Tuesday, September 29, 2009

Minggu ke-33 Kehamilan...

minggu nie dh masuk 33 minggu dh...tak lama lai dh baby akan keluar..lebih kurang 7 minggu lah kot klu ikut tarikh EDD.. erm ada gak rasa cuak, risau dan juga takut nak menghadapinye..tp mcm my mum said apa2 ponx sbg wanita and isteri mmg kita kena alaminya..moga segala2nya dipermudahkan oleh Allah SWT...

persiapan brg baby dh 70% siap kot..yg slebihnya tu tak tau lah perlu di beli skrg atau bleh beli masa dh deliver nnti..tp tak kisah lah kot sbb yg tu brg yg biasa2 jer mydear bleh beli sdri rasanye..so ingat weekend nie nak mendobi barang2 baby..so lepas tu bleh lah packing brg tuk persediaan bersalin sbb bag dh perlu disiapkan dn diletakkan dlm kereta kan...harap2 takder yg tertinggal atau tercicir..

sabtu last week bru check-up so next two week plak check-up...skrg nie dh kerap kena wat check-up sbb dh nak menghampiri tarikh EDD..tp minggu nie mybe ada gak check-up tuk benda lain harap2 okelah..risau gak nie tp ianya tidak ada kaitan ngan baby tp mybe myself sdri..apa2 ponx tgu kptsn dr doktor jerlah nnti..




Apa yang terjadi pada janin:
Minggu ini berat tubuh janin bertambah [last check brt baby 2.3 kg] dan panjang tubuhnya sudah lewat dari 40 cm. Kulitnya sama sekali sudah tak nampak keriput, juga sudah tampak seperti manusia (bukan lagi seperti alien). Tulang-belulangnya semakin mengeras dan dan terjalin dengan baik satu sama lain. [mmg kuat tulangnye sbb bila menendang smpi bergegar2 perut serta senak rasanye] Kecuali tulang tengkoraknya, yang masih belum terjalin di bahagian atas, sebagai persiapan untuk menampung perkembangan otaknya yang akan terus berlanjut sampai ia menjadi bayi dewasa.

Apa yangterjadi pada ibu:
Anda akan lebih sering merasakan limbung, karenanya carilah posisi duduk yang baik dan nyaman. Juga praktikkan cara bangun dari tidur yang benar (menyamping dulu, lalu duduk, baru berdiri). [bila dh baring kat bwh lai azab nak bgn amik masa hampir 3-4 minit gak lah huhu..]

Anda juga akan merasakan sakit atau kebas di jemari, pergelangan tangan dan telapak tangan. [ini klu pagi mmg ketara gile sgt2..rasa mcm krem jari jemari] Ini bisa terjadi karena cairan tubuh lebih banyak berada di area itu, terutama pergelangan tangan, dan meningkatkan tekanan di lorong carpal (tulang berlubang di pergelangan). Cuba gunakan handband di pergelangan tangan, dan sering-seringlah melakukan peregangan di jemari atau pergelangan tangan.

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie