Tuesday, February 17, 2009

Fogging Session..

Ahad lepas kwsn rumah saya di BSP kementerian kesihatan hulu langat telah menjlnkan fogging secara besar2an ekoran dr 1000 lebih kes demam denggi yg berlaku di daerah hulu langat serta telah melibatkan 3 kematian.. dlm 3-4 bln lepas ponx jiran depan saya kena demam denggi anak beranak tp tak kronik lai lah..

so pagi2 lagi org2 dr pihak kementerian telah memerah tenaga nak bgtau para penduduk..saya tgh wat bfast kat dapur mcm agak terkejut sbb dengar mcm bunyi siren..dlm hati berkata2 adakah itu bunyi ambulan - ada org sakit ke?, atau bunyi bomba - ada rumah org terbakar ke? atau mungkin bunyi polis mungkin ada org dh kena bunuh atau kena rompak..nauzubillah pas tu dlm 2-3 minit dgr betul2 kat barisan rumah saya.. so saya psg telingalah rupa2nya derang nak wat fogging ptg nnti termasuk jugak ngan notis yg ditampal depan rumah.

so smntra tu kul 1 my dear dh kuar gi keja and saya ponx apa lai kul 2 kuar plak..eh dgn kebenaran ye..my dear suh kuar siap bagi duit lai..lalalala hehe saya pegi alamnda jork ngan adik..pas tu on the way tu tetiba adik saya ckp; "jom tgk wayang aku banjer"...cit dh kat kul 2.30 bru nak ckp..ptg krg org nak dtg fogging umah mmg tak smpt lah gamaknye..tkper2 dik next time ko kena banjer aku wayang..huhu

~beef tepanyaki~

~mknan adik saya tak tau apa namanye tp sedap~

so blk dlm kul 5 cm tu kemas2 brg semua simpan dlm kabinet and peti sejuk sbb derang nak fogging dlm umah sekali..so sdg sdp2 melipat bju sambil tgk tv rupa2nye derang dh nak fogging dh..citt bru nak rilex2 ingat derang dtg dlm 6.30 ke 7.oo ker...

so dtglah segrombolan mereka utk berfogging..rumah saya kira yg terawallah..bagus bleh saya berguling2 lepas tu..so smntra nak tgu derang smpi tu saya bergurau senda dulu ngan adik saya.. smpi2 derang saya adalah kena teman derang ke dlm utk mengelakkan perkara2 yg tidak diingini.. pas tu saya tgk rumah2 org lain tuan rumah tak ikut ponx..adakah saya terlalu poyo takutkan hiasan saya akan ilang...tidak2 tidak budak tu yg suh masuk saya masuk ler..

lepas dh sudah tu saya dok lepak2 kat luar..tp dia punye asap2 fogging tu kejap jer dh ilang and taker bau ponx.. tak mcm yg dulu2 punye bau minyak..cuma lantai adalah agak licin sket..tp lepas mop2 light2 dh oke dh..dh bleh guling2 hehe

~jiran rumah atas~

~sdg menungu kedtgn dgn debaran~

~berlindung dr silau dn kpnsn matahari~


~lori kementerian yg agak buruk.. :p ~


~fogging dlm umah atas bwh~


~fog yg tak berapa nak tebal~


~saya kena pki cm nie tuk ikut derang msk ke dlm~

ini adalah tip tuk mengesan samada kita kena demam denggi atau tidak..tp semestinya pi berjumpa dok tuk mengesahkan adalah paling afadl..takut2 tanda2 tu dtg bila dh semakin teruk..

Antara tanda-tanda demam denggi ialah:

  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah
  7. Sakit perut
  8. rasa pahit pada lidah

~~end~~

2 comments:

shima said...

wow weee..manyaknya org tu duit...ngeee..wei derang pakai oil base sbb tu xbyk asap le...kuang22

mieoney said...

bkn oil base lah water base...huh

 
Design with love by Jiji for Zamimie