Tuesday, September 6, 2011

Hari Ini Hari Raya...

cerita hari raya plak...tp citer hari raya nie mmg tak byk gbr sbb spt yg saya terangkan kat citer last day ramadhan dulu tu...tp tulah saya nie klu takder gbr tak tau nak citer sgt plak jd kaku jer penceritaan tu tp bila dh dapat rentak nak stopkan ponx tak tau camner huhu

tp raya mcm biasalahkan citer psl mkn, smyg raya pi beraya tu jerlahkan...tipikal huhu thn nie dah masuk dua thn saya tak gi solat raya ponx sbb ada eman kan...sapa plak nak jaga dia nnti...klu bwk pi surau sekali haru plak sbb sure dia nak berkepit celah saya kang tak psl2 terputus saf sapa nak jwb...takperlah smyg raya ponx sunat sok2 bila eman dh besar bley lah pi [klu masa tu blm ada adik eman lai lah huhu]....

so biasa pagi raya waktu derang pi solat raya time tulah bru nak gantung langsir, baru nak kuar cawan, baru nak basuh bekas kuih raya...adatlah tu huhu sbb mmg awal2 kitaorg dh biasa dh mmg takder org dtg raya...klu ada tu sepupu saya belah mak jer...tu ponx tak ramai...klu belah bapak saya mmg ramai tp semua akan start beraya lepas zuhur so mmg kitaorg tak berjln lah raya pertama tu...saya plak sejak kawin nie dlm tghari terus ke melaka, ke kg FIL kat padang temu...so raya lah kat sana smpi petang2 sket baru blk tangkak blk...

.:: eman ngan cousins anak abg saya..sebuk jer eman nie ngan kucing ::.

mcm biasalah kan gbr raya mesti ada...kamera saya mmg tak kuarlah segan sbb semua org kamera canggih2 ngan tripod bagai...kang kuar kamera saya jenuh plak nak stack2 kan meja nak jadikan stand...huhu lai ponx saya keciwa ngan kamera saya yg byk berjasa itew...tp syg jugalah kamera tu jasa dia byk betul utk gbr2 dlm blog saya nie...mgkn nak kena service sket bru elok kot huhu....

.:: abah and mak saya ::.

.:: my family ~ luckily thn nie abg ipar saya ada and nasib baik adik saya tak kena keja...klu tak tak complete lah gbr raya...wpun gbr tak sempurna tp okelah utk kenangan ::.

citer psl bju raya nie selalu tiap2 thn dah tetapkan tema kaler apa...tp thn nie mak saya ckp tak yah sama2 lah...mak saya mmg mcm tu dia tak suka nak sama2 nie dia suka klu org pki lain2 kaler...tp dh nama adik beradik kan sehati sejiwa lah kiranye sbb mmg takder tanya ponx ko pki kaler apa terus jer beli tetiba semua org termatching plak...hehe plan saya plak konon nak tema kaler hijau tp mydear ckp nak kaler kelabu sekali pilihan dia mmg tepat sbb masuk jer semua org ngan kaler kelabu pepel hehe...

.:: eman yg sebuk nak susu masa org nak amik gbr...tgklah kat belah kanan dia selimut busuk tak tinggal...wpun nak saya tukar dgn kain dan material [kain ihram] yg sama tetap dia tak mo huhu ::.


.:: gbr yg plg oke wpu mydear punye mata separuh tertutup...okelah dari yg lain bergoyang2 ::.

tak ley ckp byk kang tuan kamera marah...tp dgn penyataan "oit apa nie amik gbr aku tak cantik.." ngeh2 

raya kat tangkak tak lama smptlah pi beraya rumah kwn baik saya masa sekolah dulu...ada touching2 sket lah sblm tu sbb saya tak pi masa dia kawen dulu sbb ada miss communication di situ...takper lah harap2 lepas nie kita jadi baik cam dulu yer kak....saya raya kat tangkak smpi raya ketiga [khamis]...tghari tu dh blk BSP blk sbb kul 7 nak bertolak blk perak plak...since opah mydear tak berapa sihat and since kitaorg mmg tak pernah blk walau bkn waktu raya so kenalah juga blkkan...sat lai bila plak org tua tu nak jmpa cucu dan cicit dia nie...

kat perak ponx raya takderlah lama sgt sabtu pagi tu dah bertolak blk kl blk dh...kena blk awal2 sket sbb takut jem terukkan...blk perak ponx takderlah berjln beraya tp kitaorg smpt ke telok batik lah sajer lepak2 jer...dok kat umah borink plakkan...nak jln ke ipoh cam tak smpt...so jln lah dekat2 area seri iskandar tu jer...oke dh tu jer nnti saya share gbr kat teluk batik plak ek...

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie