Tuesday, November 9, 2010

Documentary of P.Ramlee...



sapa ada tgk History channel 555 baru2 nie yg derang wat documentary psl p.ramlee tu...rasa mcm dh lama da kat astro cuma weekend ari tu jer tertengok...rasanye 3 kali lah tgk jugak...sbb masa 2st tgk tu dh separuh jln, pas tu cam biasalah tgk terlompat2...eman nak mandilah, eman nak tidolah...so mmg tak tgk sepenuhnye 2 jam tu...

mula2 takderlah excited nak tgk...tp masa tertgk tu dia tgh citer psl p.ramlee kawin ngan bekas isteri sultan perak...so terus cam menarik nak tgk...nak tgk dan tgk lai....mula2 citer psl kejayaan...kejayaan dan kejayaan...tp tetiba citer psl zaman kejatuhan dia...

:: P. Ramlee dan Norizan ::

kesianlah dgn dia masa mati satu sen ponx duit takder...patutlah anak dia hidup melarat...lagu beratus2 filem berpuluh2 sikit ponx royalti takder...bila dia dh bg keuntungan kat company shaw tu derang sket ponx tak nak bg royalti siap ckp itu hak derang...okelah silapkan dulu2 tak sama mcm skrg...tp at least bg lah appreciation sket....p. ramlee dh berlakon dlm 66 buah filem, mengarah 35 buah filem, menulis skrip utk 3 buah filem dn buat lagi sbnyk 360 buah...see bykkna..byk...semua citer yg dihasilkan lagu yg dikarang best2 belaka....

:: pendekar bujang lapok ::

bila dh pindh malaysia and kualiti filem yg dia buat ponx tak berapa memberangsangkan so dh tak laku...kat msia ponx org tak appreciate dia camner kan...sebanyak 17 buah filem dia hasilkan kat ma'sia tp satu ponx takder yg box office...tak sama mmcm dia masa dia buat filem kat s'pore..pdhal sinilah tmpt tumpah darahnye...[cehh emotional plak huhu] tp buat lagu mmg meletup2 sngp EMI tu wat dia cam tu...kesian2 mgknlah dh tua idea dh tak berapa nak kreatif tp at least bg lah peluangkan...jgnlah tamatkan kontrak dia cam tu jer...

itu belom lai dengar citer wartawan dan pengarah2 lain yg boikot dia...itu semua sbb dia jd anak emas shaw studio...tp bkn salah diakan mmg dia bgs...tp org lain yg berpengaruh tak puas hati...dari situ bermulanye zaman org nak jatuhkan dia....dgn segala kejayaan yg dia capai, segala usaha yg dia kecapi org mula sakit hati dan ingin menjatuhkan p.ramlee..

:: P. Ramlee dan Saloma ::


bila nak naik jer ada jer org nak caras...bila nak start naik blk ada jer yg nak jatuhkan dia... tak berpuas hati dgn dia...padhal semua tu org malaysia yg senegara dgn dia....bila pegi kat tmpt lain semua org menyanjung dia, mecari dia....last2 bila hidup dh melarat utk mencari sesuap nasi dia nyanyi kat rumah org kawin jer ngan saloma, jadi pengacara majlis dan jadi pengadil utk pertandingan lakonan...seday taw klu korg tgk org yg skrg nie dia angkat dn dijulang2 hanya mkn nasi ngan lauk telur jer diakhir hayat dia...pdhal sblm tu yg shaw brothers tu ada ckp duit dia ada byk makan ponx tak habis...

p.ramlee adalah seorang yg penyayang...walaupun dia garang tp dia sgt sayangkan anak2 dn isteri...dia sygkan saloma dn tak bg wat keja apa2 ponx...dia sediakan org gaji and saloma hanya perlu make up, pki cantik, duduk diam2 smbil menjahit labuci...ala mcm citer org inggeris kaya2 mcm tulah...huhu itu belum lai bab bg derma...dia mmg sgt permurah dn tak kedekut ilmu...tp mgkn dh nasib kententuan Allah kan jln hidup dia mcm tu....wallahualam



:: P. Ramlee di akhir hayatnye ::

p/s: klu nak tau lebay lanjut sila tgk sdri yer...History Channel 555 Astro...dlm youtube ponx ada cari bwh tajuk P. Ramlee biography....yerlah saya citer raftly jer pas tu citer teremosional terlebay jdlah cam nie...tunggang terbalik...tunggang langgang...tunggang tonggek...hehe

~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie