Thursday, November 11, 2010

E-man is now 1 Year Old...



hari nie genap dh eman setahun....sekejap jer masa berlalu...pejam celik, pejam celik besar dh anak mama...huhu seday2 bkn baby dh lai anak mama...takder dh bau2 baby, bau masam jer skrg nie...haha smbil2 tu teringat2 plak kenangan masa bersalinkan eman...story disini utk part 1, part 2 dan part 3...



alhamdulilah jaga eman nie takderlah susah sgt...cuma time sakit biasalah meragam...cuma masa dia kecik2 jerlah agak sukar sket...biasalah sbg ibu baru mmg tak paham dgn baby nie...sbb eman nie masa dia kecik suka jer menangis...nak tido nangis, lapar nangis, bgn tido nangis....so cam agak sukarlah sbb dlm pantang lai masa tu...pendek kata klu dia celik mata sure nangis lah....mak saya ponx naik risau, sebuk tanya org sana sini, bwk pi jmpa ustaz 3 org jugaklah...huhu last2 org ckp lepas pantang okelah tu....





bila dh habis pantang saya blk kl smbg sisa2 cuti kat rumah...mydear pi keja saya duk berdua jerlah ngan dia...mmg sgt2 mencabar betul...ada seharian dia tak nak tido, tido ponx skjp2 jer tak smpi 10 minit...bila dia nangis ngan saya2 sekali nangis...sampi saya takder masa nak mkn..end up mkn roti jerlah ngan minum susu..sbb tulah kurus gaknye bila naik keja...hehe down giler mood masa tu...waktu tu saya bfeed dia susu mmg sgt banyk sbb sekali pum saya boleh dpt dekat 9oz....tp dia tak nak minum direct sbb susu byk smpi memancut2 dia mcm lemas ngan rimas sbb bila dia lepaskan memancut2 kat muka dia...



so solution saya pam jerlah bg dlm botol...lama2 dia mmg tak mo langsung bfeed nak minum guna botol...so pam lah saya smpi lama2 kering dh sdri....huhu tamatlah riwayat kisah bfeed eman...hehe






alhamdulilah bila dia genap 2 bln dan saya start keja dia ponx dh semakin sng diuruskan...menangis tu mmg takder dah...lega sgt saya masa tu sbb risaukan nak atr kat nursery kang klu nangis2 susah org nak jaga...masa dlm perut lai tiap2 mlm saya selalu ckp ngan dia bila lahir nnti jgn nakal, jgn susahkan org nnti org tak suka... =p poyokan...ngeh2 tp org ckp kita kena ckp ngan baby dr perut nnti dia ikut...harap2 lah bila dh besar nnti mmg mendengar kata...





tp cabaran bg saya masa htr kat nursery adalah sakit...mean asik2 demam, asik2 selsema, asik2 batuk...tetiba sakit mata...erm itu dh rutin biasa dh tu...so tiap2 bln tu mmg lah saya akan adanyelah cuti, akan ada punyelah dtg lmbt....huhu tp syukur sgt2 lepas dia kena pneumonia tu and tukar babysitter jrg sgt2 kena sakit...doc ckp sbb dlm badan dia dh byk booster...yerlah ckplah apa jer vaksin yg perlu dia amik utk tingkatkan taraf kesihatan dia sure kitaorg amikkan tuk dia...huhu


so skrg nie bila dia dh jd cheeky boy ponx snglah nak jaga cumanye manja tu terlebay plak sket...huhu yerlah klu main tu tetiba tak nmpk kita mula lah menangis...itu kdg2 lah sbbnye ngantuk tp susah nak tido...



bab tido eman nie ada susah sket...masa kecik2 tido meniarap pastu tepuk...saya mmg tak nak biasakan tido buai sbb sng nnti bila nak berjln rumah org ke....bila susah sket tido saya mskkan dlm bouncer jer...pas tu dh besar sket tak mo dh naik...skrg klu dokkan dlm bouncer sure berpusing silap2 berguling turun dr bouncer....tp skrg dh mencemar duli dh...naik jer buai tu... =p sbb klu kat kg bila ramai2 org dia mmg susah nak tido...sbb jer nak berada disekeliling org, so solution dia mmg buai jerlah...tp bila takder org oke jer..



cuma tulah klu nak tido tu sure nak nangis dulu....kdg2 kuat plak tu nangis...kira mcm dia tak mo tido tp kita paksa tido...berguling2 lah dia atas katil tu menangis...kena pujuk ajerlah...kdg2 kejap jer dh tido, kdg2 lama gak smpi kita yg nak tidokan naik fed up...tp tido siang sng sket dr tido mlm...




perkembangan eman - masih belum boleh berjln tp dh boleh lah 2-3 step melangkah sblm jatuh tersembam hehe....pastu keja meniti dinding sbb nak bergerakkan...boleh lah klu ada mend yg boleh dia pegang dia boleh lah jln...naik tangga dh pndi dh...tp klu dia pnjt tangga sure mcm ilang kawalan...mcm panjat, panjat, panjat and bila stop nangis...mean mcm bila dia pnjt dia tak rasa gayat, bila dh stop bru rasa takut and gayat....hahah kitaorg suka buli dia...bila dia ulur tangan nak berpaut kitaorg mcm acah2 tak nak pegang...apa lai meraung lah mamat tu...hehe


pas tu main sorg tak kisah lah feveret permainan remote, hp and pc...klu nmpk jer baba on pc dia yg terjengkit2 pegang meja pc nak tgk....sgt obses ngan IT gadjet lah dia nie...cuba klu bg dia permainan dia tak smpi 5 minit sepah2 dia baling sana sini...hehe


pas tu klu kita ckp dia dh paham dh...cth klu saya ckp eman nak mkn...dia akan jawab mam..mam..mam..mam smbil buat mulut mengunyah...klu tanya eman nak shushu...dia akan buat cam nangis2 yg mcm cheeky2...tp klu nak susu tgh mlm mcm nangis sakit perut...hahaha tak boley bersabar betul...dh pndi main cak2 nyuruk blk kerusi....klu dia kat atas samada saya or mydear bru blk keja dia akan tau wpun kdg2 kita sdri tak perasan...dia akan panggil dr tepi tangga...


bila bacakan buku kat dia, dia akan senggih dulu masa kita nak start baca...mgkn dlm hati dia berckp psl apalah mama aku bca buku nada mcm nie...haha abis tu nak wat cmner klu tak ada intonasi tak menarik plak gaya penceritaan..gaya tu perlu... =) feveret video yg dia suka tgk kat youtube ultraman cosmo, upin & ipin, hippo gemuk menari ngan anjing, he man ngan gaban... buka jerlah ternganga mulut dia tengok... =p


perghh bila nak mula menulis punyerlah susah bila dh start menaip susah plak nak berenti...ngeh2 owh yer klu ada yg tanya tak wat besday party ke...erm saya tak wat yer tp klu ada yg nak bg hadiah saya terima jer...ngeh2 bkn apa dia kecik lai so cam tak paham kan so tak seronok plak klu nak wat besday...at least klu dh jln okelah kot...takperlah next year bolehlah buat...this year kami smbt sdri2 jerlah... =)

Happy Besday Muhammad Areel Eaman mama & baba love you so much...

~~end~~

5 comments:

Lakaran Kehidupanku said...

happy bday eman.. semoga membesar bagai juara.. rajin rajin tolong mama ye..

mieoney said...

thanks...aminn... =)

purple_lav said...

happy besday aeman! dah cukup setahun, jangan nakal2 tau..nnt mama lagi kurus. bila tgk mama kurus, aunty jeles sbb aunty mok mok hehehe

lain sangat muka dia masa baru lahir hingga dah cukup setahun

cik_ah82 said...

sama la ngan adib..dia suka vid hippo n anjing tu..nyanyi lagu lion sleep tonite..hehe..

kak suzi said...

hepi bestday eman...sudah besar sudah makin hensem...moga menjadi insan yg berguna di masa hadapan..;-)

 
Design with love by Jiji for Zamimie