Thursday, February 19, 2009

Kenangan Roti Canai..

pagi nie tetiba saya terasa nak mkn roti telur plak.. so gagahkan diri ngan lea pi kafe belakang beli roti telur.. pas tu mkn tp rasa tak best plak sbb sambal dia tak kick.. saya suka mkn roti canai ngan sambal cmpur kari tp sambal mau lebay... sambal mesti kick oke..

tiba2 kenangan lama terimbas kembali waktu zaman susah2 dulu.. sblm saya bekerja kat sini saya penah kerja di shah alam selama 8 bln.. tak tau lah samada itu kptsn saya yg terbaik atau tuhan mahu menguji kesabaran hambanya..

dengan gaji yg tidak seberapa saya ponx bekerja disana dan menyewa sdri..1st time berdikari sbb sblm nie masa kerja di motour saya menyewa sekali ngan kakak saya..biasalah mengharap belas ihsan org.. yerlah keja ngan gaji tak seberapa ponx tapi biasa lah duk kl..sbb tulah kakak saya tu murah rezeki mesti sbb bantu adik dia nie.. tima kaseh angah.. :)

saya menyewa rumah dkt ngan tempat kerja..masa tu keja kat sek 9 dkt ngan concorde hotel tu..so jln kaki dr rumah saya dlm 15-20 minit..agak jauh jugaklah nak berjln..so itu adalah salah satu faktor kenapa saya kurus..

so masa mula2 kerja okelah tak ada apa mslh..namun begitu start dlm 3 bln keja company tu dh mcm ada problem..gaji selalu lambat dn biasanya akan dpt separuh atau derang buat 3 kali bayar..masa tu dh rasa dh kesusahan yerlah sbb takder duit susah lah sbb idup sdrikan.. abg saya mmg ada dok kat shah alam dia ponx ada gak menolong tp malu lah keja tp asik dia bg duit.. kdg2 my sil ada gak antar mknan..yg tu saya tak malu sgt sbb dpt mkn..hehe

so start dr tu saya tanggung semuanya sdri.. pagi2 saya akan beli roti telur and makan dlm kul 10 - 11 mcm tu..tghari saya tak mkn n minum air jer...yerlah nak jimatkan..saya hanya belanja RM1.20 jer sehari..mkn mlmkat umah...itu ponx mkn megi atau buat nasi grg..yerlah duit takder nak beli lauk semua..sib lah saya ada share ngan housemate beli beras..tp asik saya jer yg menghabiskan beras tu huhu sbb derang asik mkn kat luar.. masa saya mmg byk dihabiskan kat umah jer..nak kuar mmg jrg and berbelanja lebih time kuar jer..

masa tulah yg saya rasa kurus sesgt dgn alasan diet tp sbnrnya saya mencatu mknan saya sbb tak cukup duit..hari2 mkn roti canai agar cpt rasa kenyang..kdg2 saya beli nasi lemak.. biasalah mknan mcm tukan mengenyangkan serta melemahkan..huhu kdg2 saya tak pegi keja ponx sbb saya rasa kalau pegi keja lagi duit abis cpt.. yerlah derang wat kita mcm tu saya ponx balas lah blk..kdg2 time keja tu tetiba black out sbb derang tak byr bil elektrik so saya apa lai blk umah tido lah..

seday gak hari2 bergenang air mata mengenangkan nasib diri yg malang..yerlah takder dahan berpaut terkontang kanting sdri..nak luahkan pada family malu yerlah tak berjaya.. genap jer 8 bln keja saya dpt offer keja kat sini...alhamdulilah berbaloi jugak seksa yg saya tanggung tu sbbnye klu saya tak keja kat shah alam tu saya tak tau ponx ada keja kosong kat sini. my housemate lah yg bgtau ada keja kosong kat sini..wpun tersiksa saya kini bahagia...


p/s: mcm cerita dlm majalah wanita lah pulak..huhu tapi adalah benar...



~~end~~

2 comments:

shima said...

huhuhu...sedih ler...nak nangis ni...

mieoney said...

dh2 pi amik tisu lap ingus smbg blk keja..huwa huwa

 
Design with love by Jiji for Zamimie