Monday, September 7, 2009

Gaji Minimum RM800???...

apa punyer permintaan lah..melampau sungguh masa saya dgr berita nie.. bagi saya gaji miniMUM, MINIMUM oke bkn maksimum adalah tidak berpatutan..masa saya kerja sambilan sbg operator pengeluaran satu masa dulu ponx saya dpt lebih kurang RM800 gak gaji tapi itu dgn bekerja selama 12 jam sehari dan buat overtime time cuti bru bleh dpt gaji cam tu..

skrg nie derang memanglah bekerja dlm 12 jam sehari tapi saya rasa tidak sepenuhnya bekerja smpi 12 jam...cthnye pagi kalau bgn kul 6 katalah..mgkn basuh baju and sediakan bfast..itu klu sediakan bfast sbb rata2 majikan skrg nie mmg tak benarkan maid derang masak..cuma derang prepare brg2 utk dimsk jer.. oke lepas tu mgkn sidai bju, kemas dapur, kemas rumah dll aktiviti yg biasa suri rumah lakukan..tpi klu dh hari2 mengemas takderlah bersepah sgt melainkan kita yg tak punyer maid nie seminggu sekali bru nak mengemas mmg lah azab..

oke katalah dah settle semua keja dlm kul 10..tentulah derang bleh rehat2..klu ada anak majikan yg perlu dijaga tak delah smpi perlu nak belek 24 jam budak tu...cukuplah sekadar pemerhatian jerkan...pas tu klu nak msk utk anak2 majikan kul 12 bru start msk..ptg2 silap2 bleh tgk citer upik abu dan laura tah2...

pas tu bila majikan dh blk keja ponx cuma sediakan brg2 tuk mkn malam, kemas2 dapur sket lepas msk..dn ada majikan yg benarkan maidnye masuk tido kul 9 tau...takkan itu ponx nak berkira...berbanding klu keja kilang 12 jam keja berdiri rehat klu tak silap 2 kali jer...yg lain tu pndi2 sdri lah curi2 rehat klu tak kantoi dgn supervisor...

skrg nie pulak kerajaan dh benarkan cuti sehari seminggu utk pekerja2 nie dn pasport bleh dipegang oleh mereka..apa kes dh kuar2 tu nnti for sure dh kenal ramai org silap2 lari plak dia atau pun bila dh kenal org mula curi brg kat umah kita time kita keja..tak ke naya blk2 kosong dh rumah...tak pasal2 jer..

saya rasa permintaan dari pihak indonesia adalah agak melampau sbb saya rasa klu gaji tak byk ponx derang penduduk derang tetap akan dtg keja kat msia...tgk jerlah tragedi bot2 karam yg byk bwk pendtg nie dtg ke malaysia..kapan apa kamu ke malaysia??? haruslah nak keja kan..

dh kira bersyukurlah kerja dpt gaji RM450 - RM500 tanpa keluarkan tambang pengangkutan, tanpa wang utk mkn, kdg2 baju ponx majikan yg belikan...itu blm mcm maid kakak sepupu saya mintak nak minum susu anlene sbb tgk makcik saya minum... adakah patut? dh lah nak bwk derang dtg sini kita yg kena kuarkan duit beribu2... sungguh tidak adil...

~~end~~

2 comments:

BELLA said...

mmg xptt...huhu

p/s...
Kak mimi...ni blog baru kite..
http://cerita-bella.blogspot.com

mieoney said...

akak ingat dh tak berblogging lai..lupa nak tanya..hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie