memang x berbaloi la nak naik...

JaSSNaNi said...

hai.. salam kenal...
wahh cantek blog ni.. cool je... :) siap ada cool song lagi.. :)
best jalan2 kat langkawi ye.. :) tak penah sampai lagi..

mimie said...

Lynn ~ terpulang pada individu juga....mgkn klu lynn naik nnti tak bosan mana tau kan...hehe

jassnani ~ kena pi langkawi, takkan jemu lagi2 bab shopping bley tak keruan huhu...thanks yer singgah blog saya nie.. :)

 
Design with love by Jiji for Zamimie