Monday, May 9, 2011

Langkawi Day 1 ~ LCCT, Langkawi Airport & Kereta Sewa...

oke klu utk sapa2 yg tak tau baca tajuk ponx dh tau kot kami bercuti2 di langkawi...tak lama ponx 3 hari 2 mlam jer...pegi khamis and sabtu dh blk...mmg sengaja blk hari sabtu utk amik masa berehat serta unpacking brg2...nak mendobi lai kan....

perjalanan kami dimulakan dr BSP pukul 1 tghari...kami amik cab jer ke LCCT and kena RM50...sbbkan BSP dh dekat ngan LCCT and sbb nak kena travel ngan si kecik so kita amik jln mudah naik cab...klu dulu2 berdua naik bus jer dr kl sentral...park keta dr umah in-law...sampi dekat LCCT terus check-in flight sbb tak nak buang masa....check-in awal dpt duk depan kitaorg dpt duk row ke-2...lai ponx sbb byk lai agenda sblm berlepas...nak mkn tghari dulu lepas tu nak smyg lai...nak diaper change eman semua segala mcm lah...

sekali  masa nak check-in staf AA tu ckp kitaorg kena caj RM90 utk luggage sbb dia ckp kitaorg tak byr tiket sekali ngan luggage...hanginlah kitaorg bersoal jwb jugaklah ngan staf dia...sbb kitaorg amik yg pakej sekali ngan hotel tu guna AirAsiaGO sekali lain jenis plak...nak kena add satu2 masa beli online tu...sighhh free2 jer terbang RM90 sbb berat luggage kitaorg 19.5 kg jer tp caj punyelah...blm pegi lai beg dh berat dekat 20kg....huhu takperlah byr jerlah RM90 malas nak pjg2kan cerita...sekadar peringatan yer...

.:: bag seberat 19.5kg sblm pegi...blk jeng2 tgu blk lah yer...huhu and stroller kitaorg bwk smpi tangga flight jer lepas tu lipat and derang amik bwk msk kargo...sedondon plak bag ngan stroller ek...hihi ::.

lepas dh check-in tu kitaorg buang lah masa sket sbb masa tu bru kul 2.30 flight kul 4.10 lambat lai...pi mkn lunch dulu kat mc'd jer...punyer lah ramai org kat LCCT smpi rasa sesak nafas saya...sib lah bwk stroller eman..ikut mydear mmg dia tak mo bwk stroller leceh katanye...tp sbb saya bekeras nak bwk siap ckp biar saya yg handle [sbb stroller ringan and easy to handle kan huhu] and mmg kptsn yg tidak sia2...sgt2 berguna...huhu

.:: makan dulu lah kat mc'd...ini budak sgt susah nak mkn skrg nie...bg bubur ponx mkn sket jer...last2 mama ngan baba jerlah yg kena abiskan... ::.


lepas mkn pi solat siap2 terus masuk kat waiting area...masa tu dh kul 3.30 dh nak kena tgu lai stgh jam...masa nie stroller amatlah berguna sbb eman tido tau...hazab klu nak dukung...so mmg takderlah nak change diaper ker nak tukar bju ker...smpi naik flight lah bju tu dia pki...huhu takper sib dlm flight tak sejuk sgt okelah...

.:: budak 11 kg nie tido sblm naik flight...dekat sejam jugaklah dia tido...masa dh nak naik flight bru dia bgn sbb bunyi bising kapal torbang...sib ada stroller klu nak kena dukung bengkok badan huhu :.

bila dlm flight tu mmg risau sgt lah klu dia nangis ker apa ker...kitaorg mmg dh sedia dh bwk susu dia tapi sblm take-off dia dh bantai minum...tp dia oke stedi jer...flight petang tu tak ramai org mmg lenggang..and seat kitaorg kosong kat sblh so kami konker ler ber3...huhu jenuh lah nak entertain eman nie nak bg dia tak bosan tp mmg dh resmi budak2 mmg semuanye nak amik tau...semua nak korek semua nak selak...huhu jenuh nak melayan siblah sejam jer klu dua jam mcm ner gaknye...klu 8 jam camner plak...[hint : next destination]

.:: kagum sbb nmpk kapal terbang kat sblh...1st time naik flight mmg agak jakun sketlah dia...lai ponx eman nie mmg feveret dia kenderaan yg besar2 jer...lori, segala jenis lorilah, bus, van...semua nak dibabainye  ::.

.:: kasi can sket baba enterprame huhu ::.

.:: view di luar ::.

.:: nak order apa yer... ::.

.:: Combo B = Blueberry muffin + Pringles Original + Mango Fruit Tree::.

so sepanjang jln tu kejanye mengunyah pringles and minum air mangga tu jerlah bru dia diam...klu tak mcm ada bisul kat buntut kejap duduk, kejap diri, kejap pi kat saya kejap kat mydear...owh yer muffin tu sedap dh ler besar jenuh nak mengabiskan berdua...sbnrnye beli sbb nak kasi eman sbb dia tak mkn sgt tghari tadi...tp takder dia maunye...suap2 nganga lepas tu luahkan blk...bertuah tul budak tu...huhu 


.:: nak landing dh masa nie..tk prsn plak nie area mana ::.


sampai2 airport langkawi kul 5.10 klu tak silap saya...dh landing biasalah tak derlah rumit mana...sbb masuk2 jer terus dh pi collect bag...and stroller eman amik kat conveyer tu lah...so check2 stroller selamat huhu...risau gak patah riuk ker...cuma comot sket kat bhgn atas tu tp takper bley cuci... 


.:: eman and baba 1st time jejak kaki kat langkawi...uhuk2 jgn marah yer baba...yer mydear stlh hidup 30 thn 1st time jejak kaki kat langkawi...sadiss padahal UK, US, China, Australia dh pegi huhu ::.


.:: bru nak posing sket dh kena halau dh..tp staff kat lngkwi nie baik2 jer takderlah staf mcm kat LCCT garang nak mampos ::. 


settle semua amik beg terus keluar jumpa pak lang amik kereta...kitaorg sewa kereta ngan pak lang and we are driving Honda...huhu pak lang nie ada tours company kat jetty kuah...ada byk gak kereta sewa dia...klu sapa2 nak no dia comment jer dlm entry nie nnti saya mintak kat mydear number nye...sewa utk 3D2N adalah RM240...




.:: we chose Honda City ::.


lepas tu terus ke destinasi seterusnye ....check-in hotel at pekan kuah...

~~to be cont.~~

7 comments:

Nadiah said...

Hi awak, salam.

Nak nbr phone paklang kereta sewa tu boleh? Keta & rate tu best.

Thanks ek

Nadiah

anggun said...

boleh bagi number paklang tu tak, saya nak gi sane 7hb july ni. actually nak pakai kereta 2 hari aje rasanya. TQ =)

Mohd Idzaney Zakaria said...

salam cik...boleh dptkan no phone keta sewa tu? cdg nak sewa keta honda gak...rm80 sehari kan?...contact saya yea: opzaney@gmail.com

mieoney said...

To Nadiah, anggun and mohd idzaney zakaria saya minta maaf byk2 sbb tak dpt nak bg no pak lang tu...my husband dh terhilang kan number pak lang tu...puas dh kitorg cari kat dlm luggage, wallet and hp tetap gak tak jmpa...sori byk2 yer bkn tak mo tol tp tak dpt nak tol..
but if pegi bkn time cuti sekolah kt airport tu byk booth and derang siap bg diskaun lai...cuma kena pndi nego and pilih..

once again sorry byk2 ek..

Musliza Hasni said...

salam, byk info berguna dlm thread ni..kebetulan sy pun duk bandar seri putra. ader simpan lg tak contact no pakcik teksi tu? mintak tlg yer..tq

mieoney said...

musliza : sorilah terlepas pndg comment awak..no teksi dekat bndr seri putra tu 0193081477 (azim teksi)

Bang Chik said...

assalam kawan... next time datang booking dengan bang chik pulak ye hehehe... boleh layari blog bang chik ye...

harga berpatutan...

http://holidayssweet.blogspot.com/

 
Design with love by Jiji for Zamimie