Friday, January 1, 2010

Pengalaman Bersalin Part 3....

akhirnya berjaya juga mengarang part 3..huhu punyelah lama tertangguh..malas tul nak mengarang..berhari2 entry nie asik hanging jer..bila siap nak upload gbr plak..bila nak upload gbr tak transfer lai plak dr camera..ish2 meh kita smbg baca yer...


11 Nov 2009 (Rabu)

pukul 5.30 pagi mmg saya dh totaly awake..wpun sblm tu takderlah tido cuma tido2 ayam..time tu mmg dh tak bleh tido..saya terkebil2 jer atas katil smbil tgu pukul 6 pagi...dlm kul 6 nurse dtg kejut suruh saya bersiap sbb kul 7 nak pi labour room dh..




bila dh siap semuanya sempatlah saya minum milo utk kumpul tenaga nak meneran kat bwh tu krg...huhu yerlah pagi2 lai derang tak atr bfast..smpi kat labour room derang tanya dh bfast ke lom for sure lah blom...so derang bidan2 tu bising2 lah ckp nape derang tak atr bfast..so saya wat bodo jerlah..yerlah mana ada selera nak mkn pagi2 cam tu smbil sakit2 nak bersalin...tp derang atr jugak roti dua keping..saya mkn sekeping ponx tak abis...masa nie kekerapan contraction dlm 10 minit lah...







~dlm labour room smpt lai pose smbil tahan sakit~


pas tu derang masuk air utk cepatkan proses bersalin..saya kira mcm induce kot...waktu dlm 7.15 - 7.20 kot...so smbil tu borak2 ngan mydear and bidan tu sbb dia tanya nak amik tak epidural semua..pas tu dia cam takut2kan lah ckp sakit nie nak bersalin lmbt lai nie tkt tak leh tahan..kurang2 lai 4-5 jam lai bru bersalin nie...saya ponx ala2 mcm cuak ponx ada sbb mula2 mmg tak nak amik..bila tanya mydear dia ckp terpulang pada saya..dia siap msg mysis lai tanya samada mysis amik tak epidural...okelah lepas ditakutkan oleh mak bidan tu saya ponx bersetuju amik epi...



derang ponx mulalah susun2 brg utk epi kat trolly tepi tu...saya tak tgk ponx tp nmpk lah dianye picagari besar nak mampus..lom tgk jarum dia lai...yg tak tahan tu mydear dh tgk pas tu dia wat reaksi yg kurang menyenangkan mata saya pndg...pas tu dia ckp ala jarum dia kecik jer...dh lepas selmt semuanya bru dia ckp bahawa jarum itu adalah pjg serta besar...huhu




dlm pada tu saya masih lai borak2 ngan mydear dtglah bidan lain..nie kira mcm derang dh tukar shift lah nie sbb dh kul 8 lebih waktu tu...msk2 jer dia ckp jap yer doc bius lmbt sket dia mandi..smntra tu dia ckp meh kita cek bukaan...sekali dia seluk tetiba dia ckp ya allah dh 8 dh nie...saya ngan mydear mmg terkejut beruklah..sbb mlm td bru 3 tetiba dh 8 plak...huhu terus cancel amik epi...contraction ponx makin sakit dan kerap...labour room yg begitu sejuk hingga mydear pki bju sejuk dirasakan saya panas..peluh tok sah ckplah kan...



derang terus lajukan sket air tu..sakit dh semakin kerap pas tu dh terasa nak meneran2 time sakit tu..owh bru saya tau itu adalah contraction sbnr dan hanya tuhan jer yg tahu betapa sakitnya waktu tu...doc plak lmbt sbb bilik sblh ponx ada patient dia bersalin..tp minah nie awal sket so dia dulu..saya kena que..tp saya dh sakit sgt nie..smpi ckp kat nurse tu lmbt lai ke doc dtg akak dh tak tahan nie.. :p



so derang rmi2 masuk bilik tu suh saya bertenang and smpi 3-4 org ajar nak meneran semua..huhu kaki dh diikat kat tiang...position saya waktu tu mmg dh siap sedia nak keluarkan..so bidan tu ponx suh push2 jugak smntra tgu doc dtg..mgkn nak practicelah kan adalah dua kali push..doc ponx dtg..time tu mmg labour room tu penuh ngan bidan n nurselah..doc mmg dh dok kat depan saya dh...


keadaan waktu tu adalah sgt bising yer mcm org tgk bola memberi kata2 smngt tuk saya..lepas sekali push tekak mmg kering so mydear akan suakan air kat mulut...minum waktu tu mmg mcm haus gile2lah...akhirnya lebih kurang 5 kali push kot keluar lah muhammad areel eaman pukul 9.31 pgi..huhu waktu tu doc terus letak eman atas perut saya smntra dia nak potong tali pusat...and for the very 1st time saya dpt pegang dia dan sgt2 berbangga sbb saya dh jadi mama.. :)







~bbrp jam slps dilahirkan our precious~




klu org lain selalu saya baca ckp akan nangis or mengalirkan air mata tp saya plak senyum smpi ke telinga..huhu smntra derang prepare nak kuarkan uri and jahit saya smpt borak lai ngan doc tu...tp ada mslh ngan uri tak mo kuar..kira bhsa psr nye uri lekat..so saya ditidorkan dan doc seluk utk kuarkan uri..sedar2 jer waktu tu dh 12.30..bygkan lamanye dr kul 9.30 kul 12 lebiih bru settle semuanya...





naik2 kat bilik saya rehat kejap sblm nurse atr baby...waktu tu mmg rasa terharu sgt sbb dia pndg jer kami berdua...wpun saya tau dia blm nmpk lai tp mgkn dia leh rasa kehadiran kami berdua kat situ... :)



~it's my baby...~











~1st pic kami~







itu jerlah kot pengalamnye...pengalaman plg bermakna utk menjd seorg ibu.. kira last lah entry nie pas nie kita wat plak entry parenting yer..huhu






~~end~~

0 comments:

 
Design with love by Jiji for Zamimie