Monday, April 25, 2011

Penang Day 3 ~ Check-out, Taiping & Seri Malaysia...

hari ke-3 kat penang kitaorg check-out awal...takder dh nak late check out sbb destinasi seterusnye adalah taiping...kul 12 cam tu kami dh check-out...konon2 nak blk naik feri tp mydear takmo takut tengelam katanye...haha tp sbnrnye dia malas nak buang masa...


sblm pulang ada lah snap 2-3 keping gbr tp tak byk yg jadi....mydear ponx dh malas nak layan bini dia nie...so naik keta jer terus chalooo...bye2 penang and welcome taiping perak....kitaorg bertolak dr penang lebay kurang 12.30 and smpi kat taiping kul 1 lebay...masa tu eman mmg tido spjg jln...naik kebas lah tangan2 saya dok riba dia...tulah bahana tak bwk carseat....

smpi2 jer kat taiping hujan selebat2nye...nak check-in kat seri msia lalu 2-3 kali tak gak masuk dlm tu sbb katanye check-in kul 3 so pusing2 jln...mydear dok tunjuklah tempat2 menarik kat situ...dh katanye ex-maresmart kan...huhu so kira dia mengimbau lah kenangan zaman studi2 dulu...time dating2 kat tasik tu dia takder plak ckp...huhu mgkn adalah kan tp takperlah klu dia citer kang saya jeles plak...huhu tp semenarik mana tempat tu ponx mmg kitaorg tak ley turun sbb hujan selebat2nye....nak pi mkn kat mana ponx tak tau...last2 saya ajak jer mydear check-in...

eman ponx dh bgn masa nie...nasib lah boley check-in masuk bilik utk buang apa yg patut and eman plak wat projek besar kena cuci dulu huhu...lepas tu terus kitaorg  pi kafe dia nak mkn sbb lapar...huhu order ala carte jer...

.:: ice lemon tea and sirap bandung...haus2 mmg bestlah minum sejuk2 nie ::.


.:: nasi goreng cina sekali ngan ikan masin dia letak...mmg bestlah ::.


.:: nasi goreng kampung ::.

.:: honey chicken wing ::.

bila dah kenyang barulah kita teruskan perjlnan...sbnrnye tujuan utama ke taiping ini adalah sbb mydear nak pi melawat mak angkat dia time bljr2 kat mrsm taiping dulu...punyerlah lama dh 14 -15 thn dh...saya penah gi sekali dulu...masa tu pi kenduri kawen kwn kitaorg kat penang blk singgah dulu...mak angkat nie kitaorg panggil mak long...lama dh dia sama jer mcm dulu cumanye pak long baru jer meninggal tak smpi sbln masa kitaorg pegi...tulah salah satu atr sbb utama ke sana pergi menziarah....byk menda gak yg diborakkan tp saya tak snap pic sbb bateri mmg betul2 dh kong and malu plak nak snap pki phone takut org kata nak menunjuk plak...huhu

.:: tak yah nak teleng2 kepala gbr nie mmg saya amik dr atas kepala eman...masa otw nie borink2 dia dok tgk pamphlet tp tebalik...huhu mmg klu tgk buku or majalah dia suka tgk terbalik tp skrg dh pndi dh ::.

so blk tu dh kul 6 ronda2 lai sekitar taiping...ponx sama tak turun jugak sbb eman tido so pusing2 jerlah...snap pic ponx pki phone dr dalam keta jer...itu ponx mydear yg snap sbb eman tido dia plak mls nk turun dr keta...huhu

.:: bukit larut ::.
Bukit Larut is Malaysia's oldest hill station and founded in 1884. It' located just ten kilometres from quiet Taiping in Perak. Formerly it was called Maxwell Hill. Bukit Larut is approximately 1250m above sea level. It is located in the wettest part of the country, this hill station experiences the highest rainfall in the country.


.:: pemandangan dr jauh ::.

.:: taiping war cemetery ::.
Taiping War Cemetery is a graveyard for those killed during World War II. It is located in Bukit Larut Taiping, Perak, Malaysia. Many soldiers, including some from the Royal Malay Regiment, Gurkhas, British and Australian troops, were killed during the Japanese Invasion of Malaya. This graveyard was erected by the Commonwealth War Graves Commission.



.:: the cemetery ::.


.:: MRSM Taiping ::.

lepas tu balik bilik lepak sbb kul 8 dh nak bersiap dh nak kuar blk ke.....

~~to be cont...~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie