Thursday, May 31, 2012

Berbuka Dengan Kankung Goreng Bercili...

tercapai juga apa yg saya idam2kna...hehe sbb smlm citer nak msk telur masak kicap terus mydear nak mkn kat luar ngan member dia...haha funny sbb saya tak masak ponx telur kicap sbb dah ptg2 sket tu saya tetiba rasa nak mkn sup siam lah plakkan...blk2 pi beli kangkung baru singgah kedai thailand nak beli sup ayam tak nak pedas...sekali dia ckp tak jual lai...gamaknye awal lai kot saya nak order baru kul 5 lebay....

pastu masa nak blk tu terus fikir nak mkn apa ngan kangkung nie rasa cam nak mkn sup2 terus singgah beli sup daging dekat kedai sup daging...hehe so plannye berbuka dengan nasi, kangkung grg bercili, sup daging and telur dadar...

sbbkan gbr tak berapa nak cantik so korg bygkan lah yer mcm mana rupa dia dgn cara masak sdri...masak dia senang jer tumbuk 2 ulas bwg putih, 1 biji bwg merah kecik, sedikit ikan bilis dan cili merah...tak yah nak tumbuk lumat2 kasar2 oke jer...lepas tu tumis smpi naik bau and letak sos tiram...kacau rata terus cmpk kangkung dlm kuali tu...smbil tu letak lah sket kicap...saya suka guna kicap kipas udang yg mahal warna merah tu sbb dia manis...agak2lah klu nak itam letak byk...letak air sket and pki api besar kacau2 bg layu sket terus tutup dah siap...

sbb dah lama giler tak masak so tak pndi nak bajet lai ponx puasakan so hasil dia termasin sket and terovercooked kangkung saya...tp bley dimaafkan...5 suapan pertama saya nasi ngan kangkung jer...lepas tu baru mkn ngan lauk lain...hehe terbaikkk...sup tak berapa nak mkn sgt sbb dok layan kangkung ngan telur dadar kaedahnye...

eman plak mkn main2 mgkn sbb kenyang lai sbb blk2 jer keja smlm saya grgkan dia keropok kering...lepas tu minum susu coklat plak sekotak kecik mana tak kenyang sbb kul 7 dah nak kena mkn blk...hasilnye kul 10 dia ckp nak mkn nasi ngan telur...dan hasilnye lagi kul 10 mlm mkn nasi, sup daging and telur dadar 3 mangkuk....tu ponx sbb nasi dah habis baru dia stop...last sekali hirup sup plak...mlm sblm tido 8oz susu...kenyang smpi pagi lah hasilnye...

eman dia mkn mmg byk...lagi lah menda2 feveret...portion dia mkn skrg adalah portion dewasa yer...aritu koitaorg mkn kat selero negeri kat amcorp mall amik nasi kuah lemak daging salai and ayam kg grg bumbu...sekali saya suapkan dia nasi ngan ayam bumbu tu smpi 1 mgkuk stgh oke...portion org dewasa 1 mgkuk tu...nasi ayam ponx sama, nasi grg ponx sama...huhu lai satu feveret dia ini mmg menurun dari saya roti kapit telur grg...ini feveret saya...klu time dinner tu dia taknak mkn sgt so dah kul 9 lebay saya akan tanya dia eman nak mkn tak...dia akan jwb nak mkn telur so saya letak lah telur grg kuning tak brp nak msk sgt, letak kicap and sos tomato...mmg laju dia mkn..dua keping roti mkn ponx tak cukup...huhu

lama dah tak ltk gbr eman kan...skrg dah semakin membulat dah...rambut plak semakin kerenting melekap atas kepala huhu...nnti2 saya update yg baru psl eman...besar dah dia skrg nie byk menda dah tau...

4 comments:

Izzan Yong Rosdin said...

berbuka dgn lauk yg simple mmg layan...

cik_ah82 said...

sedih weh, anak aku lak xnak makan..si adik ja yg laju makan macam2..adib skang ni mmg xnak makan je..jenuh aku sua mcam2..huhu..nek tensen pun ada..asyik nak susu je..huhu

With Julia said...

Yeyyy eman dah makin nak makin membesar...makan portion org dewasa dh yeee...ermmm x sabar2 nak besar leh tuh...aunty windu ar kt eman.... :D

p/s tingat eman color car ehehhehe sungguh comel aksi dia :D

mieoney said...

izzan : kdg2 lauk yg simple lah lai membuka selera kan...klu yg fancy2 tu sure tak brp nak bley telan sgt.

cik_ah : kdg2 budak mmg ada fasa tak nak mkn..eman ponx penah melalui fasa tu juga...mgkn ang kena msk mknan feveret dia kot..

jujue : dah besar dah jujue dah bley diharap dah tu eman...nnti2 lah bley bwk dia g opis..hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie