Thursday, January 14, 2010

MAM Bottle...



Ini adalah botol susu eman..yer eman minum dr botol susu bkn dr breast mama dia yer..sbb dia suka minum dr botol ini..satu utk susu, satu utk air suam..4 biji botol 160ml dan 3 biji 260ml...dua bwk pi nursery, dua pki kat umah dan dua lai simpan tgu eman besar sket eh..huhu owh kenapa 6 jer pdhal ada 7 spatutnye..satu lai dh ilang kat nursery..ada plak yg berminat ngan botol tu gamaknye..


act hari nie nak review sket psl botol nie..botol susu dari MAM, anti colic serta BPA free..byk sebab mengapa saya pilih botol nie dari jenama botol yg lain mcm avent ka, tommee tippee..


1) sbb botol nie cantik dan bercorak2...ada design2 yg menarik serta comel.. :)

2) sbb dia bleh bukak2 cm nie so sng nak cuci..tak yah pki berus botol.. [membazir tul beli berus botol ari tu]..huhu so









3) sbb dia adalah BPA-free serta anticolic..ianya adalah bagus klu anti colic nie takderlah baby kita minum byk angin msk yg boleh mengakibatkan kembung perut klu byk msk angin.. manakala BPA-free plak rasanye semua org ponx tau kot...

BPA Free
Penelitian dari University of Cincinnati menemukan, pendedahan terhadap air mendidih menyebabkan botol plastik polikarbonat melepaskan BPA hingga 55 kali lebih cepat dari air sejuk atau air bersuhu normal.

Penemuan terbaru menunjukkan bahawa terdapat kaitan antara BPA dengan penurunan pengeluaransperma, penambahan berat prostat dan kanser testis pada laki-laki. Sementara bagi perempuan pula, BPA berpotensi mengakibatkan ketidaknormalan perkembangan endometrium yang dapat menyebabkan ketidaksuburan serta meningkatkan risiko terkena kanser payudara.

Kanak-kanak terutama bayi yang masih dalam kandungan dan bayi yang baru lahir memiliki risiko yang paling tinggi terhadap bahan kimia tersebut. Hal ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang dapat terkumpul selama pertumbuhan kanak-kanak meskipun akibatnya tidak langsung nampak.

4) sbb harganye murah dr botol avent...oke saya buat perbandingan dgn avent sbb saya tgk rmi org guna botol nie..klu yg 260ml harga tuk MAM adalah RM37.00 manakala avent plak RM49.00...tp klu nak murah lai bleh beli yg jenama tommee tippee 260ml bru RM30.90..hrga MAM tu hrga kat web dia yg saya tgk..klu beli kat luar dpt murah sket sbb ari tu mydear beli botol eman tu dia bg RM35 sebijik, beli kat kedai blkg warta bangi..tak tau apa tah nama kedainye..

5) lain dari yang lain...sbb nowadays saya tgk org byk guna botol susu avent..botol nie ponx ada ciri2 yg sama mcm botol MAM gak BPA free and anti colic..tp bila dh ramai sgt yg pki rasa mcm tak best jer..huhu ada satu kali tu my cousin terbwk blk botol susu cousin yg lai satu blk sbb botolnye sama jerkan..huhu tu yg saya nak wat kelainan tu... :)
tapi apa2 ponx terpulang lah pada individu tu sdri..apa yg mereka perlukan atau apa yg mereka akan berikan utk anak mereka..semua org mau yg terbaik utk anak2 kan.. :)

~~end~~

3 comments:

Qis said...

xprnah lg bli botol ni..slalu avent je..kt psaraya mcm sogo ke,ada jual x...

mieoney said...

sogo takder jual lah qis..jusco, parkson ngan metrojaya ponx takder [tempat2 yg penah saya carilah]...saya selalu beli kat mothercare and kedai2 baby cam manjaku ke...tp kat pasaraya mmg takder...

MijaShidy said...

Salam knl...sis pn guna bottle MAM utk baby sis
(mama danials.blogspot.com)

 
Design with love by Jiji for Zamimie