Thursday, February 11, 2010

E-man sudah 3 Bulan..

yea yea anak mama dh 3 bln..seronok rasanye tgk perkembgn eman..huhu

  1. dah pndi tonggek2 bontot..and kdg2 prsn dia mcm dh angkat bahu nak pusing..
  2. kepala mmg dh kuat tp malas nak meniarap
  3. berat dh naik 5.8kg smngt
  4. kaki dh kuat tendang2...suka bila kita berdirikan dia...kaki ponx tegap kuat.
  5. dah kenal org sket2...dok perati jer klu saya tinggalkan dia...
  6. pndi dh tgk tv..bila ada yg menarik kat tv pndg tak berkelip...


    smlm pi jab dia utk 3bln...kira jab sama mcm 2 bln gaklah jab 3 serangkai..risau tul klu2 dia demam...so sblm pi klinik tu dh siap2 bg mkn ubat demam..tak taulah elok ke tak tp nurse kat umah ckp oke.. =p




masa letak kat katil nak jab tu dia dh rengek2 smpi doc ckp aik tau dh ker...huhu bila pegang utk jab tu doc tanya minum susu apa sbb kuat anak mama nie..huhu doc tu ponx tak larat nak pegang.. =p yerlah dh pegang kaki dia kuat2 ponx dia bleh meronta lagi..masa jarum tu cucuk kaki dia saya tgk terbeliak mata dia pas tu baru nangis...pas tu saya pujuk lah ckp "anak mama kuat kan, sket jer tu tak sakit ponx.." terus dia diam...waktu nie peranan baba adalah penting utk merangkul dia bg dia calm..yerlah baba dia kan empuk mama dia tulang temulang jer rasa...hahaha

balik2 tu terus saya sapu vicks sekeliling kwsn jab...pas tu enjut dlm bouncer dia tido...smbil2 tu pantau kot2 badan dia panas...dlm pada tu saya bersiap utk htr mydear pi klia sbb flight dia kul 2340 tgk dia still oke tak demam..so smpi ke pagi nie ponx alhamdulilah dia oke tak demam..tido mlm ponx takder merengek2..bgn menyusu ponx sekali jer...

bagus anak mama nie tak bg mama dia susah hati..baba ponx takder kat sini okelah kan.. so next week pi jmpa doc tu lai utk amik rotavirus plak..rotavirus nie diambil secara oral means makan lah kan..klu tak silap smlm doc ckp 2 kali mkn lah...nak tau psl rotavirus? sila baca disini..

lepas tu kitaorg akan amik pneumococcal plak..sila baca disini..oke utk pneumococcal klu bwh 7 bln kena amik 4 jab...lepas 7 kena amik 3 jab jer...so yg nie kitaorg tak decide lai nak amik bila..tp insya-Allah akan amik utk kepentingan eman juga..cuma keutamaan lebay kepada rotavirus sbb eman kan dok nursery so risiko adalah tinggi...


ada masa nnti saya share apa benda nie semua serta harganye...vaksin nie bleh dpt kat private hospital jer gov punye hosp takder...klu klinik2 biasa bleh request doc tu orderkan...mcm yg kami buat..doc n nurse kat sini ponx dh biasa ngan kami and eman ponx dh tak takut ngan mereka2 ini... =) kamu suka gi klinik nie sbb tiap kali kami pegi kami adalah satu2nye patientnye..huhu mean tak yah tgu lama lah...daftar terus msk bilik doc..

~~end~~








4 comments:

purple_lav said...

fiza pun cadang nk amik pneumococcal tu..tak pe lah mahal cikit pun asal anak sihat.

mieoney said...

Ha ah kan janji anAk sehat kuar duit byk ponx xpe..fiza amik kt az zhra yer..sekali jab brp ek? Kt sini 200 lebay..

purple_lav said...

semalam kena 100++.tp yg pneumococcal tu shj rege dia 200++ kan..naper mahal sangat tu?

mieoney said...

owh lebih kurang lah yer 200++ utk penumococcal...jab biasa tu tak tau brp dia caj sbb kitaorg pki panel.. cuma vaksin tambahan tu kena byr sdri lah..

 
Design with love by Jiji for Zamimie