Wednesday, April 20, 2011

Penang Day 2 ~ Bukit Bendera & Restoran Kapitan

hari kedua separuh hari berlalu begitu sahaja....biasalah dh ikut mydear pi outstation dh tentulah dia kena wat keja...kitaorg lepak2 kat hotel smpi kul 2 bru kuar cari mkn....tp sbnrnye tujuan utama nak pi bukit bendera dgn kata lain nak g jenjln dulu lah...so menujulah kami ke bukit bendera mengikut arah GPS...sib ada GPS mmg byk berjasa walaupun dia silap bg direction lepas nie...kemudian saya citer...

saya tau yg bukit bendera tutup untuk kerja2 penyelengaraan...rasa cam lama dh sok dok fikir mesti dh bukak blk....tp keciwa tak bukak ponx lai...tp kwsn sekitar tu derang dh wat parking betingkat and trem bukit bendera tu ponx dh tukar kepada yg baru...lepas nie takderlah nak tgk gerabak merah lai sbb derang dh tukar kepada yg moden punye gerabak....






oke done with that...just take a picture inside the car...punyerlah malas nak turun since eman ponx tido mydear ponx malas so itu jerlah cara nak amik gbr...so kitaorg gerak ke tempat kedua Fort Cornwallis walaupun mlm sblm tu dh smpi tp siangnye kita gi lah jugak...sampai2 jer cuaca punyelah panas...saya rasa suhu dekat lebay 30 darjah kot...dh ler tepi laut lagi ler haba panas...kesian plak kat eman kat panas nnti [pdhal sdri yg malas haha]...so kita pi mkn jerlah...

sambil2 mydear searching kat GPS utk cari tempat mkn saya google jer lai senang sbb 3G ada dimana-mana...huhu tetiba teringat baca kat blog mana tah tp ada mcm ayam tandori, claypot tu jer yg saya ingat...so saya ponx search guna keyword tandori claypot penang....terus dpt restoran kapitan kat lebuh chulia...set GPS and teruslah gerak...tak jauh ponx dr padang kota lama tu dlm 5-10 minit smpi dh....


.:: sian bdk kecik nie kena jln huhu ::.

tgk GPS ckp you have arrived at your destination tp tak nmpk ponx restoran tu...terus jer parking sbb nmpk parking dh...kami parking dekat ngan nasi kandar line clear...so tau kot korg...cuba cari2 tgk tak nmpk plak...cuba tanya org tp org blur2...jln lai depan sket tanya kat satu kedai dobi...dia ckp kedai tu lepas 2 traffic light...mydear tanya jauh ke? jalan kaki boley? dia senyum and jwb boley...so kitaorg ponx jln smbil peluh2 ketiak and gilir2 dukung eman...dekat stgh km jln tak nmpk ponx kedainye...terus putus asa and pusing blk....pusing ke kereta and on blk GPS....

ikut blk GPS and terjumpalah kami kedai tu...punyerlah jauh dr tempat kami berjalan tu..rasa ada lah dlm 3km kot...klu kami berdua jer boley lah berjln filing cam omputih tp nak kena dukung eman ngan panas terik sekian terima kasih...haha sib dpt parking dekat blkg kedai takderlah hazab nak berjln lai...owh yer lupa nak ckp tima kaseh tokei kedai dobi sbb bg cdgn bernas...masak ooo klu kitaorg berjln smpi lapar lepas tu mkn...pusinng blk jln smpi keta lapar blk dh...huhu sib kami wt kptsn yg betul... :p

.:: menu dia...harga tak melampau sangatlah ::.


.:: depan nie tempat derang wat roti canai, roti nan...bercermin so bley jer tgk ::.

.:: mkn apa nie mama cam sedap jer ::.

smpi2 tu terus order wpun agak blur2 sket...dh kul 3 lebay ponx ramai lai org mkn...kami order nasi bryani ayam tandoori....perghh mmg terbaiklah dia punye sedap...ayam ponx besar, quarter tuh...nasi plak mmg lembut and berasa...mkn nasi ngan ayam jer ponx dh cukup tak pyh letak kuah...terbaiklah bley letak sbg tempat yg kena pegilah klu dtg penang....

.:: ini dia nasi bryani ayam tandoori...mabeles terbaik dr ladang ::.

satu lai kami order nan cheese utk eman...eman tak mkn tp kami yg mkn..eman mkn bryani laju jer dh last2 bru dia terasa pedas...biasalah dh kenyang byk ler cekadaknye...owh yg nan cheese nnie tak tebal sgt dia cam garing2...cheese plak letak kat luar...penuh lah satu permukaan roti tu ngan cheese klu kita mkn nan cheese kat sini dia buh kat dlm lepas tu ada sstgh part jer yg kita rasa cheesenye kan...yg nie tak mmg penuh rasa cheese...mkn cam tu jer ponx dh sedap tak yh cicah2 kuah...

.:: nan cheese ::.

total kitaorg mkn nasi bryani ayam tandori 2 + nan cheese 1 + teh o ais 1 + limau ais 1 = RM22....okelah kan takderlah melampau2 sgt harga cam selalu kita mkn nasi kandar kat kedai2 lain.....mmg puas hati sbb ayam besar nasi ponx byk....

.:: eman ponx sng hati ::.


.:: control lapar sib baek bfast lambat sket and byk...klu tak mengelupur dh...eh korg jgn tgk plak yg belah blkg...korg fokus kat muka saya jer huhu.... ::.


.:: kedai dia betul2 kat corner lot...klu nak cari ini alamat dia 
Restoran Kapitan’s 93, Lebuh Chulia, Penang::.

sblm pulang terus pi klinik dulu sbb takut terlupa and tak jmpa cari sbb eman batuk and selsema...tp takderlah teruk sgt cuma byk kahak kat tekak dia so cam dia nak batuk kuarkan smpi muntah2....so kitaorg mintak doc tu bg ubat cair kahak jerlah and ubat selsema jer dia bg...tu ponx mkn mlm jer supaya dia selesa tido mlm...

.:: mydear yg kekenyangan...dh ler aircond sejuk2 rasa nak tido jer ::.


.:: eman cam biasa wat inspection lepas tu dok tegur pekerja klinik tu...derang siap dukung2 dia and dpt chocolate 2 biji lai...murah rezeki eman and untung mama sbb mama yg belasah mkn...huhu ::.

lepas tu ada lai sambungan...nnti2 saya sambung ek...huhu
~~to be cont~~


0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie