Thursday, August 11, 2011

Eman Demam & Cerita Bulan Lepas...

saya bercuti lama bkn sbb mengubat hati yg keciwa yer...keciwa tu dh pergi jauh2 dh harap2 keciwa tu tak dtg blk sbb klu keciwa tu dtg blk dia dh tak jadi keciwa tp jadi kecewa....saya bercuti sbb eman demam....demam tak mcm org demam camner tu...mcm nie bila time siang dia kurang sket demamnye...klu dia aktif melompat sana sini mmg dia sihat lah tp bila dtg mlmnye bdn dia panas sket sat lai time2 sahur tu bdn dia panas lah kan smpi saya wat kptsn tak pegi keja utk jaga dia...tp kang tgk kul 10 elok jer dia melenting2 melompat2 huhu...

dh pi klinik and skrg dlm proses menghabiskan antibiotik...klu habis antibiotik ponx tak oke gak baru bwk pi jumpa doc asmuni kat kpj...sbb selalunye eman nie klu demam lmbt sket nak baik tak lain dn tak bukan tonsil dia bengkak....saya tak citer ponx yg dia demam bln lepas tu kan...dh kalut sgt time mydear nak fly and saya terkontang kanting sdrian smpi terlupa nak cerita...

saya nie mudah sketlah klu tgk eman demam mmg akan terus ajak mydear pi jmpa specialist bkn apa sbb teringat kisah eman kena pneumonia dulu tukan...tp mydear jenis yg cool just wait and see katanye...tp saya lah yg risau sbb bila mkn ubat tak smpi 4 jam demam blk so mmg lah ada sesuatukan...so sahih ke kpj lah kitaorg and doc bgtau dia punye tonsil bengkak...agak besar katanye klu nak bandingkan dgn umur dia...tp tak teruk sgt smpi nak kena buang...doc asmuni ckp kebengkakan tonsil eman adalah pada tahap 2...selalu klu derang wat operation pada tahap ke-4...

tp sbb saya ckp eman tak nak mkn and minum langsung doc tu terus termenung skjp...sbb dia ckp nak wardedkan tp dia tgk eman melenting sana melenting sini so dia ponx cam berkira2....tp kitaorg ponx tak mo lah warded sbb esoknye tu mydear dh nak fly ke beijing...oke takper doc ckp bg ubat klu dlm masa 48 jam dia still tak nak mkn or minum, demam still tinggi and terlepek jer doc suh cepat2 bwk ke spital semula..so doc bg petua kasi dia mkn menda2 sejuk supaya cepat sket tonsil tu kecut...minum susu sejuk, air sejuk (air disimpan dlm peti sejuk), eskrem berkrim dan jgn sekali2 bg minum air berais...

mmg heaven lah eman sbb blk tu mydear beli susu berkotak2, eskrem vanilla sebekas, vitagen lai buh dlm peti...selain dr nak bg tonsil tu bengkak itu semua utk bg dia mkn lah dr tak mkn langsung kan...so far mmg dia cepat recover...mydear risau sbb dia nak tinggalkan kitaorg berduakan tu yg bg eman betul2 baik so alhamdulilah baik jer esoknye tu ley mkn mcm biasa....tp ada kisah gak sblm blk dr spital tu kitaorg pi mkn kat kafe kpj tu mydear amik nasi lemak and saya amik bihun grg...so amik tuk eman sup sayur ngan nasi, sup lebay...dia tak mo mkn nasi tu tp dia nak mkn nasi lemak tu...suap2 mkn, amik lah nasi yg tak kena smbl tu...tp ajaib lah kan kat umah apa ponx tak bley, apa ponx tak nak tetiba tghari mkn nasi lemak...huhu

nak kata kerap sgt kena tonsil bengkak tu tak juga...1st dulu kena masa umur dia 6 bln lepas tu yg bln lepas tu kali ke-3 lah dia kena...harap kali nie bukn kali yg ke-4 sbb risau plakkan klu nak kena operation bagai...so hari nie dia dok umah ngan mydear plak...tadi tepon mydear mau jer dia mkn nasi ngan sup...sure dia dh lapar and dh oke...klu tak smlm dia tak mo mkn lgsg....tp pagi smlm saya grg meggi ngan kicap letak sosej bodo (biasalh bln pose mana ada stok nak msk) laju dia mkn...saya grg stgh keping jer megi tu sbb ingat dia mkn tak abis...tp habis licin dia mkn...nie mesti dia tak nak mkn nasi ngan sup tu sbnrnye huhu....




aksi tido semalam lepas mengada2 terlebay tak tau psl apa and apa yg dia nak...last2 tido tonggeng....saya nie kdg2 kurang sabar sket tp takderlah smpi naik tgn naik suara  jerlah tu yg dia merajuk tu huhu...tp mydear dia agak penyabar dgn eman...penyabar ngan eman jerlah ngan org lain tak pulak...huhu

~~end~~

3 comments:

With Julia said...

ehehhe budak2 nak membesar...mcm2 kan karenah...cian sis mimi pening dibuat yer...kih3x...eman, dgr ckp mama elok2 tau nanti besar leh tlg mama n papa eman...:D frm auntie jujue

mieoney said...

thanks auntie jujue... :)

cik_ah82 said...

lupa nk tanya..ang keciwa pasaipa weh?huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie