Tuesday, February 23, 2010

E-man Ke klinik...

semalam eman ke klinik lai...huhu rasanye kerap jer eman pi klinik...but dun wory eman tak sakit cuma eman pi amik vaksin untuk pertahanan tubuh..huhu [ayat tak bley blah]

so smlm saya and mydear bwk dia pi amik rotavirus vaksin...vaksin nie diambil secara orally yerk no jab2...lega sket sbb nak bg eman free for jab dlm 2 month sbb pas nie bln 4 nnti bru dia amik jab blk..

awal2 doc tu dh tanya eman akan juih kan blk tak ubat..so far jrg lah dia kuarkan ubat yg saya bg..selalu dia akan mkn dgn seleranya mcm ubat tu sedap sgt..yerlah selalu minum susu rasa mcm tu jer sesekali mkn ubat ada rasa manis sket for surelah dia telan ngan jayanye...hehe yerlah vaksin nie mahal tu kalau dia kuarkan balik rugilah...for one dose RM170 oke...dia kena amik 2 or 3 doses kalau tak silap...next month amik sekali lai...

so msa doc tu bg debar2 gak jgnlah dia buang sbb yerlah spt dinyatakan di atas huhu rugi tu...so alhamdulilah eman habiskan ubat dgn jayanye..siap dia hisap lai syringe doc tu hehe...doc tu ponx puji dia sbb pndi mkn ubat sbb dia ckp klu anak dia sure akan buangkan...

oke sbb saya amik vaksin nie yerlah sbb eman kan doc nursery so byk bercmpur ngan budak2 lain..pas tu kita ponx tak tau kan tahap kebersihan atau cara derang handle eman kan..atau kita sdri kat umah kan cara wat susu tak cukup bersih...so ianya adalah perlu utk elakkan jangkitan dlm saluran pencernaan...sblm nie ponx kan eman penah kena cirit birit nie so amatlah risau kami suami isteri...lai ponx kwn mydear ada anak dia dh penah kena jangkitan ini...so kira nie sbg langkah prevention lah...


oke fyi vaksin nie tak leh diambil jika baby kita demam, cirit birit atau muntah..lepas dh baik tu boleh dh amik..so kat bwh nie saya share yer mengenai rotavirus nie.

Rotavirus Infection
The disease
Rotavirus is a virus that infects the gastrointestinal tract. The virus is transmitted through with faeces of an infected person or by sharing contaminated food, drinks or toys.

The symptoms
* diarrhoea
* vomiting
* fever
* abdominal pain

The complications
The infection affects body parts involved in digestion such as the stomach and intestines (gastrointestinal tract). Diarrhoea and vomiting is caused by inflammation of the lining of the gastrointestinal tract (gastroenteritis). In rare cases, dehydration can lead to shock, kidney failure and brain damage.

The vaccine
The rotavirus vaccine was approved by the world health organization (WHO) in 2007 for protection against rotavirus gastroenteritis. It is an oral vaccine that is availabe in private practice.

Rotavirus vaccine is given in two or three doses depending on the vaccine's manufacturer. It is given at 4 week intervals between the age of 6 and 24 weeks (i.e. before 6 months).

jenuh menaip..gigih tu nak share ngan korg saya menaip..nie kira bahasa mudah yg kita bleh faham lah..sbb klu dlm web byk yg pjg berjela jenuh nak baca and cuba pahamkan...owh yer petikan nie saya dpt dr buku 'Vaccine-preventable Diseases: Protecting Our Children'...byk jugak diterangkan vaksin tambahn dlm buku nie..next time klu ada masa saya share yer ngan korg...

klu nak tau lebay detail eloklah dia tanya pada paed yer...mcm kitaorg dulu ponx sama jugak sbb kdg2 dr pembacaan ponx kita tak brp nak pahamkan...owh yer vaksin nie cuma bleh dpt kat private jer gov takder supply menda nie...saya wat kat klinik biasa jer bkn kat pakar ponx...kitaorg request doc tu orderkan vaksin tu and kita byr jerlahkan..sonang jer..klu kat klinik pakar mmg dh sntiasa ada rasanye...


*pic from mr. google

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie