Wednesday, May 30, 2012

Mengidam Sayur...

pelik tak klu saya ckp skrg nie saya mengidam mkn sayur...owh saya blm pregnant lai tau, tanda2 ponx takder huhu...tp sejak2 nie asik terfikir nak mkn sayur masak itu, sayur masak ini...org selalu rasa nak mkn ayam kfc ker, masak lemak cili api ker ini tak nak mkn sayur ponx bley diidamkan haha...

mula2 mmglah mkn sayur for health purposes lah tp lama2 jadi addicted plak nak mkn sayur...dulu kerap mkn sayur salad...smpi terbayang2 mkn sandwich tuna letak salad byk2...lepas tu sandwich kapit telur grg letak sos tomato and salad byk2 and slice tomato...sgt heaven mkn sandwich letak sayur byk2...sbb tulah saya suka sgt sandwich dekat subway tu

mgkn sbb puasa agaknye so yg bkn2 plak keinginanye...alhamdulilah masuk semalam dah 5 hari saya puasa and insyallah klu sempat smpi berbuka nnti dapat lah 6 hari puasa...amik puasa sunat rejab... :) ok smbg blk...minggu lepas pi beli brg dapur asik aim nak sayur bayam, nak sayur bayam...rasa nak mkn sayur bym masak air, sayur bayam tumis air...saya beli secekak kat giant RM2 byk giler...so beli satu jenis jer sayur...hasilnye 3 hari berturut2 berbuka dengan sayur bayam...huhu

.:: bayam tumis air + lobster ball ::.

mmg byk giler wpun 3 kali masak...klu satu kali masak tu boleh mkn 3-4 org...smpi mydear ckp byknye masak sayur...tp saya suka jer rilex abiskan satu mngkuk sayur ngan sedikit nasi...hehe

nie ponx ada rasa nak mkn sayur bym tumis air tumbuk ngan ikan bilis...tp sbbkan tak bley mkn bayam byk2 sgt kena ada sukatan tertentu sbb tak elok...saya ada baca dlm mjlh rapi hari tu bayam adalah elok tp klu mkn terlebay tak elok...nnti bila2 ingat saya share yer...

oleh sbb tak ley mkn bayam dah minggu nie so skrg saya adalah rasa nak mkn sayur kangkung plak...sayur kangkung tumis ngan ikan bilis ponx sedap...and terpaling saya suka sayur kangkung grg cili berkicap...sedap giler masak style mcm nie...nnti klu saya ada buat saya snap pic n share ngan korg yer...

smlm tak masak ponx beli mknan kat pasar malam..tu dia dah nama org puasa mcm2 nmpk semua best...last2 saya beli nasi kerabu dgn daging bakar...sayur and cili harus lebay...suka sgt mkn nasi kerabu ngan sayur byk2....klu gaul tu nasi ngan sayur nak sama byk dah..huhu

so hari nie ingat berbuka nak masak jer...nak mkn nasi ngan ayam grg and sayur kangkung lah kot...derang berdua kat rumah tu saya buatkan telur masak kicap lah kot...derang suka jer mkn telur nie...lagi2 eman tp dua2 ponx tak suka sayur...huhu

lepas tu rasa nak mkn sayur terung kukus tuang sambal cili padi kat atas dia...saya selalu mkn kat kafe opis nie...tp sbb dah puasa takderlah mkn...tp klu tgkkan sbnrnye tak elok mkn yg kafe masak sbb minyaknye masyallah meladung byknye...yerlah terung grg ngan minyak, lepas tu terung plak jenis menyerap minyakkan...lepas tu sambal tumis ponx tumiskan minyak yg byk jadi tak elok...so saya tgk org cina selalu kukus dulu terung tu and dia akan curahkan dressing atau kuah yg dimasak asing2...nnti saya nak cuba cara nie lah...

sekarang nie dok terbayang2 plak four heavenly king vegetable...nyum2.. lama giler tak mkn chinese food kat marriott putrajaya nie...harus ajak mydear g...huhu wink*wink*

2 comments:

cik_ah82 said...

terliur lak aku nengok bayam ni..hehe..ko posa sunat ke ganti?dh abis ye ganti?rajinnya ko puasa direct..aku mggu lepas je posa direct, balik dr ostation xstart lg..ada baki lg 5 hari ni kena kejar..huhu

mieoney said...

haha terliur kan...sedap ooo...

aku puasa ganti abis dah..puasa sunat skrg nie..amik isnin smpi khamis straight..jumaat smpi ahad cuti huhu..time tgk larat nie bley lah nak puasa sunat...

 
Design with love by Jiji for Zamimie