Tuesday, September 6, 2011

Sehari Sebelum Raya...

kitaorg blk kg hari isnin tu lepas dh settle semuanye kat umah...bgn sahur konon2 nak siap2 blk tapi hujan plak lebat so tgu smpi ke subuh and smpi hujan reda sket bru bersiap and kemas and masukkan brg dlm keta...eman tido lai masa nie tp masa dh sebuk2 tu dia ponx bgn dh mmg tak mandi lah terus tukar pampers and hangkut jer naik keta...dlm kul 7 lebay kitaorg dh bertolak blk...waktu nie gerimis2 jer...syukur gak blk pagi2 tak jem and tak panas....

.:: cuaca mmg elok jer sbb pagi lai kan hehe ::.


.:: pilot of the day dgn co-pilot...saya jd mem besar kat belakang huhu ::.

.:: our guardian...tak ley tinggal klu tak ada jerlah yg berzikir tepi telinga yah, yah, yah (bunyi ultraman lawan) ::.


.:: co-pilot dh bosan dok depan nak dok blkg ngan mem plak ::.


.:: budak busuk tak mandi pagi...see the caption pardon me sbb tak mandi pagi ngeh2 ::.


dr bandar seri putra (BSP) smpi kat kampung saya takderlah jauh sgt... BSP - Tangkak lebay kurang sejam stgh je huhu by kul 9.30 dh smpi dh kg...derang smbg lah tido blk smntra saya amik tugasan mengemas rumah smntra takder org lai dlm umah senang sket saya...mak saya and abh kat pasar...yg lain2 belum blk lai so saya menyapu satu rumah and mengemop sekali....langsir jer saya tak tukar sbb mak saya tak kuarkan siap2...klu tak lama dh saya tol tukarkan...eman ponx sgt behave sbb time saya mengemop tu saya ckp ngan dia eman duk situ yer jgn jln2 nnti jatuh sakit...mmg dia tak gerak2 dr atas karpet tu...golek2, main ultraman, tgk tv....

bila dh tghari sket mak saya ponx dh blk terus lah operasi masakan besar2an berlaku...kitaorg adik beradik tak ramai...sedara mara ponx dekat2 jer so tak yah susah2 nak msk byk2 ponx...selalu klu mak saya msk cukup2 smpi mkn tghari jer sbb ptg and mlm mmg derang dh tak mkn dh lauk2 tu semua...

so operasi masak utk menu berbuka and menu raya esok...tp mak saya msk terus jer sbb mls nak bgn pagi esoknye...so subuh esok tinggal panaskan dan serve jer lah...so menu utk berbuka sup tulang, msk lemak nenas ikan masin, ayam masak kurma, ketam bercili dan nasi impit....lepas berbuka baru smbg masak dua jenis lai lauk sambal kacang daging (all time feveret nie) ngan kuah lodeh...

.:: ikan masin ngan nenas masak lemak, sup tulang, ketam bercili, kerabu mangga, ayam masak kurma and ayam masak merah ::.


see semua mknan byk giler siap ada lemang lai...lemang, ayam masak merah and rendang daging cousin saya bwk...kuih muih tu saya beli kat param jer kasi tambah sket2...yg lain semua kitaorg masak...mmg puas hati lah berbuka hari last tu...makan kat bwh jer wpun ada dua dinning table tp mkn kat bwh ramai2 lebay seronok....mlm tu berbuka ngan mak abah saya, family kakak saya, family saya and family cousin saya...abg saya mcm biasa pagi raya sblm smyg raya bru smpi sbb dia drive dr uganda huhu...adik saya belum smpi2 lai time berbuka tu sbb hari tu die keja sangkut dlm jem lah cam biasa kan...smpi2 jer uniform ponx tak tukar terus jer amik pinggan mkn...huhu 

oke dah tu jer citer sblm raya...takderlah bakar2 lemang bagai sbb belah johor mmg takder bakar2 lemang nie...ketupat ponx dh 3 thn abah saya tak anyam...pki ketupat segera jer senang sbb klu masak ketupat nak kena masak lama2 takder sapa nak tgu...msk nasi impit yg mini tu senang jer 2-3 jam masak dh...skrg nie semua kena segera dan cepat huhu....lepas nie sambung citer hari raya plak ek...

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie