Tuesday, January 12, 2010

Cuti Di rumah...

sesungguhnya saya bercuti hari ini sbb eman demam lai..sian dia masa saya amik ptg smlm mata kuyu jer pas tu merengek2...

smlm masa htr kat nrsey tgk cm nak baik dh demam dia..bdk nrsy tu kata dlm kul 1 bdn dia panas blk..rasa menyesal plak atr dia..agaknye klu smlm saya jaga dia baik dh kot demamnye..

blk2 jer umah smlm baba dia dakap bg buai2 sket tgk dia tido..saya bedungkan pas tu lama gak dia tido..tp sbnrnya bila bby demam tak elok bedung sbb nnti bdn mkin panas..mmg betul ponx bdn dia naik suhunye...dlm kul 8 lebih saya cek suhu dia dh 38.2 kira panas dh tu...terus bukak baju and barut dia terus tuam ngan air suam...tp wpun mcm tu dia sgt behave senyum2 jer..mgkn rimas kot sbb panas..

dh tuam2 mcm tu tidokan dia..tp susah plak nk tido ngis jer...dkt sejam jugaklah dia nak tido...at last dlm kul 11 lebih bru tertido ngan mama n baba dia ponx tido sekali...huhu sedar2 dh kul 2 lebih saya bgn bg dia susu...cek suhu dh turun sket...

pagi nie bgn saya tgk bdn dia masih lai panas wpun suhu dh turun ke 37.1...bg susu tidokan semula and check lai suhu dh turun ke 36.7...bila dia bgn terus mandikan suka dia tersenyum2 masa saya mandikan..tp saya tak bshkan rmbut sbb dia ada selsema..just lap2 ngan kain bsh..tp dia pndi masa mandi tu dongakkan kepala sungguh2 smpi kepala tu jejak kat air..patutlah senyum sengih2 rupanaya mgkn dlm hati dia ckp; "sejuknye kepala kena air"...huhu

skrg nie saya dh cek bdn tak panas dh suhu jer tak cek lai sbb dia tido tak mo kaco..tp mcm demam tu dh pegi kat mama dia plak rasanye..skrg nie saya rasa pening kepala, sakit tekak...sbnrnya dr mlm td dh rasa tak sedap bdn rasa sejuk, sakit2 bdn and sakit kepala tp dh telan panadol 2 biji...hrp saya tak demam lah..nnti sian eman takder sapa nak jaga..

tips baby demam
  1. pakaikan dgn pakaian yg nipis..jgn balut atau selimut serta pkaikan baju yg tebal2 sbb bby tak leh control suhu badan dia nnti suhu mkin meningkat plak.
  2. tuam bdn dgn air suam kat celah2 ketiak, peha dgn kata lain celah2 pelipat yg ada serta dahi..
  3. pantau suhu setiap 3 jam atau sejam sekali..oleh itu termometer adalah penting.
  4. bglah mkn ubat yg doc bg..
  5. tawakal kepada Allah insya-Allah bby anda tak apa2..
~gbr penutup e-man tido ngan nyenyaknye smbil membuat aksi mulut ikan..huhu~

~~end~~

6 comments:

Faizah said...

masa bawak anak for his 2 mos jab mmg nurse kata akan kena demam, nurse siap pesan balik2 umah je terus bg ubat demam, takyah tunggu dia dh demam baru bg. tu yg nurse kabor kt saya la, alhamdulillah anak sy tak demam.maybe leh cube next time

mieoney said...

itulah faizah doc tu ponx dh ckp dia siap bg ubat demam lai..
tp babanye tak kasi bg sbb kononnye tak mo kasi anak mkn ubat..yerlah ubat kan ada mcm2 bahan...last2 tgk sdri yg susah..Prevention is better than cure lah org kata...huhu

takpe ini satu peringatan..next time bleh cuba..btw thanks.. :)

Shima said...

Lain kali, kalau nak bawa gi jab, bagi dulu ubat demam tu. pas tu balik tuam ais kat tempat jab tu ada faham...kuikui

mieoney said...

owh mcm tu plak ker..1st time aku dgr nie..

purple_lav said...

aleesya pun panas2 jer kepala dia.tapi badan tak le panas sgt. tp fiza dh bagi dia makan ubat demam, mujur dia nak makan.oo kena tuam eh tmpt kena cucuk tu?tk tahu le plak....

mieoney said...

ada org ckp sapu sekeliling tmpt jab tu ngan vicks..

 
Design with love by Jiji for Zamimie