Monday, September 12, 2011

Breakfast Santai-santai....


saya tahu skrg nie mesti org dok sebuk citer psl raya lah open house lah...borink..hehe borink sbb kitaorg takder ke mana2 open house ponx...nie citer smlm lah...mcm biasalahkan klu weekend mmg biasa tido bgn lewat so bgn2 jer rasa nak mkn nasi lemak terus jer turun dapur and masak...kat umah saya selalu mmg akan simpan stok lada blender, ikan bilis ngan santan...sbb mydear nie kdg2 tetiba jer dia ckp nak mkn kari ayam ker kan tak yah ler sebuk kuar nak cari santan ke apa....so bila dh terasa2 nak mkn menda2 terus jer masak dgn tak yah buang masa kuar...sbb bg saya dh alang2 kuar rumah baik mkn jer terus kat luar...huhu

tak lama dlm sejam dh siap semuanye ngan sambal2 tumis sekali...cuma aym jer tak smpt nak goreng sbb tak defrost sepenuhnye lai ayam tu...so mkn jerlah ngan apa yg ada nasi lemak + sambal tumis + ikan bilis grg + telur dadar....takder lah kacang grg dan timun...yerlh unplanned kan so timun mmg ler takder...takkan nak mkn  ngan tomato n salad plak cam pelik plak huhu...takper lah wpun bodo2 kosong mcm tu sedap gak... :)

so masa tgh2 hidang tu tetiba rasa cam gedik2 terlebay nak mkn kat yard tepi rumah huhu...mydear oke jer dia layankan...yerlah membazir jer letak kusi, meja n kipas semua klu tak gunakan...so cuaca ponx elok jer pagi tu terus jer ceduk2 angkat pinggan letak kat luar...klu nak hidang atas meja luar tu mmg tak muatlah sbb meja tu kecik cinonet jer....eman dok kusi sndri mkn sdri so tak kacau mama n baba menghayati nasi lemak di pagi hari...huhu

.:: bfast kami nasi lemak dgn teh o panas ::.


 .:: nasi lemak tak lengkap ::.

 .:: desert pagi itew puding caramel buat hari sabtu so pagi tu mkn sejuk2 mmg sedaplah sambil nak ilangkan pedas sambal tumis tu ::.


.:: muka busyuk di pagi hari...rambut? masih terpacak hehe ::.

.:: mkn nasi 2-3 suap jer...selebihnye mkn ikan bilis jer ::.

eman nie time kitaorg mkn pagi tu dia bkn mkn ponx nasi lemak tu 2-3 suap jer mkn nasinye...selebihnye mkn ikan bilis and minum air jer...mgkn pagi tu dia dh minum susu sebotol so kenyang gamaknye...lepas tu dia bgn tido tghari tu saya suap mkn nasi lemak + telur dadar + kicap punyer laju dia mkn smpi satu pinggan mgkn...lebay kurang 2 senduk penuh nasi lah dia mkn...lapar lah tu...

tghari tu kami mkn nasi lemak lah gak tp upkan ngan ayam grg berempah plk...huhu sedap jer mkn nasi lemak lepas tu cuaca mendung2, sejuk2 nak ujan...tp syabas sbb kitaorg tak tido ptg ponx hehe...so takderlah lemak tu berkumpul byk...

smlm mmg seharian tak kuar rumah sbb ptg tu plak bbysitter eman nak dtg terus terjun turun dapur grg mee...umah saya mmg lengkap ngn mee and rencah2 nak masak mee tu dh siap potong semua cuma tinggal nak defrost jer n campak dlm kuali...senangkan klu org dtg mengejut2 nie terus jer grg mee...bkn lama ponx 20 minit dh siap dengan mengemas sekali...yerlah kat umah nie kueh raya mmg tak byk so kita jamu ngan mee grg jerlah...selamat berbreakfast semua sbb pagi lai nie sure korg tgh mkn sambil baca blog kan...hehe

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie