Thursday, September 22, 2011

Scary, Scary, Spooky, Spooky...

klu baca tajuk mesti korang dh dapat agak kan genre cerita yg akan saya ceritakan...kejadian berlaku selasa klu tak silap saya lepas maghrib jam 8 lebay lah klu tak silap saya...dlm 8.15...masa tu kitaorg tgh dinner kat meja mkn lah cam biasa...mydear dh sudah mkn and dia ponx lepak2 kat sofa saya plak sambg pantau eman tgh mkn waktu tu....tgh saya borak2 ngan mydear tetiba eman stop mkn and dia stare jer kat arah sliding door depan tp tak tau dia tgk arah tingkap or mana...tetiba muka dia cam cuak sket smbil sebut 'akut' [read: takut]...



saya tanyalah eman apa takut eman...saya suh dia smbg mkn and mydear dtg plak kat meja kitaorg tu...smbil tu eman cam bebel2 smbil mata dia pndg kat area yg dia pndg tadi...saya rasa cam seram2 sket...lepas tu yg plg menyeramkan saya dia tetiba tunjuk sudu smbil cakap 'nak?' oke itu part plg scary sbb dlm masa tu dia mcm berkomunikasi plak....terus saya pndg mydear and mydear pndg saya....cuak lahkan...terus saya naik atas on pc dan bukak cd yasin kuat2...huhu

agak2 cam scary tak korg? saya cuma harap itu adalah rakan imiginasi dia jerlah bkn yg sebaliknye sbb kita ponx maklumkan budak2 kecik nie kan ker boley nmpk menda2 cam nie kan....mgkn mengikut mydear kot sbb dia smpi umah dr opis time2 maghrib lah cam tu...so lepas nie nak kena berhati2 sketlah...antaranye org kata klu kita nak masuk rumah klu umah takder org kita kena bg "Assalamu `alaina wa `ala `ibadillahis shalihin” (HR. Bukhari di dalam Al-Adab Al-Mufrad, dan disahihkan oleh Al-Albani)...klu ada org kita kenalah bg salam betul2 kan...tp saya mmg selalu amalkan cam tu wpun rumah kita, bukak jer pintu rumah saya akan bg salam...tak kisahlah org dlm rumah dengar ke tak...lepas tu sampi rumah time2 nak maghrib tu kena baca ayat kursi dulu sblm masuk dlm umah jgn terjah jer masuk rumah terus....

so skrg kena elakkan eman dr kena sergah2...ini lah habit mydear klu blk jer suka nak sergah2 and takutkan eman...menjerit2 mencecet lari ketakutan...dh banyak kali saya tegur sbb nnti dia mlm2 tido sure akan mengigau2 and merengek2....menci tau sbb saya yg akan kena calm kan dia....so nmpknye kena lebay berjaga2 sketlah lepas nie....

~~end~~

3 comments:

kak suzi said...

tak tau aper significant nya...aper kaitan tapi tetiba teringat..try bela ikan puyu...bkn org2 tua kata blh lalaikn bende2 tak nampak tu?harap eman tak nampak yg bukan2,hanya teman imaginasi je kan..

Anonymous said...

kalo dh smpi umah maghrib,terus2 mandi, solat maghrib siap2, baru ler buat ape yg patut, sbb taku tada mende mengikut

mieoney said...

kak suzi : mimie penah dgr yg psl ikan puyu tu utk elakkan pukau jer tak penah plak dgr tuk yg menda1 lain tuh huhu...

anon : tulah susah klu bapak nie blk2 keja jer mmg nak gomol anak jer dulu...tak der fikir nak pi mandi and solat dulu...takperlah lepas nie mmg kena paksa lah nmpknye...

 
Design with love by Jiji for Zamimie